Barion Pixel

Az EC vagy a szobatisztaság előfizetést válasszam?

Az előfizetések életkorok szerint vannak beosztva:

 • 0-9 hó: EC, Természetes Csecsemőhigiénia előfizetés
 • 10-36+ hó: Segített Szobatisztaság és Szobatisztaság előfizetés

Részletesebben olvasd el a következő, ‘Mettől meddig tudom használni az adott korosztálynak szóló előfizetést?’ című kérdésre a választ.

Előfizetéseink mindig úgy vannak beosztva, hogy a megjelölt életkori időintervallum alsó határa az amikor már tuti biztosan lehet használni, a felső határa pedig az ameddig lehet maximum használni.

Konkrétabban:

EC, Természetes csecsemőhigiénia:

 • Elsősorban csecsemőknek van. Olyan babáknak akik még nem közlekednek aktívan.
 • Az életkort 0-9 hó közé raktuk. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 10 hónapon keresztül tartalmazhat számotokra hasznos információkat. 
 • Minimum korhatár: Amikor még pocakban van, akkor is hasznos lehet átolvasni. Ha valamikor a várandósságod utolsó 3 hónapjában kapsz hozzáférést, akkor az 1 éves előfizetésed ki fog tartani amíg kell.
 • Maximum korhatár: Nagyjából 6-7 hónapos korig bezárólag még megéri ezt venni. Akkor még tudtok ezzel kezdeni és 3 hónapon belül kedvezményesen tudtok váltani a Szobatisztaság előfizetésre.
 • Amikor már ez nem nektek való: Nagyjából 8-9 hónapos kor környékén érdemes a Segített Szobatisztaságra váltani (ami jelenleg a Szobatisztaság előfizetés része) – illetve betöltött 8 hónaptól már eleve inkább azt venni.
 • Miért itt van felső korhatár?
  – Mert nagyjából 9 hónapos korban beindul a rövidtávú memória és a gyermek viselkedése, hozzáállása a dolgokhoz gyökeresen meg fog változni (egyedi, pár hónapos csúszás előfordulhat).
  – Továbbá a különböző fejlődési mérföldkövek (mozgásfejlődés, mentális ugrások, fogzás, stb.) okozhatnak biliszünetet. A Segített szobatisztaság egyik fókusza a biliszünet és ellenállás témája.

Szobatisztaság és Segített szobatisztaság előfizetés

 • Az életkort 10 hó fölé raktuk. A Pelenkátlanodj szobatisztasági módszerben két verzió létezik: a laza és az intenzív.
  10-20 hó között: a laza verziót, a segített szobatisztaságot alkalmazzuk
  20 hó felett: intenzív verziót alkalmazzuk, vagy legalábbis azzal kezdünk.
  A laza verzióra válthat az akinek valamilyen okból kifolyólag az intenzív verzió nem kivitelezhető (pl. bölcsi).
 • Minimum korhatár: Amikor már érdemes inkább ezt a kurzust venni az a betöltött 9-10 hónapos kor. 
 • Maximum korhatár: Nincs. A kurzus tartalmaz külön, extra instrukciókat kisebb és nagyobb gyerekeknek, de maga a módszer ugyanaz.

Ez attól függ, hogy miről is van szó pontosan. Ha valamelyik kurzus jó, akkor is nagy valószínűséggel személyre kell majd szabni nektek. Ha van rá igény, akkor ebben tudunk gyerekpszichológusi segítséget nyújtani nektek.

Vannak esetek amikor fizikai problémák miatt nem jöhet létre a szobatisztaság vagy nem a klasszikus értelemben.
Más esetekben a szobatisztulás részlegesen lehetséges, vagy teljes szülői közreműködést igényel.
És persze van akinél picit hosszabb idő alatt, de el lehet érni a teljes szobatisztulást.

