Barion Pixel

Ha szeretnéd, hogy 0-14 hónapos babád a bilit is használja a pelenkázás mellett, és szeretnéd megtudni mi is az a Természetes Csecsemőhigiénia (EC), akkor ez az oldal neked szól.
(Ha a gyereked már 15 hónapos vagy több, akkor ezt olvasd el: Szobatisztaság a Pelenkátlanodj módszerrel)

Az EC egyszerű és végtelenül rugalmas. Teljes mértékben személyre és családra szabható. Jól működik akkor is ha csak részidőben csináljátok vagy pelenkát is használtok a tévesztések esetére.

Tartalom

Mi a Természetes Csecsemőhigiénia?

Az EC egy gyengéd babagondozási forma, amelynek során a gyermek szülői segítséggel akár újszülött korától a pelenkán kívülre, egy arra megfelelő helyre ürít.

A baba mindig a saját szintjén aktív részese a folyamatnak. Fejlődésével párhuzamosan, fokozatosan önállósodik, míg másfél éves kora környékén szobatiszta lesz.

EC = elimination communication
= ürítési kommunikáció
Magyarul: Természetes Csecsemőhigiénia

Tudtad, hogy az EC a világ 75 országában bevett babagondozási forma? Afrikában pelenka nélkül, magukra kötve hordozzák a gyerekeiket. Ázsiában nyitott ülepű nadrágot használnak szintén pelenka nélkül. Ezek a gyerekek (a világ népességének kb. 50%-a) a mászás megkezdésével, de legkésőbb 1 éves korra szobatisztának vannak tekintve a saját kultúrájukban.
Előfordult már veled, hogy a babád vég nélküli nyöszörgésbe kezdett (esetleg már sírt is) és próbáltad etetni, ölelni, ringatni, csitítani, énekelni eredmény nékül mire végül megnézted a pelusát… és kiderült hogy cserélni kell? – Gyakran előfordul, hogy egy baba azért sír hogy vegyék le róla a pelust, hogy ne kelljen maga alá pisilnie, az ágyába vagy éppen a szülőre. – Valószínűleg ha tudtad volna az elejétől fogva, hogy mit jelent az a bizonyos sírás akkor felajánlottál volna neki egy ürítési lehetőséget.

Válaszkész

Csapatmunka. A baba ürítéssel kapcsolatos, ösztönös jelzéseire reagálsz, ő pedig megtanulja, hogy ebben is számíthat rád. Ezért tudatosan is kommunikálja ilyen jellegű igényeit és a saját szintjén az EC aktív részese. Kölcsönös kommunikáció és tanulás, amíg a folyamat részeként önállósodik.

Igény szerinti

Az EC működik, ott van a zsigereinkben, ez az ahogy eredetileg csináltuk. Ha figyelmesen vizsgálod, akkor láthatod hogy a babád kommunikál veled minden igényéről. Ösztönös jelek vagy tudatos, feléd irányuló jelzések mutatják ha például éhes, fáradt, testkontaktusra vágyik. Így van ez az ürítéssel is.

Gondoskodó

Az EC, egyszerűbb és higiénikusabb, gyengéd csecsemőgondozást jelent. Nem (vagy jelentősen kevesebbet) érintkezik a baba bőre a saját ürülékével. Kevesebb pelenka és mosás, még a környezetet is véded vele. Eggyel több eszköz van a kezedben arra, hogy értsd őt és kapcsolódj vele.

Kapcsolódó

 • Mély összehangolódás.
 • Nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb baba.
 • A gondoskodás eszköze. Tudja minden igényében számíthat rád.

Szobatisztulás

 • Nem kell kiszoktatni a pelenkából.
 • Testtudatosság fenntartása és fejlesztése.
 • Fokozatos a tanulás és az önállósodás.

Jó a babának

 • Nincs pelenka kiütés, piros popó. Higiénikus.
 • Nincs kaki gond. A hasfájós tünetek elmúlhatnak.
 • A baba kompetens. Veleszületett higiéniai ösztönét elégíted ki.

Praktikus

 • Nem kell kakit mosni sehonnan. Kevesebb pelenkázás, átpelenkázás.
 • Anyagilag sokat spórolhatsz. Pénztárcabarát megoldás.

Környezetbarát

 • Kevesebb pelenka és pelenkázási kiegészítő használata. Kevesebb ideig.
 • Kevesebb papírpelenka ami a háztartásokból veszélyes hulladékként kerül ki.

Előnyökről részletesebben

Tudd meg részletesebben is az EC előnyeit. Olvass többet a kapcsolódásról, miért praktikus a szülőnek, miért jó a babának, mitől környezetbarát, és hogyan segíti a szobatisztaságot.

