Barion Pixel

Teljes és részidős EC

Ha nem tudod mi az EC akkor ITT olvashatod el.

Részidős EC

A részidős EC-t sokan viccesen “lusta vagy laza EC”-nek is szokták nevezni. Az EC-t gyakorlók 70%-a részidőzik.

Ez lehet bármi ami egy pontosan körülhatárolt, definiálható körülmény a baba számára:

csak otthon, csak anyával, csak amikor apa ott van, csak amikor a tesó oviban van, csak az első ébrenléti idő alatt, csak este fürdés előtt 1-2 órát, csak kakira, csak kakira és minden második pisire… stb.

ELŐNYEI

 • Sokkal nyugisabb
  Koncentráltan van egy vagy több EC időszak a napban, de amúgy pihentetitek a dolgot.
  Kevésbé lesz az EC stresszforrás, ez pedig mindenki számára könnyeddé és jól működővé teszi.
 • Rugalmasan kialakítható
  Szabadon alakítható és teljes mértékben személyre szabható, a családod körülményei és igényei szerint. Csak döntsd el, hogy mikor EC-ztek és aztán légy következetes.

HÁTRÁNYA

 • Lelkifurdalás
  Igen, az embernek lehet lelkifurkája, ha látja, hogy a gyereknek kell, de nem reagál rá.
 • Váltani kell
  Általában ezzel így végtelenségig lehet nyújtani a szobatisztulást. A szobatisztuláshoz érdemes 10-20 hó között teljes idős bilizésre váltani. Ez az időszak azonban már a segített szobatisztaság időszaka (az a módszer az EC és a szobatisztaságra nevelés között van) – EC csecsemőknek van. Ha 20 hónapos korig nem lesz szobatiszta akkor pedig szobatisztaságra nevelésre érdemes váltani.

Teljes idős EC

A teljes idős EC sem azt jelenti, hogy mindig mindent elkapsz! Tévesztések itt is vannak, és sokan csak nappal EC-znek. Viszont az EC egész nap a babagondozás teljeskörű része.

ELŐNYEI

 • Egyértelmű
  Számodra és számára is egyértelmű, hogy “ez az ahogy csináljuk”. Nincs kérdés, nem kell később változtatni, egyenes út a célig.
 • Sokkal hamarabb szobatiszta lesz mint akárki más.
  (Megjegyzés: Lehet végig EC-zni is, de az EC alapvetően csecsemőknek van. 10 hónapos kor felett ajánlott EC-ről a Pelenkátlanodj segített szobatisztaság módszerére váltani. Ha 20 hónapos korig nem lesz szobatiszta akkor pedig a Pelenkátlanodj szobatisztasági módszerre.)

HÁTRÁNYA

 • Több kihívás
  Találkozni fogsz az összes kihívással, ugyanúgy ahogy a babagondozás többi területén is.

Bemelegítő lehetőségek

Alkalmanként is fel lehet ajánlani a lehetőséget. Hosszútávon értelme akkor van ha van benne valamiféle rendszeresség. Például minden reggel az első ürítés bilibe megy. A siker után úgyis rákap az ember.

Illetve vannak akik csak az EC szellemiségét veszik át. Hangjelzéssel, pózzal segítik az ürítést, verbálisan reagálnak rá. Megsúgom: Innen már csak egy lépés levenni a pelust és a bili fölé tartani a babád, és milliószor egyszerűbb takarítani utána.

ELŐNYEI

Ha rendszeres!

 • Tudatos maradhat
  Segíthet, hogy tudatos maradjon a záróizmok működése.
 • Ismeri ezt is
  Nem kell majd nulláról kezdeni. Ismeri a pelust és a bilit is.

HÁTRÁNYA

 • Csak bemelegítés
  Bemelegítésnek jó lehet, de mindenképpen érdemes mihamarabb váltani. A részidős EC hasonlóan laza, de rendszeres formája az EC-nek.
 • Váltani kell
  Ha végig így maradtok akkor ez inkább pelenkázásnak számít mint EC-nek, ezért mindenképpen váltani kell.
  10 hónapos kor felett a Pelenkátlanodj segített szobatisztaság módszert, 20 hónapos kor felett pedig a Pelenkátlanodj szobatisztasági módszert ajánlom.
Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat

Tájékoztató az ÁSZF és AZ adatvédelEM változásáról

Tájékoztatjuk, hogy az Általános Szerződési Feltételek és az Adatvédelmi Tájékoztató módosult. A módosítás oka elsősorban a szolgáltató/adatkezelő személyében történt változás, az adatfeldolgozók személyében történt változás, valamint jogszabályi változásoknak megfelelés. Tájékoztatjuk, hogy a termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást a továbbiakban Krémer Sára egyéni vállalkozó teljesíti a KRÉ-TA SOLUTIONS Betéti Társasággal kötött megállapodás alapján. A hatályos szabályzatok itt érhetőek el: ÁSZFAdatvédelmi tájékoztató