Itt ebben a cikkben olvashatod el amit a Pelenkátlanodjal együtt dolgozó gyermekpszichológusok írtak az SNI gyermekekről a szobatisztasággal kapcsolatosan:

Szobatisztaság SNI (sajátos nevelési igényű) gyermekkel

Újszülött, csecsemő

“Az EC előfizetés tudásanyaga mennyiben lehet hasznos számomra már a baba megszületése előtt, mint felkészülés, tájékozódás? Vagy hasznosabb lenne akkor, amikor már itt a baba és konkrét megfigyelést is tudok alkalmazni?”

Miért jó előtte:

 • Van időd rendesen átnézni
 • Van kapacitásod felfogni, megemészteni
 • Van lehetőséged előre beszerezni az eszközöket és kitalálni, hogy hogyan fogod kivitelezni a dolgokat.
 • Ha előtte vágsz bele a kurzus átnézésébe akkor az anyag előtte és utána is ott lesz neked 🙂

Miért jó utána:

 • Mert a babád ott van és bele is kezdhettek
 • Mert a gyakorlatban fogod igazán megérteni, hogy miről is van szó.

Én anno az első gyerekemnél úgy csináltam, hogy a születése előtt tájékozódtam (kiolvastam egy angol könyvet) és aztán 2 hetes korában bele is kezdtünk. Ez így ideális volt. Csak ajánlani tudom, hogy ismerkedj meg a módszerrel előre.

Ez alól kivételt képez ha most pocakosan szeretnéd, hogy a nagyobb gyermeked szobatisztuljon. Ebben az esetben bőven elég lesz végigtanulmányozni azt a kurzust és szobatisztulni a nagyobbal.

“Igaz még csak 17 hetes várandós vagyok, de sok hasznos dolgot tudtam jegyzetelni.
Az ingyenes kurzuson már túl vagyok és tuti, hogy születéstől fogunk EC-zni. A kérdésem ehhez kapcsolódik.
Mennyi idő míg magamévá teszem az EC előfizetésben található tudásanyagokat? Nem szeretném, ha elfelejteném mire odajutok és azt sem szeretném, hogy a tudástár felénél érkezzen a babánk :)”
Gabriella

Ez egy elég gyakorlatias anyag, mivel Tudástárról van szó, nem kurzusról. A 70%-a a kérdezz-felelek alkalmakon felvett válaszok. Ez jelenleg több mint 200 leckét jelent és folyamatosan bővül. Tehát elég csak a kezdéshez szükséges leckéket átnézned. Annál is inkább, mert nehogy végignézd az összes problémáról szóló videót és aztán ‘bevonzod’ magadnak 😉

Szuper ha előre átnézed. Én talán a várandósság utolsó harmadára tenném. Akkor még van 2-3 hónapod, tehát van időd átnézni ami a kezdéshez kell. Ugyanakkor már elég közel van a baba érkezése ahhoz, hogy viszonylag hamar át is tudd ültetni a gyakorlatba.

Tervben van egy külön újszülötteknek való kurzus is, de ez még a jövő zenéje.
Addig az EC előfizetésben találod a számodra szükséges információkat. Van benne jó pár, kifejezetten újszülötteknek szóló lecke is.

“Nem volt kapacitásom tanfolyamot végezni eddig, de a kezdetektől biliztettünk. Most, olyan 3 hónapos kora körül viszont kezdte abbahagyni a jelzést és már a pisiről se nagyon szól.
A kérdésem, hogy ilyenkor érdemes még csatlakozni a piciknek szóló EC előfizetéshez, vissza tudjuk még hozni? Vagy most van az, hogy eddig nem voltunk elég ügyesek ahhoz, hogy megtanulja, és ez az az életkor, hogy akkor már nem fogja jelezni?”
Zsuzsa

Persze, hogy érdemes 🙂 az EC előfizetés születéstől egészen 9-10 hónapos korig végig követi a változásokat és megoldásokat nyújt az ilyen és hasonló kérdésekre.

Pont így 3-4 hónap környékén a legtöbb baba elhagyja a jelzéseket. Ez normális.
Random időpontokban nem tesszük a gyereket a bilire. Tudnod kell mikor szokott pisilni-kakilni és akkor felajánlani a bilit. Ennek megvannak a lépései ami megtanulható a Tudástárból.