Az EC típusai - Mire számíts

Befekteted az idődet előre (kevesebbet mint amenyire gondolsz). Így nem kell később kiszoktatni a pelenkából és újratanítani a gyermekedet. Az EC-ző gyerek “szobatiszta marad”. Ahogy fejlődik úgy tanul és fokozatosan önállósodik. Mire a dackorszak beköszönt már rég ismeri és intézi (kis segítséggel) a szobatisztasággal kapcsolatos folyamat részeit.

Rugalmasan magatokra szabhatod.  A legtöbb szülő “biztonsági balesetfogó eszközként” pelenkát használ a baba 9-18 hónapos koráig. Sokan éjszaka nem EC-znek, hanem pelenkázzák és visszaaltatják a gyereküket. A többség csak részidőben EC-zik – igen ez az, ami szuper-kényelmesen beilleszthető bármilyen sűrű napirendbe.

Mikor kezdjem?

Újszülött kortól a legegyszerűbb, hiszen a babád 3-6 hónapos koráig aktívan és ösztönösen jelez, könnyű sikeresnek lenni és tovább folytatni az EC-t. Ráadásul ez lesz számotokra a természetes és nagy valószínűséggel a babád 15-20 hónapos korára végeztek is.

A szülők gyakran túlterheltek ilyenkor, de semmi gond, hiszen itt a részidős EC ami szintén jól működik.

Nagyobb babával sem maradtok le semmiről 🙂 6-12 hónaposan is kezdhettek. A 12-18 hós kor pedig a “fogékony időszak” a szobatisztaságra nevelés tekintetében (Montessori pedagógia szerint). Ezzel a korosztályal azonban kicsit másként kell már a Természetes Csecsemőhigiéniát gyakorolni, hiszen nem csecsemőkről, hanem kúszó-mászó babákról vagy totyogókról van szó.

A babák már megszokták, hogy a pelenkába kell üríteniük, de semmi gond hiszen ekkor már egyértelműbben kommunikálnak és a memóriájuk is erőteljes fejlődésnek indult.

Ha a babád több mint 20 hónapos, akkor az EC alapú Szobatisztaság módszerével tudod megtanítani neki a szükséges lépéseket.

Teljes vagy részidős?

A részidős EC a legnépszerűbb, a magyar szülők 70%-a részidőzik. Elkapni a minden második pisit, csak otthon EC-zni vagy épp csak az esti fürdetés előtt… rengeteg módon lehet csinálni, ezt ti alakítjátok ki.
Mire számíts? Lehet hogy kicsit lelkifurkád lesz, de kevésbé fogsz rástresszelni a bilizésre, ami mindenki számára könnyeddé és jól működővé teszi az EC-t. A legtöbben könnyedén végeznek 18 hós korig.

A teljesidős EC nem azt jelenti hogy mindig mindent elkapsz vagy a babád 0-24 gyönyörűen jelez, hanem azt hogy az EC ugyanúgy a babagondozásod teljeskörű tagja mint például az etetés vagy az altatás.
Mire számíts? Ugyan találkozni fogsz az összes kihívással ahogy nő a babád, de sokkal hamarabb szobatiszta lesz mint akárki más, hiszen a babád egyértelműen tudja hogy “ez az ahogy csináljuk”.

A Természetes Csecsemőhigiénia körül rengeteg a félreértés. A blogon elolvashatod a szakszerű választ és a valóságot ezekkel a tévhitekkel kapcsolatban.

Mi is az EC röviden.

Mi jellemző az EC módszerére?

✓ Az EC válaszkész kommunikáció az ürítéssel kapcsolatosan.

✓ A csecsemő kompetens lény. Az ürítési szükséglet már újszülött korban is agyi aktivitással jár. A vizelete nem automatikusan ürül, tudatosan engedi el. Veleszületett higiéniai ösztönénél fogva a baba jelzi ürítési szükségletét.

✓ Kezdetektől kölcsönös kommunikáció és tanulás. Csapatmunka, amíg a gyermek teljesen önálló lesz a folyamatban.

✓ Megfigyeljük a gyerek ürítési szokásait, jelzéseit, ürítési ritmusát. Akkor ajánljuk fel neki a bilizési lehetőséget amikor valóban kell is neki.

Ø  Az EC nem bilire szoktatás, nem szobatisztaságra nevelés. Az EC-nek ez csupán eredménye, de nem célja.

Csatlakozz a Pelenkátlanodj közösséghez a Facebookon!

Szakértői csoport ahol mindig friss információkat kapsz a bilizéssel, EC-vel, szobatisztasággal kapcsolatosan. Ehhez a csoporthoz bármilyen életkorban csatlakozhatsz ha érdekel a szobatisztaság, de elsősorban 12 hó felettieknek szól. A 12 hó alattiak csoportjáról ITT tájékozódhatsz.