GYIK - Szobatisztaság Teszt Tanfolyam

Ezen az oldalon találod a Teszt Tanfolyammal kapcsolatosan gyakran feltett kérdésekre a választ.

A tanfolyamról

A feladatokat alapvetően a tanfolyam leckéiben, vagy külön leckeként fogod megtalálni.
Ha valamelyik lecke címe❗-el kezdődik akkor abban a leckében feladat leírás van.

Aki szerette volna megkapni ezt a tudást az itt van közöttünk. Kérlek, hogy másnak ne add tovább a tanfolyamban kapott információkat! Köszönöm!

Segítőkkel megoszthatom?
Igen ☺ Persze… fontos, hogy egy lapon legyetek és jól együtt tudjatok működni. De kérlek, hogy amit itt tanultál, olvastál, hallottál, láttál azt valóban csak és kizárólag azokkal oszd meg akik a segítőid lesznek.
Egy tipp: Azért gondold végig, kérdezd meg őket, hogy mennyire akarnak mélyen belemenni, időt szánni a tanulásra. Lehet, hogy nekik elég a rövidített változat is, vagy az is lehet, hogy csak a háttérmunkákban (házimunka helyetted pl.) akarnak inkább segíteni.

Ez olyan szuper, hogy szeretném ha más is tudná!
Örülök ? Tervben van “ajánlói program” kiépítése amivel az ismerőseid kedvezményesen juthatnak hozzá a tanfolyamhoz és te is kapsz valamit. De ezek egyenlőre csak tervek,  leghamarabb 2021-ben tud megvalósulni.

Minden más esetben:
NEM továbbíthatod, nem adhatsz tippeket-tanácsokat a tanultak alapján, nem írhatod le, mondhatod el röviden se a módszer részét vagy egészét olyanoknak, akik nem vettek részt a tanfolyamon. (Ez vonatkozik a Pelenkátlanodj Facebook csoportok tagjaira, Pelenkátlanodj EC előadáson résztvevőkre is.) Se “anyukaként”, se szakemberként, se Pelenkátlanodj moderátorként vagy előadóként nem továbbíthatod másoknak a tanultakat. Aki akarta ezt az információt az jelentkezett erre a Teszt Tanfolyamra, vagy megveheti majd a jövőben, amint megjelenik. Kicsit hivatalosabban: a Szerzői Jogaimat törvény védi. = Ezt a tudást csak és kizárólag saját célra használhatod fel. Köszönöm a megértést!

A tanfolyamon belül a leckék téma szerint vannak csoportosítva leckecsoportokba.
leckecsoportok egyenként lesznek elengedve, miután az aktuális leckecsoporthoz tartozó feladatokat már leadtad. Tehát ha a következő lecke még nem olvasható akkor valószínűleg még nincs elengedve számodra.
 
A tanfolyami felület mellett még a fórumot és a Facebook csoportot fogjuk használni.

A tanfolyam teljes mértékben online lesz. – Illetve tervben van személyes találkozó is, de ez opcionális.

Olvasni akkor olvasod a már elengedett leckéket amikor szeretnéd. Az adott leckerészre kapott időn belül, nincs semmi időhöz kötve. A feladatokra lesz határidőd.

 • Szöveges rész, videók, képek: Online tudod megnézni illetve olvasni a felületen.
  Egy éven keresztül elérhető a számodra. Ez jóval több mint amennyi idő alatt szobatisztul a gyermeked.
 • Dokumentumok: Google Drive dokumentumként megnyitva le tudjátok tölteni másként, és ki is lehet nyomtatni.
  Ezek segédanyagok a tanfolyamhoz, és a gyakorlati megvalósításhoz.

Ti írtátok: Férjem informatikusként elég szigorúan “cenzúrázza”, hogy milyen internetes kommunikációs eszközöket “használhatok”. Facebook és a Zoom video chat kizárva.

