Melyik EC/szobatisztaság kurzust válasszam?

Életkorok szerint van jelenleg beosztva:

 • 0-9 hó: Tudástár Piciknek, Természetes Csecsemőhigiénia kurzus
 • 10-20 hó: Tudástár Nagyoknak, Segített Szobatisztaság kurzus
 • 20 hó felett: Szobatisztaság kurzus

“A Tudástár Piciknek kurzus anyaga mennyiben lehet hasznos számomra már a baba megszületése előtt, mint felkészülés, tájékozódás? Vagy hasznosabb lenne akkor, amikor már itt a baba és konkrét megfigyelést is tudok alkalmazni?”

Miért jó előtte:

 • Van időd rendesen átnézni
 • Van kapacitásod felfogni, megemészteni
 • Van lehetőséged előre beszerezni az eszközöket és kitalálni, hogy hogyan fogod kivitelezni a dolgokat.
 • Ha előtte vágsz bele a kurzus átnézésébe akkor az anyag előtte és utána is ott lesz neked 🙂

Miért jó utána:

 • Mert a babád ott van és bele is kezdhettek
 • Mert a gyakorlatban fogod igazán megérteni, hogy miről is van szó.

Én anno az első gyerekemnél úgy csináltam, hogy a születése előtt tájékozódtam (kiolvastam egy angol könyvet) és aztán 2 hetes korában bele is kezdtünk. Ez így ideális volt. Csak ajánlani tudom, hogy ismerkedj meg a módszerrel előre.

Ez alól kivételt képez ha most pocakosan szeretnéd, hogy a nagyobb gyermeked szobatisztuljon. Ebben az esetben bőven elég lesz végigtanulmányozni azt a kurzust és szobatisztulni a nagyobbal.

Tervben van egy külön újszülötteknek való kurzus is, de ez még a jövő zenéje.
Addig a Tudástár Piciknek kurzusban találod a számodra szükséges információkat. Van benne pár, kifejezetten újszülötteknek szóló lecke is.

Alapvetően érdemes a korosztálynak megfelelőkurzust választani:

 • 0-9 hó között a Tudástár Piciknek
 • 10-20 hó között a Tudástár nagyoknak

Ez azért lett így beosztva, mert 9 hónapos kor után már beindul a rövid távú memória és akkor már módosítani kell a természetes csecsemőhigiénia módszerén. Innentől kezdve már Segített Szobatisztaságról beszélünk. Más kérdések, problémakörök szoktak felmerülni, mint 10 hó alatt.

Sokan azért szoktak hezitálni, mert 6 hó felett elindulnak a változások (mentális és mozgásfejlődés) amik alapján úgy gondolják, hogy nekik már a nagyobbaknak való Tudástár kell.

8 hó alatt nyugodtan válaszd a Tudástár Piciknek kurzust, ugyanis mindkét kurzusban van szó a mentális ugrásokról, mozgásfejlődésről, és az ebből adódó biliszünet jelenségéről. Továbbá ha nem találtál választ akkor kérdezhetsz és én válaszolok neked.

Ha a babád már aktívan közlekedik, elindult a beszédfejlődés útján, láthatóan sokkal többre képes mint egy csecsemő, akkor betöltött 9 hónappal már inkább válaszd a Tudástár Nagyoknak kurzust.

Alapvetően érdemes a korosztálynak megfelelőkurzust választani:

 • 10-20 hó között a Tudástár nagyoknak (Segített Szobatisztaság)
 • 20 hó felett pedig a Szobatisztaság kurzus

Ez azért lett így beosztva, mert 20 hónapos kor után már a legtöbb gyereknél befejeződtek a nagy változások (jár, jól kommunikál, hosszútávú memória, stb.). Innentől kezdve már a gyereknek van ideje és energiája egy újabb nagy mérföldkövet, a szobatisztaságot is elérni. Továbbá más kérdések, problémakörök szoktak felmerülni, mint 20 hó alatt.

Ne érts félre 🙂 Kezdeni 20 hó alatt is lehet és nem egy esetet láttam (a kisebbik lányomat is beleértve) amikor akár 16-17 hós kezdéssel egy hónap alatt szobatisztul egy gyerek. De 20 hó alatt másként kell tanítani, más elvárásokkal kell hozzáállni. Ezért itt húztam meg a határt. 

Sokan (20 hó alatt) azért szoktak hezitálni, mert úgy érzik, hogy a gyermekük “kész van rá” és érdeklődik, látszik rajta, hogy hogy “itt az idő” arra, hogy szobatiszta legyen. Ez így igaz, el lehet kezdeni. Ugyanakkor azért ajánlom, hogy a Segített Szobatisztaság módszerét válaszd mégis, mert 20 hó alatt több mentális ugrás is váltja még egymást. 

18 hó alatt nyugodtan válaszd a Tudástár Piciknek kurzust, ugyanis mindkét kurzusban ugyanazt a módszert fogod megtalálni, csak másként ültetjük a gyakorlatba és mást várunk el egy még. Továbbá ha nem találtál választ akkor kérdezhetsz és én válaszolok neked.

Ha a babád már stabilan jár, szuperül kommunikál, minden foga kinőtt a leghátsó örlőfogakon kívül, akkor betöltött 19 hónappal már inkább válaszd a Szobatisztaság kurzust.

KÉRDÉS

“Most lesz 15 hónapos a babám nemsokára, és az izgat tulajdonképpen, hogy a tudástár nagyoknak (tudom, hogy korosztály szerint nekünk szól), tehát, hogy a tudástár gyakorlatban segít-e abban, hogy teljesen elhagyjuk a pelust, és gyakorlatban el tudjuk-e sajátítani a szobatisztaságot.
Valalmint, ha mondjuk ősszel bölcsibe kell mennie a 19 hós babámnak, azt hogy fogom tudni rendezni.
Vagy inkább a szobatisztaság kurzus ad gyakorlati útmutatást, és a tudástár erre nem alkalmas.
Hány hónapossal lehet a tanfolyamon részt venni?”
Eszter

VÁLASZOM:

Kezdeni bármikor tudtok 🙂 születéskor is. A Tudástár Nagyoknak is végig tud vezetni titeket a szobatisztulásig, igen.

A két kurzus között a különbség elsősorban nem a bennük leírt módszer, hanem inkább a módszer alkalmazása az adott korosztályban és a hozzájuk tartozó problémakörök és azok megoldása.
Ez azt jelenti, hogy lehet szobatisztulni egy 15 hóssal is csak az más mint egy 20 hó felettivel. Más az odáig vezető út és más az önállóság mértéke is. Ezért van 2 külön kurzus a 2 korosztálynak.

TEHÁT HA MOST AKARSZ KEZDENI, AKKOR A TUDÁSTÁR NAGYOKNAK A TE KURZUSOD.
HA 20 HÓ FELETT, AKKOR MEG A SZOBATISZTASÁG KURZUS LESZ A NYERŐ.
EGYSZÓVAL AZT VÁLASZD AMIKOR KEZDENI AKARTOK.

Mondom a bölcs szempontból, hátha segít eldönteni mikor kezdj:

Minél hamarabb kezdtek annál stabilabb lesz 4 hónap múlva bölcsikezdésre. Ez persze nem azt jelenti, hogy rövidebb (vagy akár hosszabb) időre nem fog visszaesni. Sajnos a bölcis, sőt még az ovikezdés is olyan, hogy óriási változás az ő kis életükben ami megrázhatja őket, kibillenthető őket az egyensúlyból. Ez pedig 3 dologban okozhat gondot: evés, alvás és szobatisztaság. Ha hamarabb kezditek és több időt hagysz neki, hogy rutin legyen számára a bilizés, akkor meg van az esély rá, hogy nem vagy rövidebb lesz a visszaesés.

Egyszóval én a bilizés tanítását a ti esetetekben, a bölcs miatt biztosan mihamarabb elkezdeném. Ugyanakkor nem várnám el, hogy 20 hó előtt szobatiszta legyen.

