Barion Pixel

MENSTRUÁCIÓ SZABADON

Tartalomjegyzék

MI A 'SZABAD VÉRZÉS'?

A szabad vérzésnek (angolul: free bleeding) két formája van, melyeknek közös vonása, hogy részben vagy akár teljesen függetlenedünk a menstruációs eszközöktől. Nem vagy teljesen más módon használjuk azokat. A két forma:

Vérzés korlátok nélkül, mint menstruációs aktivizmus

Ezen az oldalon nem erről lesz szó, de a tudnod, kell, hogy a ‘szabad vérzés’ fogalmát erre is használhatják mások.
MI EZ? —> Amikor bármiféle eszköz nélkül engedik, hogy a vér az alsóneműbe érkezzen. Ez egy-egy konkrét eseményhez kötve történik, nem mint a mindennapi élet része. A céljuk ezzel változtatni az eszköz és információ hiányon, tabukon, társadalmi hozzáálláson.

Tudatos menstruáció, mint harmonikus együttműködés a testtel

Ezen az oldalon erről lesz szó.
MI EZ? —> Amikor önmagaddal összehangolódva, a tested jelzéseire reagálva tudatosan, akaratlagosan egy arra alkalmas helyre (pl. vécébe) üríted a menstruációs vért, amikor az amúgy is jön. Nem vagy csak ‘baleset felfogásra’ használod az eszközöket. Ez alkalmas arra, hogy a mindennapi élet része legyen részidőben vagy akár a nap 24 órájában.

TÉVHITEK ÉS FELOLDÁSUK

Nem azt tanuljuk meg, hogy hogyan kontrolláljuk a vérzést! Hanem azt, hogy hogyan hallgassunk és hangolódjunk össze a testünkkel annak érdekében, hogy ki tudjunk időben menni a vécére amikor a vér amúgy is jön.

Nem ülünk egész nap a vécén! A vér bizonyos időközönként, nagyobb adagokban távozik.

Én az első két napon sűrűbben (óránként) ülök vécére mint amúgy tenném, a harmadik naptól a pisivel egyidőben engedem ki a vért.

Ha úgy érzed valami sok, akkor nyugodtan alakítsd a saját igényeid szerint. A módszer személyre szabható és részidőben is gyakorolható.

Használhatsz eszközöket ha szeretnél és úgy biztonságban érzed magad. A váltás az inkább a gondolkodásmódban van. A szabad menstruációban az eszközöket ugyanis csak baleset felfogóként használjuk.

MIK AZ ELŐNYEI, MIK A LEHETSÉGES HATÁSAI?

Zero waste

Kevesebb vagy semmi menstruációs terméket nem használunk.

Jobb megoldás

Kiküszöbölhető az ázás és a bőr irritáció... száraz, kényelmesebb érzés.

Testtudatos

Szuper önismereti és érzeteket tudatosító gyakorlat.

Olcsóbb

Ha használunk eszközt: újrahasznosíthatót, mert csak balesetre kell.

'🚫' Fájdalom

Könnyebben távozik a vér, a test kevesebbet kell dolgozzon a test.

Egészségesebb

Egészségesebb hüvelyflóra és bőr, a test visszajelzéseire figyelve.

Rövidebb

A vér hatékonyabban, ezért gyorsabban és könnyebben távozik.

➕ Önértékelés

Kapcsolódás, kiegyensúlyozottság, pozitív testkép.

KI VAGYOK ÉN?

Krémer Sári vagyok, két pici lány és a Pelenkátlanodj anyukája. Ez az új szerelem projektem 🙂

Nőknek (és minden menstruáló embernek) segítek, hogy jobban megértsék a testük működését és harmonikusan együtt tudjanak vele együttműködni, annak érdekében, hogy részben vagy akár teljesen függetlenedni tudjanak a menstruációs eszközöktől.

2019 óta alkalmazom a tudatos, szabad menstruáció módszerét. Ez alatt az idő alatt kidolgoztam a ‘menzEC’ módszerét, mely segít átültetni a mindennapi életbe és a gyakorlatban is könnyedén alkalmazni a ‘szabad vérzést’. A módszerem 2023-óta tanítom online kurzus keretei között.