Ezeket én sem tartom biztonságosnak, nem ezeket fogjuk használni a videós meetingekre (ha lesz). Jelenleg a Cisco Webex-et használom csoportos beszélgetésekre, de lehet, hogy találok jobbat mire odajutunk.

A módszerről

Igen, az elején egész nap pucér popóval lesz, és csak otthon fogtok tartózkodni. Ha hűvös van akkor erre az időszakra be kell fűteni, és lehet rajta pl. lábmelegítő, combtőig érő zokni, lyukas popós gatya, papucs, és a felül is jó melegen be tudod öltöztetni ha szükséges. Ez az időszak olyan 1-3 napig tart átlagosan, de van akik 10 napig vannak pucér popóval vagy tovább (ez már a ti döntésetek lesz).

Ha most kezdek nulláról, most veszitek le a pelust, vagy a gyereked hajlamos bárhol elintézni még a dolgát akkor a kárpitos bútorokat érdemes letakarni valamilyen vízhatlan dologgal.

A pelus már nem kerül vissza a gyerekedre. Kimenők akkor lesznek, ha te már meg tudod állapítani, hogy mikor kell a gyerekednek pisilnie vagy kakilnia. A kimenőket fokozatosan építitek fel, apránként hozzáadva a házon kívüli pisilést és kakilást is. Ezzel biztosítva a száraz ruházatot a kimenők alatt. Hogy hogyan azt a tanfolyamból megtudhatod.

Amíg nem tudtok biztonsággal kimenni hosszabb időre addig valaki folytatja a tanítást gyerekkel és valaki más pedig elmegy elintézni a heti szokásos dolgokat.

Érdemes minden ilyet a hét vége felé időzíteni, hátha akkor már ki tudtok menni vele együtt. Egy-egy ilyen ügy elintézése tökéletes tanulási lehetőség lehet mind a kettőtök számára. Ha már ott tartotok a tanításban akkor a tanfolyam alapján tudni fogod, hogy mit kell tenned annak érdekében, hogy száraz alsóval térjetek majd haza.

Egy teljes hétre érdemes kipucolni a saját és a gyereked naptárát is, nincsenek programok, látogatók, vagy bármi ami elvonja a figyelmeteket a tanításról. Ezt a hetet csak és kizárólag a tanításnak fogjátok szentelni. Gondolj bele a teljes életetekhez képest ez egy elég rövid időszak, utána újra indulhat az élet, már pelenka nélkül.
(Megjegyzés: A gyereked naptárját biztos, hogy teljesen üresre kell tenni. Ha te szerzel magad helyett valakit aki ugyanúgy tudja őt tanítani mint te… Ha át tudja venni tőled a tanítást amíg te elmész, akkor nyugodtan kiszellőztetni a fejedet.)

Az alvás az a ti döntésetek. Kezdhetitek egyszerre éjszaka és nappal is, ébrenlétkor és alváskor is, és lehet az alvást hozzáadni ha már jól működik a nappali szobatisztaság. Ez a ti döntésetek. Hogy hogyan azt a tanfolyamból megtudhatjátok.

Ez normális. A legtöbb gyereknél csak 3 hónapos korig nagyon látványosak az ösztönös jelek. Azután megszűnnek vagy “elhalványulnak”. Hullámokban visszatérhetnek, de a jelek egyre kevésbé látványosak. Nagyobbaknál sokszor nincsenek vagy szinte láthatatlanok. Ilyen esetekben más módon tudjuk, hogy mikor kell felajánlani a bilit, illetve tanítani kell nekik a tudatos jelzést. Majd látni fogod a megfelelő leckékben.

Erről az összehangolódásról és rendszer megtalálásáról szól a tanfolyamban a szobatsiztasági módszerem első szintje. Ha már végigmentél azokon a leckéken akkor tudni fogod hogyan találj rá és ha valóban nincs rendszer akkor adok alternatív megoldást.

Speciális esetek

Ez nem gond 🙂

 • Az elméleti anyag teljes egészét írásos formában fogjátok megkapni.
 • Továbbá lesznek általam készített példavideók, ahogy a saját gyerekeimmel bilizünk. Ezt inkább csak nézni kell, nincs magyarázó szöveg.
 • és van pár videó ahol saját élményeimet, tapasztalataimat mondom el. Ezeket sajnos nincs lehetőségem most feliratozni, de az elméleti, írott anyagban is meg fogod találni ezeket az információkat.

Ti írtátok: Szívesen együttműködnék veled. Elmondanád, hogy ez pontosan mit jelent?

Hogy ez konkrétan mit jelent a te esetedben azt menet közben kitaláljuk. Én úgy gondolom, hogy mindenki tud hozzátenni a tanfolyamhoz, aki gyerekekkel, emésztőrendszerrel, szülőkkel (felnőttekkel) vagy más a tematikához szorosan kapcsolódó területekkel foglalkozik. Továbbá azok a szakemberek is, akik más területen működnek, de segíteni tudnak a kutatási, illetve a cég működéséhez kapcsolodó tevékenységekben.

A tanfolyamban a leckék alatt, vagy a feladatokhoz kapcsolódóan fogok feltenni “szakemberes” kérdést. Ezek vagy bennem felmerült kérdések az adott témához kapcsolódóan, vagy együttműködési lehetőség, vagy más hasonló. Külön kiemelve meg fogjátok találni, de ti is jöhettek ötletekkel, tanácsokkal, vagy akár javítási javaslatokkal.

Ha nem akarod a nevedet adni hozzá nem kell. Nekem elég a szaktudásod, esetleg a keresztneved és a foglalkozásod amit oda tudok írni az általad írt anyag alá.

Itt egy pár példa. Írott anyagokról van szó, vagy ha van kedv-kapacitás akkor videós is lehet.

 • Gyerekekkel foglalkozó szakemberek: Itt akár jöhetnek sport edzők, szoptatási, hordozási tanácsadók, fejlesztők, pedagógusok, test- és lélekgyógyászok, stb.
  Például egy logopédus tudna írni valamit az általános beszédfejlődéssel kapcsolatosan, hiszen szoktak jönni gyerekek a tanfolyamra akik még nem beszélnek. Vagy szívesen csinálnék egy kutatást a beszédfejlődés és a szobatisztaság kapcsolatáról, mert nagyon sokfelől hallom, hogy van párhuzam.
 • Felnőttekkel foglalkozó szakemberek: Itt szintén jöhetnek sport edzők, coach, pszichológus, különböző tanácsadók. Bárki aki meg tudja erősíteni a szülőket az elhatározásukban, támogatni őket a dackorszak idején, kihúzni őket a gyerekeket is érintő stresszből, stb. Ezekről is lehet írni vagy kutatást csinálni.
 • Mindkettő: Szeretettel fogadok minden véleményt, tanácsot, korrekciót a módszerrel vagy a tanfolyam kész anyagaival kapcsolatosan, hozzáértő emberektől.

Konkrét példák. Ezek főként a blogról vannak, de kb. ugyanez szükséges a tanfolyamban is csak más formában.

A gyakorlat

Ti írtátok: Elindul hamarabb az ovi, bölcsi, részidős vagy teljes idős munkába állás – vagy nyaralni megyünk

Válaszom: Nem gond, ez az élet rendje. Jelöld be majd a “csoportbeosztás” kérdőívben a megfelelő helyen.

 • Alapvetően törekedjünk az intenzív 3-10 napos intenzív tanításra. Ha néhányatoknál ez egyáltalán, sehogy nem jön össze, akkor veletek külön beszélni fogok és keresünk megoldást.
  Ha ki tudtok venni egy hét szabadságot, akkor érdemes azon a héten megcsinálni a szobatisztaság tanításának első szintjét. Ha nem, akkor legalább 1-2 napot a hétvége környékén és úgy megvan a 3-4 nap egyben.
 • Úgy tudom, hogy a bölcsődék egy része, higiéniai okokból, most még egy ideig nem támogatják se a mosható pelust, se a szobatisztasági törekvéseket. Ha most indul a bölcsi, akkor nektek érdemes lehet kivárni amíg lemegy ez az egész és a 2. körben kezdeni.
 • Akinek szeptembertől van ovi, bölcsi: ti változatlanul mielőbb kezdjetek.
 • Akár nyaralás közben, előtt vagy után is csinálhatjátok a tanítást. DE tudjál róla, hogy tanítás közben napi szinten ki kell töltenetek majd az adott napra vonatkozó egy 15-30 perces kérdőívet. Tehát internet és erre szánt plusz idő kell.

Nem. Ez a módszer 1 éves kor felett, totyogó kortól alkalmazható. A kicsivel a “sima” EC-t, a Természetes Csecsemőhigiéniát fogod tudni alkalmazni. Lépj majd be ebbe a csoportba: https://www.facebook.com/groups/TermeszetesCsecsemohigienia/

Anyagiak

Nincs kötelező anyagi vonzata. Készülj úgy, hogy semmi olyan nincs benne amit amúgy nem vennél a gyereked szobatisztulásához.

 

Semmi különös nem kell. Majd fogtok kapni egy listát. Ami még nincs nektek otthon azt ne most szerezd be, hanem várd meg a tanfolyamot ahol beszélek külön az eszközökről is.
Kb. ez a minimum: Bili, Alsonemu, Bővebb, könnyen eltolható gumis derekú gatya (pl tréning gatya vagy bármi hasonló), WC papír ?

A tesztelés nem az eszközökre vonatkozik hanem a módszerre. Tehát te válogatod össze a saját eszközeidet, én csak tanácsot adok hogy valószínűleg mire lesz szükségetek. Az előfordulhat, hogy a saját, általad választott eszközökről véleményt kell írnod.

Mivel ez egy letét (vagy más néven kaució) ezért nem fogsz róla számlát kapni (lásd a törvényi előírásokat itt és itt)

Amennyiben megszakítjuk az együttműködést, és a letéted nálam marad és kapsz számlát. Ebben az esetben:
Ha nem találod nézd majd meg a spam mappában, ha ott sincs keress rá a keresőben! Billingón keresztül küldöm, Krémer Sára névről.

Nem találtam meg a választ

Az alábbi linkre kattintva éred el a használati utasítást: HASZNÁLATI UTASÍTÁS

Böngészd át a Teszt Tanfolyam Szabályzatát is az alábbi dokumentumban.
Kattints ide: Szobatisztasági Teszt Tanfolyam Szabályzat

Ha itt sem találod a választ sehol akkor tedd fel a fórumban a megfelelő helyen: Tesztelők Fóruma

Ez szuper hasznos lenne. Sajnos automatikusan erre nincs lehetőség. 
Folyamatosan töltöm az anyagot, egészítem ki. A “Teszt Infót” az alapján amiket ti kérdeztek, a “Teszt tanfolyamba” ami most nem elérhető az csak egy vázlat (meg még nincs bent a szöveg). Ez az első hetekben biztosan így lesz.
 
Az elején szinte naponta teszek be új dolgokat, érdemes időnként ránézni. A leckéken belül is javítok, teszek hozzá és új leckék is lehetnek. Külön emailt írni minden változtatás után sajnos nincs lehetőségen.
Amit már olvastál azt érdemes kipipálni, úgy legalább azt tudod követni, hogy melyik leckét láttad már.

Nem találtam meg a választ a GYIK között

Ebben az esetben böngészd át a Teszt Tanfolyam Szabályzatát is az alábbi dokumentumban.
Kattints ide: Szobatisztasági Teszt Tanfolyam Szabályzat

Nézd meg a technikai infókat tartalmazó Használati Utasítást.

Ha itt sem találod a választ akkor tedd fel a fórumban a megfelelő helyen: Tesztelők Fóruma