Már nem EC, de még nem szobatisztaság: 6-10 hónap közöt

Alapvetően érdemes a korosztálynak megfelelő előfizetést választani:

 • 0-9 hó: EC, Természetes Csecsemőhigiénia előfizetés
 • 10-36+ hó: Szobatisztaság előfizetés

Ez azért lett így beosztva, mert 9 hónapos kor után már beindul a rövid távú memória és akkor már módosítani kell a természetes csecsemőhigiénia módszerén. Innentől kezdve már Segített Szobatisztaságról beszélünk. Más kérdések, problémakörök szoktak felmerülni, mint 9 hó alatt.

Sokan azért szoktak hezitálni, mert 6 hó felett elindulnak a változások (mentális és mozgásfejlődés) amik alapján úgy gondolják, hogy nekik már a nagyobbaknak való kurzus kell.

8 hó alatt nyugodtan válaszd az EC előfizetést, ugyanis mindkét kurzusban van szó a mentális ugrásokról, mozgásfejlődésről, és az ebből adódó biliszünet jelenségéről. Illetve 3 hónapon belül kedvezményesen válthatsz a szobatisztaság előfizetésre.

Ha a babád már aktívan közlekedik (mászik vagy jár), elindult a beszédfejlődés útján, láthatóan sokkal többre képes mint egy csecsemő, akkor betöltött 8 hónappal már inkább válaszd a Szobatisztaság előfizetést.

“Hamarosan 8 hónapos babámmal a gyik alapján az EC előfizetést kellene választanom, de kissé elbizonytalanodtam. A kakik 80%-át sikerül úgy elkapnom, hogy a pelenkázóra nyomja ki a “nyomjad, ügyes vagy” szavak kíséretében, sőt azt látom, hogy kezdi visszatartani, ha nem tudom kicsomagolni (kocsiban, idegen helyen). De ázsiai bilibe nem akaródzik neki…. Pisit szinte soha nem sikerül elkapnom (néha ébredés, kaki után), nem igazán látom, hogy jelezne… Ezek alapján melyik előfizetés lenne a nekünk való?”
Kata és 8 hónapos gyermeke

Válaszom:

Ezek az előfizetések a gyermek általános fejlettségi szintje szerint vannak összerakva, teljesen mindegy, hogy az EC-ben ‘hol tartotok’.

 • Ennek fő oka az, hogy az EC gyerekek ’teljesítménye’ nagyon változó lehet még 20 hós kor alatt, ebben az időszakban ez még nem egy lineáris folyamat.
 • Azok számára akik a szobatisztaság lineáris fejlődéséhez és a manapság divatos érési jelek figyeléséhez szoktak megtévesztő lehet, hogy a gyermek erre vagy arra már képes.
 • Egy újszülött is képes jelezni ürítési igényét és bár eleinte csak a tudatos elengedésre képesek pár hét alatt a visszatartást is elsajátítják. Ez egészen pici pár napos-hetes babáknál és nagyobb gyerekeknél egyaránt megvan.
 • A jelzések jönnek-mennek. Általában olyan 3-6 hónapos kor között a jelzések eltűnnek. Hullámokban ugyan vissza-vissza térhetnek, továbbá elkezdhetnek kialakulni tudatos jelzések. Ezért a bili felajánlásakor nem csak a jelzésekre, hanem 3 másik dologra is támaszkodunk. Pont ezt a technikát tanulhatod meg a kurzusokból többek között.
 • A gyermekek egyéb elért mérföldkövei, képességei, és az ehhez kapcsolódóan megjelenő viselkedésük viszont egyértelmű és nagyban befolyásolja azt, hogy a különböző korosztályokkal HOGYAN EC-zünk.

10+ hós kurzus akkor lehet már jó nektek ha az alábbiakból egyet vagy többet teljesített:
– Aktívan négykézlábazik vagy totyog + ÉS ül (mozgásfejlődési mérföldköveket elérte)
– és/vagy 9 hó feletti (mert akkor indul be a rövidtávú memória)
– és/vagy ellenállást tanúsít, biliszünet van (pl.: felkínált lehetőséggel nem él és utána 5 perccel balesetezik) vagy más módon nem működik együtt (ez szintén egy mentális ugrás eredménye)

Ha úgy érzed, hogy a fentieket még nem csinálja, de nagyon-nagyon közel van hozzá akkor viheted a Tudástár Nagyoknak kurzust is, hiszen hamarosan ‘belenő’. De tudnod kell, hogy addig amíg ‘bele nem nő’ addig a Tudástár egy része nem vonatkozik rátok és valószínűleg számotokra a problémamegoldások nagy része az a másik, Tudástár Piciknek kurzusban van.

“Már egy ideje nézegetem az oldalt, de csak most készültem fel lelkileg erre. A kisfiam már 7 hónapos. Az előfizetés érdekelne, viszont nem tudom, hogy most akkor melyiket válasszam. A kisebbeknek valót vagy nagyobbaknak?
Látom, hogy a kisebbeknek valót kellene, viszont 3 hónap és már 10 hónapos. Akkor “átmehetek” a másik csoportba vagy hogyan működik ez? Plusz költség?”
Adrienn és 7 hós kisfia

7 hónapos gyermeknek még inkább az EC való, azt a módszert nagyjából 10, nagyon maximum 12 hónapos korig fogod tudni használni. 

Ha úgy érzed, hogy ‘tévedtél’ és inkább a következő korcsoporthoz tartozó előfizetést szeretnéd, akkor 3 hónapon belül lehetőséged vagy kedvezményesen váltani.

A honlap és a kurzusok folyamatos fejlesztés alatt vannak, ezért konkrétumokat (hogyan, mennyiért, stb.) akkor fogok tudni neked mondani. Kérlek írj nekem egy emailt (erre hivatkozva) és megbeszéljük a részleteket.

Szobatisztaság: 10-36+ hó

A Segített szobatisztaság és a szobatisztaság kurzus mostmár egy csomagként érhető el! Tehát az alábbiakban abban nyújtok segítséget, hogy melyik – a csomagon belüli – verzióval induljatok neki.

A segített szobatisztasággal és szobatisztasággal kapcsolatos kérdésekre a VÁLASZT ITT TALÁLJÁTOK a kurzus csomagok oldalán alul a Gyakran ismételt kérdések résznél.

“Az előfizetések tartalmával kapcsolatban lenne kérdésem, mert nekem nem egyértelmű, hogy mit tartalmaznak. Amire szükségem lenne az egy leírás lépésről lépésre, hogy hogyan kezdjek neki (és persze vigyem végig) a szobatiszulásnak. Ezt melyikben fogom megtalálni? Köszönöm”
Éva

A lépésről-lépésre módszer mindkét szobatisztaság előfizetésben megtalálható.

Az előfizetések tartalmát kilistázva lásd itt: Szobatisztaság előfizetések 

A Segített szobatisztaság és a szobatisztaság módszer egy előfizetésben érhető el! A Szobatisztaság előfizetésben.

Tehát az alábbiakban abban nyújtok segítséget, hogy melyik – az előfizetésen belüli – verzióval induljatok neki.

Alapvetően érdemes a korosztálynak megfelelő verziót választani:

 • 10-20 hó között a segített szobatisztaság (laza verzió)
 • Betöltött 20 hó felett pedig a szobatisztaság (intenzív verzió)
 • Továbbá, ha belekezdesz a segített szobatisztasággal és 20 hónapos korig bezárólag nem szobatisztul, akkor váltsatok az Intenzív verzióra!

Ez azért lett így beosztva, mert 20 hónapos korig (általában) lejátszódnak a nagy változások. A gyerekek 20 hónaposan már általában járnak, meg tudják magukat értetni, már csak az utolsó nagy őrlőfogaik hiányoznak. Egyszóval ‘ráér’ elsajátítani egy újabb mérföldkövet. Továbbá 14-18 hónapos kor között beindul a hosszútávú memória is. Egyszóval a gyermek viselkedése, hozzáállása a dolgokhoz gyökeresen meg fog változni (egyedi, pár hónapos csúszás előfordulhat).

