Barion Pixel

Célotok végleg elhagyni a pelenkát?
Szeretnéd megtudni, hogy mi a Pelenkátlanodj Segített Szobatisztaság és Szobatisztasági módszer?
A gyermeked 10 hónap felett van?
Ha igen, akkor ez az oldal neked szól. (Ha a 0-9 hónapos, és inkább a Természetes Csecsemőhigiénia érdekel, akkor olvasd el ezt: Mi az EC?)

A szobatisztaság tanítása a Pelenkátlanodj módszerrel célirányos és hatékony. Teljes mértékben a gyermeked képességein, érdeklődésén és ürítési ritmusán alapul. Ugyanakkor részedről (mint szülő) elengedhetetlenül fontos az egyértelmű iránymutatás és határozottság. Akkor működni fog. Akár elfoglalt szülő vagy akár nem.

Mi a Pelenkátlanodj szobatisztasági módszer?

A Pelenkátlanodj szobatisztasági módszer mind szellemiségében, mind pedig technikáiban hasonló a Természetes Csecsemőhigiéniához (EC) hiszen sok más módszer mellett ezt is alapul vettem. 

Amíg az EC egy, ideális esetben újszülött kortól a teljes szobatisztaságig ívelő folyamat, addig a szobatisztaság tanítása egy egyszeri esemény amelynek eredménye az ürítési ingert a szociális elvárásoknak megfelelően kommunikáló és intéző gyermek, aki segítséget kap mindaddig amíg teljesen önálló lesz.

A pelenka elhagyásához nem szükséges az “érési jeleket” keresgélned (amúgy mindegyik legkésőbb 15-20 hós korra már jelen van). A világ gyerekeinek 50%-a EC-vel már 1 éves korára szobatiszta. Ez egy másik szemlélet, amiben nem várunk passzívan, hanem a meglévő képességekre alapozva aktívan tanítjuk, segítjük és fejlesztjük a gyereket a teljes és önálló szobatisztaság eléréséig.

Gyors és gyengéd tanítás

Pisilni természetes dolog, pisilni a megfelelő helyre tanult dolog. A szobatisztaság tanítása születéskor kezdődik. Ha eddig azt tanítottad, hogy a “megfelelő hely” a pelus akkor bizony azt is tanítanod kell, hogy “mostantól a bilibe pisilünk, nem a pelusba” és aztán mutatni az utat amíg célba értek.
Legyen ez egy gyors és gyengéd, ugyanakkor határozott és célirányos folyamat. A gyereked tőled várja az iránymutatást, hiszen te vagy a szülő. Ha te biztos vagy magadban, ő is az lesz. 

EC egy év felett, totyogó kortól

A Pelenkátlanodj módszere kölcsönös tanulásról szól. Mi szülők megismerjük a gyerekünk ürítési szokásait és erre támaszkodva megtanítjuk őt ennek kultúrálisan elfogadott formájára. Majd támogatjuk őt mindaddig amíg teljesen önálló lesz.
Mi szülők kezdeményezzük a változást, mindezt külső motivációs eszközök nélkül. A totyogók éheznek a tudásra, hogy azt csinálják amit a nagyok. A szobatisztaság tanításával pont ezt adjuk nekik.

Korábban jobb, és egyszerűbb

A szobatisztaságra szoktatás egy olyan probléma kezelése amit a pelenkázás hoz létre. Minél hamarabb hagyjátok el a pelenkát annál egyszerűbb a gyerekednek megszoknia a megfelelő helyre ürítést, így az életetek hamarabb lesz higiénikusabb és egyszerűbb. Ráadásul véded a környezetet, jelentős összeget takarítasz meg, és a gyermeked popója is egészségesebb körülmények között lehet. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint gondolod.Legyen ez egy gyors és gyengéd, ugyanakkor határozott és célirányos folyamat. A gyereked tőled várja az iránymutatást, hiszen te vagy a szülő. Ha te biztos vagy magadban, ő is az lesz. 

Mikor kezdjem?

Vannak ablakok amikor érdemes kezdeni… és olyan időszakok is vannak amikor ez kevésbé praktikus (természetesen az egyéni eltéréseket figyelembe kell venni, ez csak a nagy átlag). 
Velem bármilyen életkorban elkezdhetitek a bilizést. A Pelenkátlanodj módszerei között válogatva ugyanis mindig a gyerek aktuális képességeihez és igényeihez igazodva és vele együttműködve tudod őt segíteni a pelenkán kívüli ürítésben.
A gyermek így mindig a saját szintjén aktív, fejlődésével párhuzamosan tanul és önállósodik a folyamatban.

Ahogy beindul a rövidtávú memória (9 hó körül) úgy kanyarodunk az EC-ből a szobatisztaság tanítása felé. A Montessori pedagógia szerint 12-18 hó között van az az érzékeny időszak, amikor a pelenkás gyerekek érdeklődése az ürítési szokások felé fordul. Ezt érdemes megragadni, és módosított EC-vel fűszerezve a szobatisztaságra tanítgatni őket.

Valamikor 20 hó felett minden képesség adott (hosszútávú memória, verbális vagy nonverbális kommunikáció, járás), hogy végleg kiszoktasd a pelenkából és szobatisztuljon. Igen, lehetséges! 🙂 A szobatisztaság tanításának “arany ablaka” a legtöbb gyereknél 18-26 hónap közé esik.

Manapság a legtöbben a dackorszak kellős közepén próbálnak egy olyan alapvető és születésüktől kezdve évek óta gyakorolt szokást megváltoztatni a szülők mint a pelenkába ürítés. Nem kétség, hogy ezt érdemes még a dackorszak berobbanása előtt megtenni.

Persze olyanok is vannak akik szinte óvodakezdésig halogatják. Ez csak azért nem szerencsés, mert egyes kutatások szerint a 32 hónap feletti kezdés már gondokat okozhat. Illetve ilyenkor nagy nyomás van a szülőn és a gyereken is, hiszen időben végezni kell, ami ráteheti a bélyegét a tanulás folyamatára

Mi a helyzet az éréssel?

Ha a babád már elérte a 10 hónapos kort, akkor készen áll a Segített Szobatisztaság tanulására (lásd fentebb). Ha korábban, 10 hónapos kor alatt szeretnéd kezdeni, akkor azt a Természetes Csecsemőhigiénia módszerével teheted meg.

Újszülött kortól tudatos az ürítési inger és a záróizmok elengedése is. A visszatartást már 0-3 hónap között is hamar elsajátítja a baba. Nagyobbaknál ezek újratanulásról van szó, és ez gyakorlással érhető el. Manapság gyakran hallhatjuk, hogy várjunk amíg a gyerek az “érettség” jeleit mutatja.

Nyugaton az elmúlt 50 év alatt 200%-al nőtt a “befejezés” életkora! Ugyanakkor egyre több a szorulásos és vizelettartási probléma. Úgy tűnik a késői kezdés visszaüt

A szobatisztulás tipikus kora szerte a világon

A globális perspektíva:

Egy NewYork Times cikk szerint a világ gyerekeinek 50%-a szobatiszta 1 éves korára (2004), az USA-ban pedig a gyerekek 98% szobatiszta 4 éves korára (2009).
Ázsia és Afrika korán kezd:
Egy 2014-es kutatás szerint Kenyában 4-5, Vietnámban 9 hónaposan, Kínában, Indiában és Oroszországban 12 hónapos kor előtt, Palesztinában 14-15 hónaposan, Iránban pedig 1-2 év között kezdik a bilizést.
Európa és Észak-Amerika egyre később kezd: Angliában az iskolák 70%-a jelezte (2017), hogy sok gyerek pelusban kezdi az iskolát (5 évesen). Sőt, van aki még 9 évesen sem szobatiszta. Az USA-ban a legtöbb gyerek 4 éves korára szobatisztul. Angliában is és az USA-ban is az 50-es években átlagosan 15 hónapos korra végeztek. Svédországban jelenleg 6 éves kor a szobatisztaság társadalmilag elvárt határa (ami nálunk 3 év). 

Hazai, magyar adatokat nem találtam, de úgy gondolom mi valahol a kettő között vagyunk. Vannak akik 18-24 hónap között kezdenek, és sokan közvetlenül óvoda előtt, 3 évesen próbálnak ‘gyorsan’ szobatisztulni. Magyarországon még a mi generációnk (1970-2000 között születettek) is ülni vagy maximum állni tudástól kezdte és kb. 1,5 éves korra szobatiszta is lett.

A gyerekek képességei ugyanazok! Csak a megfelelő gyengéd és személyre szabható módszert kell alkalmazni. Ez az EC alapú szobatisztasággal tökéletesen megvalósul.