Kremer_Sara_Pelenkatlanodj_mosolygos_atlatszo

HOL TUDHATOK MEG TÖBBET?

Megnézheted az ingyenes előadást ÉS jelentkezhetsz az első online interaktív kurzusra.

Online, interaktív kurzus

Tudj meg mindent az általam kidolgozott MenzEC módszerről és vegyél részt a kérdezz-feleleken!

Mit jelent ez?

 1. Hallgasd meg az általatok feltett kérdések alapján összerakott előadásokat.
 2. Próbáld ki a gyakorlatban
 3. Oszd meg a tapasztalataidat, vagy kérdezz a zárt Facebook csoportban és cseten.
 

Mit tartalmaz a kurzus?

🎥 5 órányi anyag az alábbi témákban:
Kezdés és otthoni gyakorlás
Kapcsolódás önmagaddal, a testeddel
Házon kívül
Éjszaka

📚 Visszanézhető és a kérdezz-felelek válaszok

💬 Tagság a kurzushoz tartozó zárt közösségben

A kurzus a kremersari.com oldalon található:

Ingyenes előadás

 • ÉLŐ ELŐADÁS
 • KÉRDEZÉSI LEHETŐSÉG ÉLŐBEN
 • HA NEM TUDSZ ÉLŐBEN JÖNNI, 1 HÉTIG VISSZA TUDOD NÉZNI!

Következő webinárium: Március 8. 10:00 (visszanézhető)
Még ennyi időd van jelentkezni:

Ha szeretnél többet megtudni a szabad vérzésről, akkor iratkozz itt fel és nézd meg az 1 órás ingyenes előadást.

Ti írtátok az előadásról:

“Örülök, hogy meghallgattalak, mert eddig csak szkeptikus, de nem tájékozott véleményeket hallottam erről a módszerről. Ez most így megggyőző volt.” Réka

“Nagyon hasznos és érdekes volt az előadás. Köszönöm a sok értékes infót. Szuper minden, amit csinálsz és ahogy csinálod!” Judit

Feliratkozás után rögtön küldöm is neked az előadást.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

.elementor-accordion .elementor-accordion-item:first-of-type { display: none;} .elementor-accordion { border-top: 1px solid #D4DFF2C7; }

Röviden:

 1. Vagy használsz valamilyen eszközt baleset felfogásra vagy nem.
 2. Érzed vagy tudod, hogy itt az idő (jön a vér), és akkor elmész a vécére.
 3. Ha kicsit későn vetted észre, akkor szorítod a gátizmokkal.
 4. Ráülsz a vécére és ellazítod a gátizmokat, hagyod hogy a vér távozzon. 
Azt, hogy mitől lesz ilyen egyszerű azt a kurzusban beszéljük át részletesen.

Összesen 4 olyan dolog van ami alapján tudjuk, hogy most itt az idő ‘vérezni’ egyet.  

Egyrészt a testünk kommunikál velünk, és a (vérrel) telt méh, illetve hüvely gyakorlással érezhető
Másrészt a vér nem folyamatosan folyik mint egy megnyitott csap, hanem a méh intervallumokban engedi ki. Így nagyjából lehet tudni, hogy mennyi idő van a következő „vérzésig”.
Ezen felül még van a megérzés és a menetrendszerinti időpontok. Ezekről mind részletesen beszélünk a kurzusban.

Ez teljesen egyéni. Pontosabban függ az adott személytől és az adott naptól, sőt napszaktól is, hiszen más lehet a vér ürülési ritmusa és mennyisége.

Nekem olyan ‘közepes’ menstruációm van, se nem erős se nem gyenge és rövidebb is lett a módszer alkalmazása miatt. Így néz ki a ritmus:

 • A menstruációm első két napján gyakrabban látogatom a vécét mint egy ‘sima, vérzés mentes’ napon. Az első napokban különösen jó, ha van a közelben vécé. Ezeken a napokon reggel, az ébredés utáni első órában akár 20 percenként is megyek. A nap további részében egy-két óránként látogatom a mellékhelységet.
 • A menstruációm hátralévő napjaiban azonban visszatér a rendes kerékvágás. Általában nem megyek külön emiatt vécére a menstruáció harmadik napja után. Ehelyett egyszerűen kiengedem a menstruációs véremet, amikor amúgy is használom a vécét.

A kurzusban beszélünk erről részletesen, hogy hogyan lehet az ürülési ritmust megfigyelni és általában mi a tendencia.

Ez teljesen egyéni. Függ attól, hogy amikor belekezdesz akkor mennyire vagy már testtudatos, mennyire van nálad fókuszban ez a téma, teljes vagy részidős szabad menstruációt csinálsz, stb.

Általában 2-3 ciklus után már egész rutinos az ember. Az első ciklus az inkább a megfigyelésről szól, a második az a további felfedezésről és gyakorlásról, a harmadiknál már egész bátor az ember, a negyediknél meg már ismeri a dolgot eléggé, hogy ne kelljen külön extra figyelmet fordítani a tanulásra csak gyakorolni.

Igen. A vér bizonyos intervallumokban távozik, így előre lehet tudni, hogy nagyjából mikor számíthatsz a következő adagra. Hogy mekkorák ezek az intervallumok, hogyan figyelhető meg és hogyan érdemes előre felkészülni rá azt a kurzusban részletesen átbeszéljük.

Ugyanúgy ahogy az EC esetén ezt is lehet részidőben vagy teljes időben gyakorolni. Tehát a fő kérdés, hogy szeretnéd -e nappal mindig mindenhol csinálni?

Választhatod azt, hogy kimenőkön továbbra is a ‘klasszikus’ módon valamilyen eszköz fogja fel a vért, vagy ha van a közelben vécé akkor azt lehet használni. A házon kívüli szituációkról (kimenők, szabadtér, utazás, túrázás, bevásárlás, munkahely, stb.) a kurzusban részletesen beszélünk.

Választhatod azt, hogy:

 • akkorra tervezed a nyaralást amikor valószínűleg nem lesz menstruációd
 • VAGY: úgy tervezed a nyaralást, hogy legyen lehetősséged a sűrűbb vécé használatra az erősebb napokon
 • VAGY: nyaralás közben egész egyszerűen kihagyod a szabad vérzést és valamilyen eszközt használsz a vér felfogására.
 • VAGY: Ezek valamilyen kombinációja…

Igazából, hogy mi történik a menstruációddal egy nyaraláson az csak rajtad múlik. Ez sokszor csak hozzáállás, spontaneitás és rugalmasság kérdése. Erről részletesebben beszélünk a kurzusban.

Az éjszaka egy külön téma, teljesen másként csináljuk. A fő kérdés az amúgy, hogy van -e kedved éjszaka felkelni?

Választhatod azt, hogy éjszaka továbbra is a ‘klasszikus’ módon valamilyen eszköz fogja fel a vért, vagy pl. ha a tested úgyis felébreszt, akkor használhatod a vécét is. Az éjszakáról a kurzusban részletesen beszélünk.

A módszert akkor és úgy használod ahogy neked a jelenlegi életedbe belefér. Csinálhatod úgy is, hogy alapvetően használsz valamilyen eszközt. Amikor el tudsz menni kiengedni időben a vért akkor elmész, amikor nem akkor meg cseréled/kiöntöd a ‘vér felfogód’ amikor eljutsz a vécére. Tehát egyfajta részidős verziót alkalmazol.

Fekvés utáni felülés, emelgetés és sok egyéb mozgás hatására a hasfal megfeszül és a vér hirtelen távozhat. A kurzusban részletesen beszélünk arról, hogy mik azok az esetek aminél ilyesmire számíthatsz és arról is, hogy hogyan lehet megelőzni a bajt.

Van aki pár menstruáció után már olyan gyakorlott, hogy tényleg nem használ semmit. A legtöbben azonban használunk valamilyen biztonsági baleset felfogó eszközt. Sokan szeretik a menstruációs bugyit vagy a mosható tisztasági betétet.

A minimum az az amivel egy adag balesetet meg tudsz fogni. Ez személyenként és naponként más-más eszköz lehet, hiszen a vérzés erőssége is más. Erről részletesen beszélünk a kurzusban.

Van akinek az erősebb vérzés ‘elkapása’ az egyszerűbb és van akinek pedig a gyengébb. Én az utóbbiak közé tartozok. A könnyebb napokon tényleg nem használok semmit hiszen a vérzés sokkal ritkább és kevesebb is. A jó hír az, hogy ez gyakorlással fejleszthető és nem csak az érzetekre lehet támaszkodni (amíg ezt megtanulod addig pedig használhatsz valamilyen minimál eszközt). Erről a kurzusban beszélünk bővebben.

Van akinek az erősebb vérzés ‘elkapása’ az egyszerűbb és van akinek pedig a gyengébb. Sokan mondják, hogy a több vér az észlelhetőbb érzetekkel jár. 

Erősebb napokon a legtöbben használnak valamilyen eszközt a ‘balesetek’ elkapására. Ilyenkor amit tudsz elkapsz, a többinél meg cserélheted az eszközödet szárazra amikor legközelebb a vécére mész.

A jó hír az, hogy ez gyakorlással fejleszthető és nem csak az érzetekre lehet támaszkodni. Erről a kurzusban beszélünk bővebben.

Jó kérdés. Egyrészt lehet, hogy igen, de az is lehet, hogy nem. Ha nem akkor ennek oka lehet az, hogy olyan mennyiség távozik ami kezelhetetlen eszköz nélkül és a ‘rendszer’ sem állt még vissza a normálisra, tehát az érzékelés is és a vér távozása is más.

Személyes tapasztalatom erről pont nincs, lehet egy nőgyógyász jobban tud erre válaszolni, mert ismeri a ‘képességeket’ ebben az időszakban.

A testeddel való ismerkedés és kapcsolódás már első menstruációkor is lehetséges és ez az alapja az egész szabad vérzésnek. Tehát vágj bele, kapcsolódj a testeddel, ismerkedj a menzeszeddel.

Amire számíthatsz: Előfordulhat, hogy egy kicsit más lesz még a ritmus, erősség, érzetek az első pár alkalommal még. A test 9 hónap alakult át a várandósság során, utána átment egy szülésen, általában 9 hónap az mire visszaalakul, regenerálódik és újra hasonlóan kezd el működni, mint annak előtte. Ez persze sokminden függvénye, minden nőnél más.

Ez annyit jelent, hogy amikor úgy érzed, hogy ‘beállt a rendszer’ akkor az időközöket, jeleket érdemes újra nézni.

A testeddel való ismerkedés és kapcsolódás már első menstruációkor is lehetséges és ez az alapja az egész szabad vérzésnek. Tehát vágj bele, kapcsolódj a testeddel, ismerkedj a menzeszeddel.

Amire számíthatsz: Előfordulhat, hogy egy kicsit más lesz még a ritmus, erősség, érzetek. Ez annyit jelent, hogy amikor úgy érzed, hogy ‘beállt a rendszer’ akkor az időközöket, jeleket érdemes újra nézni.

Hasznos lehet a gátizmok és a hüvely kontrollálási képessége, de alapvetően nem erről van szó. Az egésznek az a titka, hogy bizonyos érzetek kíséretében bizonyos időközönként ürül a vér a méhből. Tehát se a hüvely se a gátizmok nem vesznek részt, csak akkor ha későn veszed észre a dolgot és rohanni kell.

Nincs. Kiengedéshez bőven elég a teljes ellazulás.

Ez egy olyan kérdés amire a nőgyógyászod jobban tud válaszolni.

Az egésznek az a titka, hogy bizonyos érzetek kíséretében bizonyos időközönként ürül a vér a méhből (tehát se a hüvely se a gátizmok nem kellenek csak akkor ha későn veszed észre a dolgot) Ha erre képes a rendszer akkor a dolog tud működni.

VISSZAJELZÉSEK

"Annyira természetes, annyira egyszerű, annyira rárímel a saját női tapasztalataimra, hogy csak azon csodálkozom, hogy nem beszél erről senki, hogy soha nem hallottam hasonlót sem. Nagyon hiánypótló a munkád Sári! Nagyon köszönöm, hogy foglalkozol ezzel a területtel. Termékenyítően hat saját munkámra, lányaim nevelésével kapcsolatos gondolataimra. 😍 Köszönöm🌷🌷🌷🌷🌷"
G. Veronika
Ez a webhely nem része a Facebooknak vagy a Meta Inc.-nek. Ezenkívül ezt a webhelyet a Facebook semmilyen módon nem támogatja. A Facebook a Meta Inc. védjegye.