Betöltött 20 hónapos kor felett már érdemes inkább a szobatisztaság intenzív verziót választani.

A 60 család részvételével végzett tesztelés alatt az derült ki, hogy 20 hós kor alatt elég változó még, hogy melyik gyerek hol tart a fejlődésben. 20 hó felett azonban egyértelműen mindenki sikeres volt a szobatisztaság elsajátításában. Ezért a 16-20 hó közöttieknek egy külön modul tartalmazza az erre a korosztályra vonatkozó információkat.

Kezdeni 20 hó alatt is lehet és nem egy esetet láttam (a kisebbik lányomat is beleértve) amikor akár 16-17 hós kezdéssel egy hónap alatt szobatisztult egy gyerek. 16-20 hó között másként kell tanítani, más elvárásokkal kell hozzáállni. Ezért van erre egy külön modul. – 15 hónapos kor alatt viszont még sokminden hiányzik, az még teljes mértékben a segített szobatisztaság módszeréhez tartozik.

Sokan (20 hó alatt) azért szoktak hezitálni, mert úgy érzik, hogy a gyermekük “kész van rá” és érdeklődik, látszik rajta, hogy hogy “itt az idő” arra, hogy szobatiszta legyen. Ez így igaz, el lehet kezdeni a bilizést. Ugyanakkor azért ajánlom, hogy a Segített Szobatisztaság módszerét válaszd mégis, mert 16 hó alatt több fejlődési ugrás is – mentális, mozgásfejlődés, fogzás, kommunikáció, stb. – is váltja még egymást. 16 hó felett kezd lenyugodni, ‘ellaposodni’ a változások korszaka.

20 hó alatt nyugodtan válaszd a segített szobatisztaság módszerét, ugyanis mindkét kurzusban ugyanazt a módszert fogod megtalálni, csak másként ültetjük a gyakorlatba és mást várunk el egy még. Továbbá ha nem találtál választ akkor kérdezhetsz és én válaszolok neked.

Ha a babád már stabilan jár, szuperül kommunikál (kézzel lábbal is jó), minden foga kinőtt (a leghátsó őrlőfogakon kívül), akkor betöltött 20 hónappal már válaszd a szobatisztaság intenzív verziót.

A Segített szobatisztaság és a szobatisztaság módszer egy előfizetésben érhető el! A Szobatisztaság előfizetésben.
Az alábbiakban abban nyújtok segítséget, hogy melyik – a előfizetésen belüli – verzióval induljatok neki.

“Most lesz 14 hónapos a babám nemsokára, és az izgat tulajdonképpen, hogy a Segített szobatisztaság (tudom, hogy korosztály szerint nekünk szól), gyakorlatban segít-e abban, hogy teljesen elhagyjuk a pelust, és gyakorlatban el tudjuk-e sajátítani a szobatisztaságot.
Valalmint, ha mondjuk ősszel bölcsibe kell mennie a 19 hós babámnak, azt hogy fogom tudni rendezni.
Vagy inkább a szobatisztaság módszer ad gyakorlati útmutatást, és a Segített szobatisztaság erre nem alkalmas.
Hány hónapossal lehet az előfizetésben részt venni?”
Eszter

VÁLASZOM:

Kezdeni bármikor tudtok 🙂 születéskor is. A segített szobatisztaság is végig tud vezetni titeket a szobatisztulásig, de mivel az NEM a szobatisztulást célozza, hanem az alapok lefektetését, pelenka részleges elhagyását, a gyermek higiénikusan tartását, ezért ha 20 hós koráig nem szobatisztul váltani kell.

A két verió között a különbség elsősorban nem a bennük leírt módszer, hanem inkább a módszer alkalmazása az adott korosztályban és a hozzájuk tartozó problémakörök és azok megoldása.
Ez azt jelenti, hogy lehet bilizni egy 14 hóssal is csak az más mint egy 20 hó felettivel. Más az odáig vezető út és más az önállóság mértéke is. Ezért van 2 külön verzió a 2 korosztálynak.

