Barion Pixel

Szobatisztaság SNI (sajátos nevelési igényű) gyermekkel

Bielik Hangát és Vetier Pannit kérdeztem, az SNI gyermekek szobatisztaságra nevelésével kapcsolatosan. Panni gyermek klinikai szakpszichológus és csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, Hanga pedig klinikai gyermekpszichológus és ápoló asszisztens. Innentől az ő szavaikat olvashatjátok:

Egyes SNI állapotok nehezíthetik a szobatisztaság tanítását. Ilyenkor a gyermek egyéni haladási ütemét kell figyelembe vennünk és ahhoz kell igazodnunk. Legtöbb esetben indokolt lehet hosszabb ideig hagyni a gyermeket pucér popóval, hogy megtapasztalhassa az összefüggést a testi érzet és az ürítés között. Olykor pedig jobb a segített szobatisztaságot tűzni ki célul. Viszont ez lehet akár csak egy átmeneti időszak, amíg beépül az új tanulási folyamat és képessé válik az önirányította szobatisztaságra. Azonban az is elképzelhető, hogy tartósan segítségre van szüksége az ürítési folyamat irányításában, mivel teljesen önállóan nem tudja megtanulni szabályozni azt.

A szobatisztaság tanításában hátráltató (de nem kizáró!) tényezők lehetnek:

  • Értelmileg akadályozottság
  • Idegrendszeri éretlenség 
  • Autizmus spektrum zavar
  • Mozgáskorlátozottság
  • Down-szindróma
  • Hypotonia

Hogy mennyiben kell változtatni a szobatisztaság tanításának menetén, az függ a diagnózis típusától, valamint befolyásolja az eltérés mértéke is. Illetve fontos tényező még, hogy az eltérés milyen területeket és funkciókat érint.

Több SNI kategóriába eső diagnózis esetén is jellemző, hogy több gyakorlásra van szükség, nehezebben válik automatikussá az új tudás (pl. értelmileg akadályozottság, Down-szindróma, ASD egyes állapotai). Természetesen a tanulás sebességét (azaz a szükséges ismétlés számát) befolyásolja, hogy az adott információ számára mennyire nehéz, illetve hogy adott időszakban mennyire befogadó új ismeretek elsajátítására. Ezért van az, hogy egyeseknél a hatékony tanulás, az új információ befogadása időszakos, így az “eredmények” is hullámzóak.

Egy átlagos fejlődésű gyereknek kb. 21x kell találkoznia az új információval, mire beépül. Ezzel szemben előfordulhat, hogy egy értelmileg akadályozott gyermeknek akár 100x ismétlés szükséges, vagy akár csak hónapokig tartó tanulás során képes az új készséget elsajátítani. 

Idegrendszeri éretlenség esetén előfordul, hogy a belső állapotok észlése és azok szabályozása nehezített. Ez a szobatisztaság kialakulása esetében jelentheti azt, hogy lassabban halad a tanulás vagy esetleg visszaesések történnek a későbbiek során. Az éjszakai vizeletszabályozás képessége is hosszabban elhúzódhat náluk.

Autizmus spektrum zavarban érintett gyermek számára nehézséget okozhatnak az új helyzetek, a korábbi rutinok megváltozása, valamint irreális félelmek kialakulása is előfordulhat. Különösen fontos számukra a folyamat megfelelő előkészítése, illetve a szobatisztasági folyamat során a vizuális támogatás. Célravezető lehet a rutinba való beépítéssel kezdeni a tanítást (a módszerben ezek a menetrendszerinti időpontok).

Mozgáskorlátozottság esetén mindenképpen fontos tudni, hogy a gyermek milyen szinten tud önállóságot kialakítani. Illetve azt is fontos előre tudni, hogy a mozgáskorlátozottsága mögött álló fizikai okok mennyiben befolyásolják az ürítési inger érzékelését és az ürítés szabályozását.

Down-szindrómás gyermekek tanításánál fontos tudni, hogy a gyermek állapota mennyiben, milyen szinten érinti a gyermek értelmi képességeit, ettől függ ugyanis, hogy milyen mennyiségű ismétlésre van szükség, illetve hogy mennyire nyúlnak majd meg az egyes tanítási szakaszok.
Az ő esetükben (ha lehet ezt mondani) különösen fontos, hogy következetesen, de türelemmel és extrán sok szeretettel tanítsuk őket – náluk ez lehet a legjobb motiváció (a szülők boldoggá tétele jobban motiválja őket, mint a racionális okok). Valószínű, hogy a napi rutinba beépített vécézési-alkalmak, menetrendszerinti időpontok fogják a szobatisztaság stabil vázát képezni, és csak később kezdik majd el alkalmazni az önindította szobatisztaságot.

Amennyiben hypotonia fennáll, az is fontos tényező, hogy az milyen izmokat érint, kiterjedt vagy lokális, állandó vagy fejlesztés alatt van. Bizonyos esetekben a hypotonia hathat a záróizmokra vagy befolyásolhatja az inger érzékelését, vagy esetleg a biliig eljutást. Ezt a tanítás elkezdése előtt érdemes átgondolni.

Hogyan tanítsuk a gyermeket?

A szobatisztaság tanításában csupán hátráltató tényező lehet az SNI állapot. Tehát lehet tanítani, és érdemes is, hiszen egy megfelelő módszerrel célirányosabban lehet haladni. Ilyen például a Pelenkátlanodj segített szobatisztaság és szobatisztaság módszer aminek van intenzív és laza verziója is.

Ha a szülők szeretettel és türelemmel tudnak a balesetekre reagálni, akkor kezdhetik a tanítást a Pelenkátlanodj módszer szobatisztaság intenzív verziójával. (Ha te szülőként érzékenyebb vagy a balesetekre, akkor az intenzív kezdés után érdemes áttérni a laza verzióra. a szerk.).

A Pelenkátlanodj módszerben az alábbi dolgokra érdemes figyelni az SNI gyerekek esetén:

  • Érdemes kipróbálni, hogy a tanítási időszak után egy kicsit több teret kap a gyermek és nem használják a szülők az emlékeztetést (csak a menetrend szerinti időpontokban), tehát csak utalással, “láthatatlanul emlékeztetik” a gyermeket (lásd a módszer leírásában a láthatatlan emlékeztetést). Pl. nem mondja neki, hogy pisiljen, csak valami indokkal a fürdőszobába mennek amikor ‘pisi-idő van’. Így idővel összekapcsolhatja az ingert és az ürítés helyszínét, ezáltal eljuthat arra a szintre, hogy az ürítés helyszíne segíti abban, hogy jobban megérezze az ingert, ezáltal a megfelelő helyre (bili, WC) tudjon üríteni.
  • Azonban, ha ez – időt hagyva a tanulási folyamatnak – ismétlődően túl sok baleseteket eredményez, akkor (egy időre) javasolt elengedni az önállósodást. Ilyen esetben könnyebben járható út, ha hosszabb távon a segített szobatisztaság mellett maradunk. Akkor érdemes az önindította szobatisztasággal ismét próbálkozni, amikor azt látjuk a gyermeken, hogy automatikus lett a vécézés menete. 

Amennyiben a család a tanítás folyamatában megakad, érdemes egyéni konzultáció keretében összerakni egy személyre szabott haladási tervet, hogy közösen megtalálják a gyerek állapotához és a családi működéshez legjobban illeszkedő programot és megelőzzék az esetleges problémákat.

Ha úgy érzed szükséged van segítségre úgy írj az info@pelenkatlanodj.hu címre.

Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat