Barion Pixel

Első találkozásaim az EC-vel • Kína, Magyarország

Első találkozásom a “Pelenka nélküli baba” jelenséggel 2005-ben történt Kínában.

Hogyan kerültem oda? Shaolin Kungfut tanultam és egy három hónapos bentlakásos gyakorláson vettem részt Dengfeng-ben Shi De Yang mester egyik iskolájában.

Egy nap elmentünk fegyvereket és kungfu ruhákat venni a helyi boltba és ott figyelmes lettem az ajtóban ücsörgő nagymamára és unokájára:

Első ránézésre nincs rajtuk semmi fura… de ha közelebbről megnézzük akkor kiderül, hogy bizony másként gondolkodnak a kínaiak a babák ürítéséről mint mi itt nyugaton:

Ezen a babán bizony nincs pelus… de még bugyi sem.

Emlékszem, hogy akkor ott elcsodálkoztam és elborzadtam, hogy hogy bírják azt, hogy a gyerek folyton lepisili-kakilja őket… eszembe sem jutott, hogy másként is lehet és, hogy valószínűleg ők tudják mikor kell a babának ürítenie vagy, hogy a baba képes maga kommunikálni erről, így a megfelelő pillanatban fel is tudják ajánlani neki a lehetőséget.

Furcsa, hogy mennyire korlátoznak minket a körülöttünk lévő hiedelmek és szokások.

Második találkozásom az EC-vel

Majd 10 évvel később 2016 februárjában történt. Babát vártam, tervezgettem, hogy mit és hogyan fogok csinálni. Tudtam, hogy mosható pelenkázni szeretnék, hogy védjem a környezetet, a babám bőrét, és persze a pénztárcámat. Azt is tudtam, hogy Judit kolléganőm is moshatózott, úgyhogy őt kérdezgettem arról, hogy hogyan is működik ez az egész.

Hát mi külsőt és prefoldot meg tetrát használtunk, de kakira EC-ztünk ezért nem tudom neked hány darab kell majd. – hangzott a válasz
Hogy mit csináltatok? – kérdeztem
EC, Elimination Communication… a kaki a bilibe ment. Pisikkel nem akartam bajlódni, mert 20 percenként kellett volna a bili fölé tartani.

Mielőtt bárki is megrémülne 🙂 ez a 15-20 perces természetes ürítési ritmus az újszülötteknél van csak (később ez az idő egyre hosszabb), és ott sem kell elkapni minden egyes pisit – szóval nyugodtan menjetek pisire is ha úgy tetszik. Amit Judit csinált azt pedig részidős EC-nek nevezzük, ilyen is van. Az EC rendkívül rugalmas, teljesen magatokra szabható.

Aztán kiderült, hogy Judit blogolt erről és három bejegyzése is van a témában: elmélet, gyakorlat és saját tapasztalat témákban. Ugyan 1-2 dolgot már másként gondolok tapasztalt EC gyakorlóként és oktatóként, de kezdőként érdemes volt elolvasni az írásait. Kezdőként minden csepp tudás óriásit tud lendíteni az emberen.

A kezdés

Ezek után elkezdtem még több és több forrást felkutatni. A sokak által emlegetett Szirka féle blog már nem volt elérhető, de sok más forrás rendelkezésre állt… angolul. Szerencsére 4 évet éltem kint külföldön, ebből 2 évet Londonban úgyhogy a nyelv nem volt akadály.

Még pocakosan elolvastam pár angol könyvet, kérdezgettem az ismerőseimet, de valahogy nem jutottam egyről a kettőre. A gyerekem sírt a bilin, én bili-paranoiás lettem (mostmár tudom, hogy a kettő összefügg), a rokonok meg rossz szemmel néztek rám. Hiába írtam be a Facebook csoportba, hiába beszélgettünk az ‘apjukkal’, hiába bújtam a netet és a könyveket.

Végül arra jutottam, hogy még mélyebben bele kell mennem a dologba. A bilizés különböző szakmák határterületén (pl. gyermekgyógyászat, gyermekpszichológia) helyezkedik el, így nehezen, de végül összeszedtem a tudást. Soha nem gondoltam volna, hogy EC-t fogok oktatni… de végül ez lett az eredménye.

Megértettem, hogy a babám és köztem olyan mély kapcsolódás, ‘összedrótozódás’ van, ami egyfajta szimbiózis. Azt hiszem a kezdetekkor ezt csak tudtam, de nem értettem, ez volt a baj. Mostmár tudom, hogy hogyan kell ‘valóban EC-zni’ Ki is keveredtünk a kátyúból. EC után pedig a segített szobatisztaság, majd szobatisztaság módszerrel érkeztünk meg a teljes pelenka mentességig és szobatisztaságig.

Szeretném, ha neked egyszerűbb lenne. Ezért van a Pelenkátlanodj.

Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat

Tájékoztató az ÁSZF és AZ adatvédelEM változásáról

Tájékoztatjuk, hogy az Általános Szerződési Feltételek és az Adatvédelmi Tájékoztató módosult. A módosítás oka elsősorban a szolgáltató/adatkezelő személyében történt változás, az adatfeldolgozók személyében történt változás, valamint jogszabályi változásoknak megfelelés. Tájékoztatjuk, hogy a termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást a továbbiakban Krémer Sára egyéni vállalkozó teljesíti a KRÉ-TA SOLUTIONS Betéti Társasággal kötött megállapodás alapján. A hatályos szabályzatok itt érhetőek el: ÁSZFAdatvédelmi tájékoztató