Barion Pixel

Zöld babavárás tippek – a mosható pelenkán túl a környezetbarát babaápolásig

A következő cikket a Zöldövezet Társulás írta.

Amikor gyermekvállalásra adod a fejed minden teljesen megváltozik. Hirtelen rájössz, hogy amit eszel, és amit teszel, mostantól nem csak rád van hatással, hanem egy új élet jövője is a te kezedben van. Talán ez az az érzés, ami leginkább megrémíti a kismamákat. A jó hír az, hogy rajtad is múlik, hogy mit választasz és néhány egyszerű rutin bevezetésével te is tehetsz érte, hogy a picinek egészséges élete lehessen.

Pelenka

Kezdjük a legnagyobb környezeti szennyezésért felelős témával, a pelenkázással. Egy gyermek kb. másfél tonna veszélyes hulladékot termel a pelenkákkal, ami a pelenka műanyag tartalma miatt minimum ötszáz év alatt bomlik csak le. Sajnos ezzel a fajta szeméttel jelenleg az égetésen és a hulladéktárolóban való lerakáson kívül nem lehet mit kezdeni, így csak gyűlik-gyűlik, ezzel is tovább szennyezve a környezete. Ezzel szemben a modern mosható pelenkábólelég 15-20 darabot venned. Persze a mosás során így is keletkezik szennyvíz, ez az említett két és féléves periódus alatt ~ 20000 liter, ami azonban nagyrészt tisztítható. Ehhez azonban lényeges, hogy környezetbarát (biológiailag lebomló) mosószert használj! Hogy mit érdemes tudni a mosható pelenkákról és hogyan lehet elkezdeni, abban szívesen segítünk! További információkért keress minket bátran.

Törlőkendő

Az eldobható pelenka mellett a babázás másik nagy hulladéktermelője az eldobható törlőkendő, amit egészségügyi okokból is érdemes kiiktatni. A babák bőre teljesen védtelen. Egy nemrég megjelent kutatás (1) szerint a törlőkendőt átitató anyag megbontja a bőr felső rétegét, így csökkentve a védelmi rendszerét. Ezért a bőr így már nem képes kívül tartani a kórokozókat vagy az allergén anyagokat. A popsit ehelyett bevizezett textil törlőkendővel töröld le (ilyeneket magadnak is varrhatsz egy régi ruhából, textilpelenkából)!

Tisztítószerek, mosószerek, öblítők, kozmetikumok terén is érdemes válogatni!

Tisztítószerek, mosószerek, öblítők

A legtöbb tisztítószer és mosószer olyan anyagokat tartalmaz,melyek napokig nem bomlanak le a környezetben. A jelenlegi szennyvízkezelési módszerekkel ezeket a vegyületeket kiszűrni sem lehet, tehát a csatornákon keresztül bekerülnek folyóinkba és tengereinkbe és szennyezik azt. Mindenképp kerüld azokat a tisztítószereket, amik klór tartalmúak, vagy amik csomagolásán szerepel ez a mondat: “Ártalmas a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz”. Másik kérdés, ha rossz a vízi élővilágnak, vajon mit okozhat neked és az érzékeny babádnak? Csak néhány a lehetséges mellékhatásokból: asztma, bőrirritáció, hormonháztartás befolyásolása.

Érdemes észben tartani, hogy gyermeked kb. fél éven keresztül a földön fog kúszni-mászni és utána is jelentős időt fog ott eltölteni. Tehát már a várandósság alatt érdemes átállni az olyan tisztító- és mosószerekre, amik kizárólag környezetbarát anyagokat tartalmaznak, hiszen nem csak a szánkon keresztül, de a bőrünkön keresztül is felszívódhatnak a káros anyagok.

Kozmetikumok

Egészségünk és az édesvizeink védelme érdekében keresd azokat a kozmetikumokat, amik nem tartalmaznak kőolajszármazékot (pl. paraffin, mineral oil). Főleg babakozmetikumok esetében kerülendő a sodiumlauryl sulfate és a sodium laureth sulfate, amik a zsíroldásért és habképzésért felelnek, így a bőr felső zsírrétegét is megbontják, károsítva ezzel a védelmi rendszerét. Szakértők szerint a kisbabák bőrének egyáltalán nincs szüksége krémekre, vagy fürdetőkre, a vízzel lemosás bőven elegendő. A www.kremmania.hu oldalon megtalálhatod a legtöbb Magyarországon kapható kozmetikum összetételét, így otthonról ellenőrizheted, hogy mit érdemes megvenned.

Gyermekeink azt a példát viszik tovább, amit mi mutatunk nekik. Nincs szükségünk a felhalmozásra és a pazarlásnak sincs jövője. Sok család már másként szeretné csinálni, máshogy gondolkodik, és tudatosan szeretné a jövő kisembereit felnevelni, mi pedig ebben szeretnénk segíteni!

Üdv, a Zöldövezetes mamik

A Zöldövezet Társulásról

Előadással, tanfolyammal, bemutatóval (pelenkatapogató), személyes konzultációval segítünk a kisbabáddal hétköznapokat környezettudatosan szervezni. (járványhelyzet miatt szünetel, de az online verzión már dolgozunk)

Zöld babavárás:

Mosható pelenka:

További infók és kapcsolat:

Források:

  1. Overusing Baby Wipes Is ‘a Recipe for Developing Food Allergy,’ Study Finds: https://www.thebump.com/news/baby-wipes-food-allergies
Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat