Barion Pixel

Szia!

Krémer Sári vagyok, két pici lány anyukája. Szülőknek segítek, hogy jobban megértsék a gyermeküket és csapatként tudjanak együttműködni, annak érdekében, hogy akár újszülött kortól függetlenedni tudjanak a pelenkától és aztán végül teljesen el tudják hagyni azt.

2017 óta oktatom és terjesztem a Természetes Csecsemőhigiéniát (EC) és a szobatisztaságot. 2020-ban kidolgoztam és teszteltem a Pelenkátlanodj módszertant. 2021 óta a Semmelweis Egyetemen tanítok az EC-ről a leendő szakembereknek.

Imádok rajzolni (az eredeti szakmám grafikus) és mozogni! A jóga és a harcművészet az ami segít nekem újra és újra egyensúlyba kerülni.

Így ismertem meg az EC-t

Első alkalommal az EC-vel Kínában találkoztam 2005-ben amikor 3 hónapot töltöttem egy Shaolin Kungfu suliban. Furcsának találtam, hogy kivágott popójú nadrágban járatják a gyerekeket, nem is értettem, hogy ez hogyan működik. Hogy hogy nem zavarja őket az, hogy a gyerek össze-vissza pisil-kakil.

10 évvel később persze kiderült, hogy ez teljesen másként van. Amikor az első gyermekemet vártam, elkezdtem érdeklődni a mosható pelenka iránt. Az egyik kolléganőmet kérdeztem, hogy hány darabra van szükség és ő azt válaszolta, hogy nem tudja, mert ők EC-ztek és azzal nagyon kevés kell csak. Elmondta, hogy hol tudok ennek utánanézni. Így indult a dolog.

Ezekről az Első találkozásaim az EC-vel c. írásomban olvashattok többet.

A mi EC időszakunkról

Amikor az Lucával (nagyobbik) elkezdtük a természetes csecsemőhigiéniát, akkor 2 hetes volt. Minden alkalommal odapisilt a pelenkázóra amikor kibontottuk a pelusát. Ő úgy döntött, hogy nem csinál a pelusába, én pedig úgy döntöttem, hogy a bili fölé tartom, hogy oda folyjon ne pedig mindenfelé.
Mielőtt elkezdtük borzalmas pelenkakiütése is volt, amit szellőztetni kellett, így eleve alkalom nyílt a megfigyelésre is. 

A Lizával (kisebb) az első napon kezdtünk. Úgy voltam vele, hogy ha majd kicsit regenerálódtam akkor kezdünk, de láttam rajta, hogy kell neki és nem bírtam ki 😀

Mindkettővel voltak nagyon jó időszakaink és persze borzalmas biliszünetek is.  Igen, velem is előfordult 😀 életkori sajátosság. Aztán elértük azt a kort amikor már a szobatisztaságra tanítással folytattuk.

Olvasd el részletesebben ITT, hogy mi az EC.

Ahogy nálunk a szobatisztaság tanítása volt

Mindkét lányommal végül EC alapú szobatisztaság tanításával zártuk az EC-s időszakot. Az egyik 17 a másik pedig 19 hónapos korában lett szobatiszta. Nekik köszönhetem, hogy a szobatisztasági módszerem első verziója összeállt a fejemben.

A Luca lányom igen érzékeny típus, bármilyen nagyobb változás visszaesést okozott nála. Több mint fél év szobatisztaság után a tesó érkezése, dackorszak, bölcsi majd ovi kezdés mind újabb és újabb lehetőségeket nyújtottak, hogy saját tapasztalatokat szerezzek a szobatisztasággal kapcsolatos problémák megoldása terén. Liza személyisége más, de tőle is volt mit tanulni a témában.

Közben egyre gyakrabban jöttek hozzám EC korosztály feletti gyerekekkel. 2020-ban teszteltük 60 családdal a Segített Szobatisztaság és Szobatisztaság módszeremet.

Olvasd el részletesebben ITT, hogy milyen a szobatisztasági módszer

Célom... álmom

Összességében az EC módszere valami olyan, amit szeretek csinálni és tanítani is. Csodálatos dolognak tartom, hogy ilyen ügyesek a gyerekek és azt is hogy szülőként ilyen mélyen meg tudjuk ismerni és érteni őket. 

Szeretném ha ez a szemlélet sokakhoz eljutna. Így biztos hogy több, egymás mély megértésén alapuló szülő-gyerek kapcsolat lesz és talán a világ is így válik még élhetőbbé.

Továbbá úgy érzem óriási káosz és végtelen mennyiségű, egymásnak ellentmondó információ érhető el a kisgyerekek ürítésével, bilizésével és a szobatisztasággal kapcsolatosan. A szakemberek és a szülők körében is gyakran előfordul a félreértés.

Célom, hogy a Pelenkátlanodj hiteles, tudományos kutatásokon, gyakorlati tapasztalatokon és bizonyítékokon alapuló módszerei és tudása mindenkihez eljusson.

A legjobban azt élvezem az EC-ben, hogy van még egy extra kapcsolódási pontunk.
Csapatmunka, oda-vissza történő kommunikáció történik. Szeretem az érzést, hogy a legkisebb rezdülését is értem és így sokkal nyugodtabb ő is.
A babám így megtartja a
veleszületett higiéniai érzékét. Nem kell az ürülékében üljön, így elkerülhető a pelenka kiütés, pirosodás, húgyúti fertőzés. Mellesleg nem kell kakás pelust vagy popót mosnom (vagy csak elvétve).
Továbbá környezet- és pénztárcabarát megoldás… hiszen hamarabb szobatiszta lesz mint a mai nagy átlag.
Mi még? Jóga, taiji és kungfu tanárként izgalmasnak tartom, hogy ilyen szintű test-tudatosság ilyen pici korban és még fejleszteni is lehet.

Pelenkatlanodj logo

A Pelenkátlanodj

A csapat egyre bővül.  Jelenleg a számtalan önkéntes (köszi!!) segíti a munkát. Minden Facebook csoportunkat moderátorok kezelik. Előadásokat Pelenkátlanodj előadók is tartanak. 

Réfi-Kollár Zsuzsa az általam fejlesztett termékek gyártásán és postázásán tevékenykedik. A nem szakmai ügyeket Kappel Tímea és Taar Gergely intézi. 

Szakmai háttér

2017-ben elvégeztem a Go Diaper Free tanácsadó képzést. 2019 májusában visszadtam az oklevelem, hogy kidolgozhassam a saját módszerem. 

2019-2020 elvégeztem az Oh Crap Potty Training és Institute of Pediatric Sleep and Parenting Potty Training Certification Program tanácsadói képzéseket is.

2021-ben okleveles Dunstan Baba Nyelv oktató lettem.

Referenciák