Tudnod kell, hogy egy 15 hós lehet, hogy 1 hónapon belül megbízhatóan szobatiszta lesz, és az is lehet, hogy csak gyakoroltok és aztán 20 hós korára fog beállni a szobatisztulás (vagy legkésőbb 2 éves kora körül). Ebben a korban ugyanis még sok a mentális mérföldkő, beszédfejlődés, fogzás, stb. Ezek mind megboríthatják őt, így lehet hullámzó a balesetek száma is. Tehát 20 hó alatt elvárások nélkül kell hozzáállni, úgy felfogni, hogy “csak gyakoroltok” aztán majd kialakul.

Erre persze sokaknak az első ami eszébe jut az az, hogy akkor várok 20 hós korig és hajrá. Persze lehet azt is 🙂 bármit lehet. Ezeket gondold végig:
1. Miért ne kezdhetnétek el most? Miért ne adhatnál neki esélyt arra, hogy már most megismerkedjen a bilivel? Főleg ha van rá esély, hogy szobatisztul és bölcskezdéskor nem esik vissza.
2. Az a tapasztalat, hogy 20 hó felett gyorsabb és stabilabb a szobatisztulás mint 20 hó alatt. Ugyanakkor 1 hónap nem elég a stabilizálódáshoz olyan szinten, hogy a bölcsi ne kavarjon be. Ahhoz minimum 3 hónap kell vagy több.

Egyébként mindkét kurzusban van bölcsis rész és kérdezni is tudsz, ha szeretnél.

Remélem ez így segít 🙂

Ez attól függ, hogy miről is van szó pontosan. Ha valamelyik kurzus jó akkor nagy valószínűséggel személyre kell majd szabni nektek. Ebben van gyerekpszichológusi segítségem.

Vannak esetek amikor fizikai problémák miatt nem jöhet létre a szobatisztaság vagy nem a klasszikus értelemben.
Más esetekben a szobatisztulás részlegesen lehetséges, vagy teljes szülői közreműködést igényel.
És persze van akinél picit hosszabb idő alatt, de el lehet érni a teljes szobatisztulást.

Kérlek írj nekem egy emailt ITT amiben leírod, hogy miről is van szó pontosan, mire képes a gyermeked és mire nem. 

Két gyerekem van

“Két gyermekem van. Mind a kettőjükkel szeretném elkezdeni. Tanácstalan vagyok abban, hogy tudom-e egyszerre kezdeni vagy először az egyikük aztán a másikuk. Mit tanácsolsz?”

Ikrek: Ebben az esetben lehet egyszerre és külön-külön is (pár nap vagy hét hét különbséggel) is kezdeni. Attól függ, hogy neked mennyi a kapacitásod, van -e segítőd.

Ha két különböző korú gyermekről van szó, akkor érdemesebb külön, a nagyobb gyerekkel kezdeni. Aztán amikor ő sínen van akkor kezdeni a picivel.

A hogyanról részletesebben a kurzusokon belül tudok neked tippeket, tanácsokat adni.

“Mekkora átfedés van a Tudástár piciknek és a Szobatisztaság kurzusok között? Van olyan tudásanyag, ami egyszerre mindkét területen tudna segíteni?”

Minden kurzusunk az adott korosztályra van kidolgozva, specifikálva. Az EC módszerének elemei mindenhol jelen vannak, de teljesen máshogy csinálja az ember pl. a megfigyelést egy újszülöttel és egy 1,5-3 éves forma gyerekkel.
Nem beszélve a kurzushoz tartozó probléma megoldások részről (ami szinte 100% különböző egy újszülött és egy nagyobb gyerek esetén) és kérdezz-felelek alkalmakról, ahol kizárólag az adott korosztállyal kapcsolatosan tehetsz fel kérdéseket.

Az egymás után következő kurzusok között van némi átfedés. Minél távolabbi korosztályokról van szó, annál kevesebb.

Bizonytalan vagy? Töltsd ki ezt az űrlapot:

 1. Töltsd ki az alábbi űrlapot
 2. Közvetlenül az elküldés előtt fogod megkapni a választ.
 3. Ott – a válaszaid elküldése előtt – kattints a linkre, vagy másold ki magadnak, hogy melyik a te kurzusod!
 4. Küld el nekünk a válaszaidat. Köszönjük.