A kezdési életkor eltolódásainak okairól többet a “Várni amíg kész lesz rá” Mítosz , Mi a helyzet az éréssel? és Az érettség jelei c. bejegyzésekben olvashattok.

Milyen gyorsan lehet szobatisztulni a módszerrel, 20 hó felett?

Ez elsősorban rajtad, a szülőn múlik. Vannak ugyan egyéni különbségek, de a te gyereked szobatisztulásán belül is beszélhetünk lassabb és gyorsabb szobatisztulásról. Tehát ha te tudod mit akarsz és hogyan, illetve elég motivált vagy, akkor gyorsabb lesz.

A legtöbb szülő átlagosan 3-10 nap alatt fejezi be a szobatisztaság tanítását* a gyerek belső motivációira építve. Ezután a teljes balesetmentességhez és önállósághoz szükséges tudást (öltözés, törlés, stb.) apró lépésekben, körülményektől függően az ezt követő napokban, hetekben vagy hónapokban érik el. 
*: Szobatisztaság tanítása alatt a pelenka teljes elhagyását és a bili használatának elsajátítását értem. 

Van amelyik gyerek a kezdés után pár nappal önállóan kezdeményezi a bilizést minden alkalommal. A legtöbben a tanítás megkezdése után átlagosan 2-4 hét után szólnak rendszeresen. Elvétve, bizonyos esetekben akár fél év, nyolc hónap is lehet amíg a gyerekek rendszeresen, maguktól kezdeményezik a bilizést. 
Ezután a teljes folyamat önálló elvégzése még egy hosszabb folyamat lehet (pl. a kaka utáni törlést valahol az óvodás kor végén kezdik a gyerekek maguknak csinálni). Addig a gyermeket segíteni kell, emlékeztetni őt amíg önállóan nem kezdeményez minden alkalommal – ugyanúgy ahogy minden más mérföldkő elérésénél is tesszük., 

A szobatisztaság körül rengeteg a félreértés. A blogon elolvashatod a szakszerű választ és a valóságot ezekkel a tévhitekkel kapcsolatban.

 

A Pelenkátlanodj szobatisztasági módszer jellemzői röviden

✓ A szobatisztaság a Pelenkátlanodj módszerrel határozott, céltudatos, és mégis a gyerek ritmusa szerinti

✓ A gyerekek születésüktől fogva készen állnak a pelenkán kívüli ürítésre, 20 hó felett pedig általában minden adott a teljes szobatisztuláshoz is.

✓ A szülőnek határozottnak és céltudatosnak kell lennie és a gyerek követni fogja. Mi szülők kezdeményezzük a változást.

✓ Megfigyelve a gyerek ürítési szokásait, emlékeztetjük őt és tanítjuk, hogy önálló lehessen amiben szeretne.

✓ A pelust az elején levesszük és többet nem is adjuk vissza rá (kivéve alvás).

Ø Nem várunk érési jelekre. Tudjuk, hogy a bili használata és a pelenkátlanodás bármikor elkezdhető.

Szeretnéd megtanulni a módszert?​

A korosztálynak két kurzusunk van ami szobatisztasággal foglalkozik (EC, természetes csecsemőhigiénia kurzust, 0-9 hó közöttieknek ITT találod). Ha bizonytalan vagy, hogy melyik lenne a számotokra megfelelő kurzus akkor nézd meg a Melyik kurzust válasszam? oldalt

Segített Szobatisztaság

Mindent a segített szobatisztaságról! A lépésről-lépésre módszer mellett kérdéseidre személyre szabott választ kapsz.

Ha a gyermeked már 10-20 hó közötti négykézlábazó vagy totyogó akkor ez a te tudástárad.

Szobatisztaság Kurzus

Mindent a szobatisztaságról! A módszer ami lépésről lépésre végigvezet titeket a kezdéstől egészen a teljes önállóságig. 

Ha a gyermeked már 20 hó feletti, és szeretnéd ha végleg elhagyná a pelenkát és szobatisztulna.

Csatlakozz a Pelenkátlanodj közösséghez a Facebookon!

Szakértői csoport ahol mindig friss információkat kapsz a bilizéssel, EC-vel, szobatisztasággal kapcsolatosan. Ehhez a csoporthoz bármilyen életkorban csatlakozhatsz ha érdekel a szobatisztaság, de elsősorban 12 hó felettieknek szól. A 12 hó alattiak csoportjáról ITT tájékozódhatsz.