Ahogy mi kezdtük az EC-t

Szia! Sári vagyok, két pici lány anyukája. Amikor az elsővel elkezdtük a természetes csecsemőhigiéniát, akkor 2 hetes volt. Tulajdonképpen ő döntött úgy, hogy kezdjünk. 😀 Minden alkalommal odapisilt a pelenkázóra amikor kibontottuk a pelusát. Ő úgy döntött, hogy nem csinál a pelusába, én pedig úgy döntöttem, hogy a bili fölé tartom, hogy oda folyjon ne pedig mindenfelé. Mielőtt elkezdtük borzalmas pelenkakiütése is volt, amit szellőztetni kellett, így eleve alkalom nyílt a megfigyelésre is. A második gyerekkel az első napon kezdtünk. – Itt elolvashatod, hogy hogyan találkoztam először az EC-vel (Kínában 😉 )

A legjobban azt élveztem, hogy még egy extra kapcsolódási pontunk van. A babám így megtartja a veleszületett higiéniai érzékét, nem kell az ürülékében üljön vagy nekem bármiből is kakát mosnom. Továbbá környezet- és pénztárcabarát megoldás. … Mi még? Jóga tanárként tetszik, hogy van test-tudatosság ilyen pici korban és még fejleszteni is lehet.

Mivel gyakran jönnek hozzám olyan gyerekekkel akik már 15-20 hónap felett vannak (tehát kinőttek a Természetes Csecsemőhigiéniából), ezért elkezdtem foglalkozni ezzel az “idősebb” korosztállyal is.

Mindkét lányommal végül EC alapú szobatisztaság tanításával zártuk az EC-s időszakot. Az egyik 17 a másik pedig 19 hónapos korában lett szobatiszta (értsd: önállóan kezdeményezett minden alkalommal, de segíteni kellett neki öltözni és törölni).
Továbbá a nagyobbik lányom igen érzékeny típus, bármilyen nagyobb változás visszaesést okozott nála. Több mint fél év szobatisztaság után a tesó érkezése, dackorszak, bölcsi majd ovi kezdés mind újabb és újabb lehetőségeket nyújtottak, hogy saját tapasztalatokat szerezzek a szobatisztaság terén.

Összességében az EC módszere valami olyan, amit szeretek csinálni és tanítani is. Csodálatos dolognak tartom, hogy ilyen ügyesek a gyerekek és azt is hogy szülőként ilyen mélyen meg tudjuk ismerni és érteni őket. Szeretném ha ez a szemlélet sokakhoz eljutna. Így biztos hogy több, egymás mély megértésén alapuló szülő-gyerek kapcsolat lesz és talán a világ is így válik még élhetőbbé.

Budapest

Ahol lakok és működök

Személyesen itt találkozhatsz velem a legtöbbet. EC klubban, tanfolyamokon és előadásokon.
És persze kismama és baba-mama jóga oktatóként is szívesen látlak. Jelenleg még babázok, de ha mindenki ovis lesz, akkor több személyes esemény is várható.

Pelenkatlanodj logo

Pelenkátlanodj

Múlt-Jelen-Jövő

A csapat egyre bővül. Jelenleg a két Fb. csoportot minden napon más moderátor kezeli. Előadásokat már képzett Pelenkátlanodj Bevezető Előadók is tartanak. A nem szakmai ügyeket is hozzáértő emberek intézik. Előfordulhat, hogy megkereséskor ők válaszolnak neked.

Szakmai háttér

Tanulmányok

2017-ben elvégeztem a Go Diaper Free tanácsadó képzést. 2019 májusában visszadtam az oklevelem, hogy kidolgozhassam a saját módszerem. 2019-2020 elvégeztem az Oh Crap Potty Training és Institute of Pediatric Sleep and Parenting Potty Training Certification Program tanácsadói képzéseket is.