Első találkozásaim az EC-vel

Első találkozásom a “Pelenka nélküli baba” jelenséggel 2005-ben történt Kínában.

Hogyan kerültem oda? Shaolin Kungfut tanultam és egy három hónapos bentlakásos gyakorláson vettem részt Dengfeng-ben Shi De Yang mester egyik iskolájában.

Egy nap elmentünk fegyvereket és kungfu ruhákat venni a helyi boltba és ott figyelmes lettem az ajtóban ücsörgő nagymamára és unokájára:

Első ránézésre nincs rajtuk semmi fura… de ha közelebbről megnézzük akkor kiderül, hogy bizony másként gondolkodnak a kínaiak a babák ürítéséről mint mi itt nyugaton:

Ezen a babán bizony nincs pelus… de még bugyi sem.

Emlékszem, hogy akkor ott elcsodálkoztam és elborzadtam, hogy hogy bírják azt, hogy a gyerek folyton lepisili-kakilja őket… eszembe sem jutott, hogy másként is lehet és, hogy valószínűleg ők tudják mikor kell a babának ürítenie vagy, hogy a baba képes maga kommunikálni erről, így a megfelelő pillanatban fel is tudják ajánlani neki a lehetőséget.

Furcsa, hogy mennyire korlátoznak minket a körülöttünk lévő hiedelmek és szokások.

Második találkozásom az EC-vel majd 10 évvel később 2016 februárjában történt. Egy kolléganőmtől hallottam róla.

Babát vártam, tervezgettem, hogy mit és hogyan fogok csinálni. Tudtam, hogy mosható pelenkázni szeretnék, hogy védjem a környezetet, a babám bőrét, és persze a pénztárcámat. Azt is tudtam, hogy Judit is moshatózott, úgyhogy őt kérdezgettem arról, hogy hogyan is működik ez az egész. – Hát mi külsőt és prefoldot meg tetrát használtunk, de kakira EC-ztünk. – hangzott a válasz
Hogy mit csináltatok? – kérdeztem
EC, Elimination Communication… a kaki a bilibe ment. Pisikkel nem akartam bajlódni, mert 20 percenként kellett volna a bili fölé tartani.

Mielőtt bárki is megrémülne 🙂 ez a 15-20 perces természetes ürítési ritmus az újszülötteknél van csak (később ez az idő egyre hosszabb), és ott sem kell elkapni minden egyes pisit – szóval nyugodtan menjetek pisire is ha úgy tetszik. Amit Judit csinált azt pedig részidős EC-nek nevezzük, ilyen is van. Az EC rendkívül rugalmas, teljesen magatokra szabható.

Aztán kiderült, hogy Judit blogolt erről és három bejegyzése is van a témában: elmélet, gyakorlat és saját tapasztalat témákban. Ugyan 1-2 dolgot már másként gondolok EC oktatóként, de azért érdemes elolvasni az írásait. Nagyon élvezetesen ír, tele tapasztalatokkal, részletesen és szisztematikusan szétboncolt opciókkal, nézőpontokkal, eszközökkel és okosságokkal.

Egyéb források:

Ezek után elkezdtem még több és több forrást felkutatni. Természetesen Google volt a legjobb barátom… 🙂 A sokak által emlegetett Szirka féle blog már nem volt elérhető, de rengeteg más forrás rendelkezésre állt.

Ezeket és még számos más forrást az EC • Természetes csecsemőhigiénia • 0-18 hó nevű Facebookcsoport egyik dokumentumába gyűjtöttem össze. A csoportnak jelenleg én vagyok az egyik adminja, ha valaki tapasztalatokra, EC-ző szülők tanácsaira kíváncsi akkor ott a helye.

A másik szuper forrásom a Christine Gross-Loh által írt Diaper Free Baby könyv amit a Mamami boltban lehet angolul elérni (és az egyetlen itthon elérhető könyv a témában). Azóta persze találtam még könyveket és cikkeket, de mindet angolul…

Remélem nemsokára piacra dobhatom az általam írt első magyar EC könyvet 🙂