Szobatisztaság EC-vel

Célotok végleg elhagyni a pelenkát?
Szeretnéd megtudni, hogy mi az EC alapú szobatisztaság?
A gyermeked 15 hónap felett van?
Ha igen, akkor ez az oldal neked szól. (Ha a 0-14 hónapos, és inkább a Természetes Csecsemőhigiénia érdekel, akkor olvasd el ezt: Mi az EC?)

A szobatisztaság tanítása EC-vel kombinálva célirányos és hatékony. Teljes mértékben a gyermeked képességein, érdeklődésén és ürítési ritmusán alapul. Ugyanakkor részedről (mint szülő) elengedhetetlenül fontos az egyértelmű iránymutatás és határozottság. Akkor működni fog. Akár elfoglalt szülő vagy akár nem.

Mi az EC Alapú Szobatisztaság?

Az EC Alapú Szobatisztaság a Természetes Csecsemőhigiénia (EC) totyogó kortól, 14-20 hónap felett működő változata.

Amíg az EC egy, ideális esetben újszülött kortól a teljes szobatisztaságig ívelő folyamat, addig a szobatisztaság tanítása egy egyszeri esemény amelynek eredménye az ürítési ingert a szociális elvárásoknak megfelelően kommunikáló és intéző gyermek, aki segítséget kap mindaddig amíg teljesen önálló lesz.

A pelenka elhagyásához nem szükséges az “érési jeleket” keresgélned (amúgy mindegyik legkésőbb 15-20 hós korra már jelen van). A világ gyerekeinek 50%-a EC-vel már 1 éves korára szobatiszta. Az EC egy másik szemlélet, amiben nem várunk passzívan, hanem a meglévő képességekre alapozva aktívan tanítjuk, segítjük és fejlesztjük a gyereket a teljes és önálló szobatisztaság eléréséig.

Gyors és gyengéd tanítás

Pisilni természetes dolog, pisilni a megfelelő helyre tanult dolog. A szobatisztaság tanítása születéskor kezdődik. Ha eddig azt tanítottad, hogy a “megfelelő hely” a pelus akkor bizony azt is tanítanod kell, hogy “mostantól a bilibe pisilünk, nem a pelusba” és aztán mutatni az utat amíg célba értek.
Legyen ez egy gyors és gyengéd, ugyanakkor határozott és célirányos folyamat. A gyereked tőled várja az iránymutatást, hiszen te vagy a szülő. Ha te biztos vagy magadban, ő is az lesz. 

EC egy év felett, totyogó kortól

Az EC módszere kölcsönös tanulásról szól. Mi szülők megismerjük a gyerekünk ürítési szokásait és erre támaszkodva megtanítjuk őt ennek kultúrálisan elfogadott formájára. Majd támogatjuk őt mindaddig amíg teljesen önálló lesz.
Mi szülők kezdeményezzük a változást, mindezt külső motivációs eszközök nélkül. A totyogók éheznek a tudásra, hogy azt csinálják amit a nagyok. A szobatisztaság tanításával pont ezt adjuk nekik.

Korábban jobb, és egyszerűbb

A szobatisztaságra szoktatás egy olyan probléma kezelése amit a pelenkázás hoz létre. Minél hamarabb hagyjátok el a pelenkát annál egyszerűbb a gyerekednek megszoknia a megfelelő helyre ürítést, így az életetek hamarabb lesz higiénikusabb és egyszerűbb. Ráadásul véded a környezetet, jelentős összeget takarítasz meg, és a gyermeked popója is egészségesebb körülmények között lehet. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint gondolod.Legyen ez egy gyors és gyengéd, ugyanakkor határozott és célirányos folyamat. A gyereked tőled várja az iránymutatást, hiszen te vagy a szülő. Ha te biztos vagy magadban, ő is az lesz. 

Mikor kezdjem?

Vannak ablakok amikor érdemes kezdeni… és olyan időszakok is vannak amikor ez kevésbé praktikus (természetesen az egyéni eltéréseket figyelembe kell venni, ez csak a nagy átlag). 
EC-vel bármilyen életkorban* kezdhettek ugyanis mindig a gyerek aktuális képességeihez és igényeihez igazodva és vele együttműködve tudod őt segíteni a pelenkán kívüli ürítésben.
Újszülött kortól kezdve az EC-t szobatiszta marad a gyerek. Fejlődésével párhuzamosan tanul és önállósodik a folyamatban. (*: 15 hó alatt)

9-14 hó

Ahogy beindul a rövidtávú memória (9 hó) úgy kanyarodunk az EC-ből a szobatisztaság tanítása felé. A Montessori pedagógia szerint 12-18 hó között van az az érzékeny időszak, amikor a pelenkás gyerekek érdeklődése az ürítési szokások felé fordul. Ezt érdemes megragadni, és módosított EC-vel fűszerezve a szobatisztaságra tanítgatni őket.

15-24 hó

Valamikor 15-20 hó felett pedig minden képesség adott (hosszútávú memória, verbális vagy nonverbális kommunikáció, járás), hogy végleg kiszoktasd a pelenkából és szobatisztuljon. Igen, lehetséges! 🙂 A szobatisztaság tanításának “arany ablaka” a legtöbb gyereknél 18-24 hónap közé esik.

Dackorszak

Manapság divatosan a dackorszak kellős közepén próbálnak egy olyan alapvető és születésüktől kezdve évek óta gyakorolt szokást megváltoztatni a szülők mint a pelenkába ürítés. Nem kétség, hogy ezt érdemes még a dackorszak berobbanása előtt megtenni.

Ovi előtt

Persze olyanok is vannak akik szinte óvodakezdésig halogatják. Ez csak azért nem szerencsés, mert egyes kutatások szerint a 32 hónap feletti kezdés már gondokat okozhat. Illetve ilyenkor nagy nyomás van a szülőn és a gyereken is, hiszen időben végezni kell, ami ráteheti a bélyegét a tanulás folyamatára

Mi a helyzet az éréssel?

Ha a babád már elérte a 15-20 hónapos kort, akkor készen áll a szobatisztaság tanulására (lásd fentebb). Ha korábban szeretnéd kezdeni akkor azt a Természetes Csecsemőhigiénia módszerével teheted meg.

Újszülött kortól tudatos az ürítési inger és a záróizmok elengedése is. A visszatartást már 0-3 hónap között is hamar elsajátítja a baba. Nagyobbaknál ezek újratanulásról van szó, és ez gyakorlással érhető el. Manapság gyakran hallhatjuk, hogy várjunk amíg a gyerek az “érettség” jeleit mutatja.

Nyugaton az elmúlt 50 év alatt 200%-al nőtt a “befejezés” életkora! Ugyanakkor egyre több a szorulásos és vizelettartási probléma. Úgy tűnik a késői kezdés visszaüt.

Végzés kora szerte a világon

A globális perspektíva:

Egy NewYork Times cikk szerint a világ gyerekeinek 50%-a szobatiszta 1 éves korára (2004), az USA-ban pedig a gyerekek 98% szobatiszta 4 éves korára (2009).
Ázsia és Afrika korán kezd: Egy 2014-es kutatás szerint Kenyában 4-5, Vietnámban 9 hónaposan, Kínában, Indiában és Oroszországban 12 hónapos kor előtt, Palesztinában 14-15 hónaposan, Iránban pedig 1-2 év között kezdik a bilizést.
Európa és Észak-Amerika egyre később kezd: Angliában az iskolák 70%-a jelezte (2017), hogy sok gyerek pelusban kezdi az iskolát (5 évesen), sőt, van aki még 9 évesen sem szobatiszta. Angliában az 50-es években átlagosan 15 hónapos korra végeztek ezzel.
Svédországban jelenleg 6 éves kor a szobatisztaság társadalmilag elvárt határa (ami nálunk 3 év).

Hazai, magyar adatokat nem találtam, de úgy gondolom mi valahol a kettő között vagyunk. Vannak akik 18-24 hónap között kezdenek, és sokan közvetlenül óvoda előtt, 3 évesen próbálnak szobatisztulni. Magyarországon még a mi generációnk (80-90 évek szülöttei) is ülni vagy maximum állni tudástól kezdte és kb. 1,5 éves korra szobatiszta is lett.

A gyerekek képességei ugyanazok! Csak a megfelelő gyengéd és személyreszabható módszert kell alkalmazni. Ez az EC alapú szobatisztasággal tökéletesen megvalósul.

A kezdési életkor eltolódásainak okairól többet a “Várni amíg kész lesz rá” Mítosz , Mi a helyzet az éréssel? és Az érettség jelei c. bejegyzésekben olvashattok.

Milyen gyorsan lehet szobatisztulni a módszerrel?

Ez elsősorban rajtad, a szülőn múlik. Vannak ugyan egyéni különbségek, de a te gyereked szobatisztulásán belül is beszélhetünk lassabb és gyorsabb szobatisztulásról. Tehát ha te tudod mit akarsz és hogyan, illetve elég motivált vagy, akkor gyorsabb lesz.

A legtöbb szülő átlagosan 3-10 nap alatt fejezi be a szobatisztaság tanítását* a gyerek belső motivációira építve. Ezután a teljes önállósághoz szükséges tudást (öltözés, törlés, stb.) apró lépésekben, körülményektől függően az ezt követő napokban, hetekben vagy hónapokban érik el. 

*: Szobatisztaság tanítása alatt a pelenka teljes elhagyását és a bili használatának elsajátítását értem. Van amelyik gyerek a kezdés után pár nappal önállóan kezdeményezi a bilizést minden alkalommal. A legtöbben a tanítás megkezdése után átlagosan 2-3 hét után szólnak rendszeresen. Elvétve, bizonyos esetekben akár fél év, nyolc hónap is lehet amíg a gyerekek rendszeresen, maguktól kezdeményezik a bilizést. Ezután a teljesen folyamat önálló elvégzése több hónap vagy évek kérdése (pl. a kaka utáni törlést valahol az óvodás kor végén kezdik a gyerekek maguknak csinálni). Addig a gyermeket segíteni kell, emlékeztetni őt amíg önállóan nem kezdeményez minden alkalommal – ugyanúgy ahogy minden más mérföldkő elérésénél is tesszük., 

Az EC alapú szobatisztaság jellemzői röviden

✓ A gyerekek születésüktől fogva készen állnak, 15-20 hó felett pedig általában minden adott a teljes szobatisztaságra is.

✓ A szülőnek határozottnak és céltudatosnak kell lennie és a gyerek követni fogja. Mi szülők kezdeményezzük a változást.

✓ Megfigyelve a gyerek ürítési szokásait, emlékeztetjük őt és tanítjuk, hogy önálló lehessen amiben szeretne.

✓ A pelust az elején levesszük és többet nem is adjuk vissza rá (kivéve alvás).

Ø Nem várunk érési jelekre. Tudjuk, hogy a pelenkát bármikor el lehet hagyni.

A Természetes Csecsemőhigiénia körül rengeteg a félreértés. A blogon elolvashatod a szakszerű választ és a valóságot ezekkel a tévhitekkel kapcsolatban.

 

Csatlakozz a magyar EC közösséghez!

Olvasd mások tapasztalatait vagy oszd meg a sajátodat. Kérdezz Sáritól az erre dedikált alkalmakon! Ehhez a csoporthoz betöltött 15 hó felett lehet csatlakozni. JELSZÓ: "A szobatisztaság EC-vel határozott, céltudatos, és mégis a gyerek ritmusa szerinti"