TEHÁT HA MOST AKARSZ KEZDENI, AKKOR A SEGÍTETT SZOBATISZTASÁG A TE MÓDSZERED.
HA 20 HÓ FELETT, AKKOR MEG A SZOBATISZTASÁG MÓDSZER LESZ A NYERŐ.
EGYSZÓVAL AZT VÁLASZD AMIKOR KEZDENI AKARTOK.

Mondom a bölcs szempontból, hátha segít eldönteni mikor kezdj:

Minél hamarabb kezdtek annál stabilabb lesz pár hónap múlva bölcsikezdésre. Ez persze nem azt jelenti, hogy rövidebb (vagy akár hosszabb) időre nem fog visszaesni. Sajnos a bölcsi, sőt még az ovikezdés is olyan, hogy óriási változás az ő kis életükben ami megrázhatja őket, kibillenthető őket az egyensúlyból. Ez pedig 3 dologban okozhat gondot: evés, alvás és bilizés. Ha hamarabb kezditek és több időt hagysz neki, hogy rutin legyen számára a bilizés, akkor meg van az esély rá, hogy nem vagy rövidebb lesz a visszaesés.

Egyszóval én a bilizés tanítását a ti esetetekben, a bölcsi miatt biztosan mihamarabb elkezdeném. Ugyanakkor nem várnám el, hogy 20 hó előtt szobatiszta legyen.

Tudnod kell, hogy egy 15 hós lehet, hogy 1 hónapon belül megbízhatóan szobatiszta lesz, és az is lehet, hogy csak gyakoroltok és aztán 20 hós korára fog beállni a szobatisztulás (vagy legkésőbb 2 éves kora körül). Ebben a korban ugyanis még sok a mentális mérföldkő, beszédfejlődés, fogzás, stb. Ezek mind megboríthatják őt, így lehet hullámzó a balesetek száma is.
Bármelyik kurzust is választod 20 hó alatt elvárások nélkül kell hozzáállni, úgy felfogni, hogy “csak gyakoroltok” aztán majd kialakul.

Erre persze sokaknak az első ami eszébe jut az az, hogy akkor várok 20 hós korig és hajrá. Persze lehet azt is 🙂 bármit lehet. Ezeket gondold végig:
1. Miért ne kezdhetnétek el most? Miért ne adhatnál neki esélyt arra, hogy már most megismerkedjen a bilivel? Főleg ha van rá esély, hogy szobatisztul és bölcskezdéskor nem esik vissza.
2. Az a tapasztalat, hogy 20 hó felett gyorsabb és stabilabb a szobatisztulás mint 20 hó alatt. Ugyanakkor 1 hónap nem elég a stabilizálódáshoz olyan szinten, hogy a bölcsi ne kavarjon be. Ahhoz minimum 3 hónap kell vagy több.

Egyébként az előfizetésben van bölcsis rész és kérdezni is tudsz, ha szeretnél.

Remélem ez így segít 🙂

Két gyerekem van

“Két gyermekem van. Mind a kettőjükkel szeretném elkezdeni. Tanácstalan vagyok abban, hogy tudom-e egyszerre kezdeni vagy először az egyikük aztán a másikuk. Mit tanácsolsz?”

Ikrek: Ebben az esetben lehet egyszerre és külön-külön is (pár nap vagy hét hét különbséggel) is kezdeni. Attól függ, hogy neked mennyi a kapacitásod, van -e segítőd.

Ha két különböző korú gyermekről van szó, akkor érdemesebb külön, a nagyobb gyerekkel kezdeni. Aztán amikor ő sínen van akkor kezdeni a picivel.

A hogyanról részletesebben az előfizetésen belül találsz tippeket, tanácsokat.

“Mekkora átfedés van az EC és a Szobatisztaság előfizetés tudásanyagai között? Van olyan tudásanyag, ami egyszerre mindkét területen tudna segíteni?”

Minden kurzusunk az adott korosztályra van kidolgozva, specifikálva. Az EC módszerének elemei mindenhol jelen vannak, de teljesen máshogy csinálja az ember pl. a megfigyelést egy újszülöttel és egy 1,5-3 éves forma gyerekkel.
Nem beszélve probléma megoldó részekről (ami szinte 100% különböző egy újszülött és egy nagyobb gyerek esetén) és kérdezz-felelek válaszokról, ahol kizárólag az adott korosztállyal kapcsolatos válaszokat találod.

Az egymás után következő előfizetések között van némi átfedés.

Ha szeretnél egyszerre 2 előfizetést venni, akkor keress fel, adok kedvezményt.

Mini kurzust vagy a nagy, komplett kurzust válasszam?

A Szobatisztaság előfizetés is tartalmazza ennek a kurzusnak az anyagát… sőt még többet is.

Amennyiben a gyermeked már teljes mértékben szobatiszta ‘csak’ visszaesett vagy ellenáll, úgy ez a kurzus is elég lesz.

Ha a gyermeked még soha nem volt szobatiszta teljesen, akkor érdemes az előfizetést igénybe venni. Abban megtalálod azt is, hogy hogyan kezdjetek, gyakoroljatok, hogyan csináljátok nappal, éjszaka és házon kívül.

Biliszünet feloldása kurzus ITT.

Szobatisztaság előfizetés ITT

A Szobatisztaság előfizetés is tartalmazza ennek a kurzusnak az anyagát… sőt még többet is.

Ha a gyermeked eddig szobatiszta volt (vagy jól haladtatok) és jelenleg kifejezetten ezzel kapcsolatosan van problémád, akkor elég lesz ez a mini-kurzus is.

Ha még sosem volt szobatiszta és szükséged van arra, hogy a kezdéshez, gyakorláshoz, éjszakához, kimenőkhöz és egyebekhez információt kapj, akkor inkább vedd igénybe az előfizetést.

Bölcsi, ovi, más vigyáz rá kurzus ITT

Szobatisztaság előfizetés ITT

A Szobatisztaság előfizetés is tartalmazza ennek a kurzusnak az anyagát… sőt még többet is.

Ha a gyermeked pisire vagy kakira már szobatiszta, de a másikra nem, és jelenleg kifejezetten csak ezzel kapcsolatosan van problémád, akkor elég lesz ez a mini-kurzus is.

Ha a probléma komplexebb, heves ellenállás, sok baleset vagy egyéb dolgok is kapcsolódnak hozzá – vagy még sosem volt szobatiszta és szükséged van arra, hogy a kezdéshez, gyakorláshoz, éjszakához, kimenőkhöz és egyebekhez információt kapj, akkor inkább vedd igénybe az előfizetést.

Visszatartás kurzus ITT

Szobatisztaság előfizetés ITT

Konkrét kérdések:

“Kurzus választásban szeretnék tanácsot kérni. Kislányom 2,5 éves, a pelenkát eltettük, néha elengedi a pisit részben, de ha észreveszem viszem pisilni és pisil is a wc-be, de magától még nem szól. Viszont Kaki gond az van. Nem hajlandó wc/bilibe, csak a bugyi elbújva, ha észreveszem akkor jön velem de a wc-n nem nyomja. Erre a visszatartó kurzus tudna segíteni nekem?” 
Liza és 2,5 éves kislánya

Igen, a Visszatartás kurzus pontosan erre lett kitalálva.
 
Ha szeretnéd sínre rakni az egész szobatisztaságot akkor érdemes a Komplett Szobatisztaság kurzus csomagot igénybe venni, amit az előfizetésben találsz. Abban van a lépésről-lépésre módszerem a szobatisztaság eléréséhez, van külön kurzus benne az ágytisztaságról, kimenőkről, bölcs-ovi balesetek megelőzéséről/megoldásáról, bilisztrájk, visszatartás problémáiról. 

Hol találom az összes kurzust, előfizetést és a tanácsadást áttekinthető módon?