Barion Pixel

Ázsiai pelenka nélküli baba élmény Katától • Nepál, India, Kína, Sri Lanka, Irán

Törzsök Katával beszélgettem az ázsiai EC élményéről. Kata többek között Nemzetközi Babamasszázs Oktató, dúla és kulturális antropológus is.

Régebben mesélt nekem Kata az Ázsiai EC tapasztalatairól. A repteres eset például elég szokatlan és meglepő szituáció innen Európából nézve. Az az EC amit az Amerikai és Európai szülők gyakorolnak, ugyan eszenciájában ugyanaz mint az ázsiai, de már az itteni infrastruktúrához és kultúrához adaptálódott módszer.

Itthon egy arra alkalmas edénybe (wc, bili, tál, csap) ürít a baba és kb. totyogó korig mosható pelenkát visel. Ázsiában sok helyen kezdetektől pelenka nélkül van és akár olyan helyen is lehetőséget kap az ürítésre mint egy reprér márványpadlója. A hasonlóság abban az összehangolódásban, baba-szülő közti, ürítésről való, kölcsönös kommunikációban van ami az EC sajátja szerte a világon.

Sári: Elmesélnéd kérlek a repteres EC élményedet?

Kata: Amikor életemben először mentem Nepálba terepmunkára, hosszú időt kellet várakoznom a Delhi reptéren a tranzitban. Egyszer csak odajött egy kedves anyuka karján a gyermekével, aki nem lehetett több 8-9 hónaposnál és elkezdtünk beszélgetni. A beszélgetés egy pontján levette a gyermeke nadrágját, pelenka nem volt rajta, kicsit eltartotta a gyermeket a testétől, fütyülni kezdett és a gyermek pisilt egyet. Oda a Delhi reptér márványpadlójára. Majd utána visszaadta rá a nadrágot és kész. Se fenéktörlés, se pelenka. A reptéren számos embert foglalkoztattak, szóval hamarost ott termett valaki, és feltakarított utánuk.
Előte az Anyuka a kezében tartotta a gyereket. Ösztönösen cselekedett, csupán a megérzés vezette. Csak a fütyülés idején nem beszélgetett velem. Hát, ilyen egyszerűen történt!

Sári: Mennyire elterjedt babagondozási módszer ez Ázsiában?

Kata: Fent a hegyekben mindenki így csinálja. Ahol láttam az Nepál, India, Kína egy része, Sri Lanka, Irán jellemzően a civilizációtól távolabb eső, falusi régióiban.
A falusi gyerekek, csak ruhát viselnek, és azt mossák. Pelenkát nem használnak. Már az újszülöttet is így „nem csomagolják” be.

Sári: Miért nem használnak eldobható pelenkát inkább?

Kata: A természethez közelebb élő népek, jellemzően együtt élnek a természettel, ami azt jelenti, hogy a hulladék, amit termelnek, ott marad velük. Nem jön egy kukásautó, reggel, amikor nem látják és viszi el a szemetüket, hanem ott marad, látható, és, ha nem tudnak vele mit kezdeni, nem bomlik el, akkor zavaró és szagos mindenki számára! Ezért például csak a helyben fellelhetőalapanyagokat, amik lebomlanak, tudnak csak használni a gyermeknevelésben is, hiszen jellemzően, nincs egy műanyag gyár a falu határában.

Sári: Szerinted miért tud jól működni az EC ezekben a kultúrákban?

Kata: Az anyáknak nincs szükségük az én idejük kiharcolására, mert a gyereknevelésben sokkal több ember vesz részt. Ez azt is jelenti, hogy van/lesz olyan ideje, amikor nem neki kell kizárólag a gyereket felvenni, ellátni, hanem a közösségből valaki más is megteszi helyette. Ilyen helyeken megvalósul az „egy gyermek felneveléséhez egy falu kell” elve. Vagyis sokkal többféle tevékenységet végez, több felnőtt emberrel van együtt a nap nagy részében. Nincs egyedül és kevésbé fárad bele abba, hogy csak ő tudja ellátni a gyermeket, nincs segítsége. Így azért könnyebb! Természetesen így több embert, több rokont kell „elviselni” egymás családjából. Mindennek meg van az ára!
Az anyák legtöbb idejében azonban a gyerek mégis vele van fizikai kapcsolatban (lásd a képen, munka közben, lentebb) és ez az, ami segít ösztönösen ráérezni, hogy a gyereknek mikor kell pisilnie vagy kakilnia.

Sári utószava

Azokban az országokban ahol az EC a babagondozási tárház teljeskörű része ott úgy tűnik az egész babázás gördülékenyebben megy. Ezek után jogos a kérdés, hogy:

Ha valaki (mint a legtöbben nyugaton) egyedül van a gyerekkel és szinte semmi én-ideje nincs akkor mégis hogyan kivitelezhető az EC?!

  1. Az az EC amit itthon gyakorlunk az már a mi kultúránkra van alakítva. Ha teljes idős EC-zel akkor sem biztos, hogy mindent elkapsz, csak törekszel rá, és ez OK. Ha meg részidős EC-zni szeretnél akkor arra is van lehetőséged. Úgy szabod magatokra ahogy szeretnéd.
  2. Ha magadénak érzed akkor te is hordozhatsz, együtt alhattok, csinálhatsz baba masszázst, fürödhettek együtt, beiktathatsz “retró” időt amikor kikapcsolsz mindent aminek gombja van és tényleg csak a babádra irányul minden figyelmed. Ez mind segíti az összehangolódást, akkor is ha nem csináljátok minden nap.
  3. Ha úgy tetszik és van rá lehetőséged akkor összeszervezheted a babás és kisgyerekes ismerőseidet és rendszeresen összejárhattok. Felszabadító érzés!
    Nekem magától alakult úgy, hogy 3 másik anyukával hetente eltöltöttünk együtt egy napot. Együtt főztünk (vagy rendeltünk) és rájöttünk, hogy ami az éppen aktuális legnagyobb problémánk azzal nem vagyunk egyedül. Nekik (is) köszönhetem, hogy csodálatosnak éltem meg a babázást és nem pedig tehernek.
  4. Ha úgy érzed szükséged van rá és van kire bízni a gyereket akkor tedd meg! Kell a szellőzés, kell az, hogy ne égj ki, kell az egyensúly. Sokszor mi anyák hajlamosak vagyunk megfeledkezni saját magunkról… Be lehet vetni az apukákat, nagyszülőket, rokonokat, barátokat, sittereket… ha nem is egy egész falut. Kinek mi a lehetősége, igénye.

Figyeld a saját és a babád igényeit IS! Foglalkozz magaddal, megéri. Ha te jól vagy akkor a babád is. Ha te fel vagy töltődve akkor tudsz adni a babádnak is. Ha egyensúlyban vagytok akkor az összehangolódás szinte magától megtörténik – és akkor az EC is a helyére kerül.

Katáról

Köszönöm Törzsök Katának ezt az interjút!

Katát egyébként az Életfa Bábapraxis (babapraxis.hu vagy otthonszules.eu) szülésfelkészítőjéről ismerem, ahol az Érintő foglalkozásokat is vezeti. Sugárzik róla, hogy imád a pocakos és kisbabás szülőkkel és a gyerekekkel dolgozni. Ajánlom mindenkinek, legyen szó babamasszázsról vagy szülésfelkészítésről. Itt találod meg őt: torzsokkata.hu

“Számomra a szülés/születés az élet legnagyobb misztériuma. … Csodálom azt az utat, amit anyák járnak be a tudatukban, szívükben, testükben a vajúdás alatt. Csak több, mint 15 év munka után sikerült megfogalmaznom, a tudat érdekel itt is, ebben a folyamatban is. Babamasszázs oktatóként is az anya és gyermeke közötti jelenlétből adódó figyelem körülményeinek megteremtése vezérel.”

Forrás: torzsokkata.hu

Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat