Kistesó érkezett, Visszaesés

Rendszeresen felbukkanó, pánikolós kérdés, hogy az eddig tökéletesen szobatiszta gyerek teljesen visszaesik a kistesó érkezésekor, és hogy mit lehet csinálni. Itt van a mi történetünk és a válasz, előbb azonban egy kérdező anyuka története:

“Ma fájó szívvel, de visszaadtam a pelust a 26 hós lanyomra. 20 hónaposan pik-pak szobatisztult EC módszerrel éjjelre és nappalra.
Na ennek szakadt vége egy hónapja. Teljesen elhagyta a jelzést, nem szól, sőt inkább titkolja, elújik. Küzd a bilizes ellen és mondja is hogy nem akarok pisilni.
Szerintem ez több dolognak tudható be: érkezik a kistesó (bármikor kibújhat), dac, figyelemfelkeltés és nagyon beleéli magát a játékba…”

Petra
EC • 18 hó felett csoport tagja

Saját tapasztalat a nagyobbikkal

Nekünk tesó születése után 2 hónappal indultak a balesetek (akkor volt 27 hós). Brutál dackorszak, visszababásodás, stb.
A körülményekhez még az is hozzátartozik, hogy a hétköznapokon kevesebbet volt velem az utolsó trimesztertől kezdve. 3 napot járt bölcsibe, 2 napot a nagyszülőkkel volt délelőtt.
Két hetes korától teljes idős EC-s, 4 hós korától kaki biztos, 19 hónapos korától 100% szobatiszta volt… és aztán jött a visszaesés. Kaki baleset szerencsére továbbra sem volt.

Eleinte csak kis becsurranások voltak. Próbálkoztam ezzel-azzal, de nem igazán hozott eredményt. Minél nagyobb hangsúlyt fektettem a dologra és minél nagyobb figyelmet kapott az ügy annál rosszabb lett a helyzet. Végül már ült a pisi tócsa közepén mintha mi sem történt volna játszott tovább ????

Ez volt az a pont amikor elszakadt a cérna és visszaadtam rá a pelust 2 hétre es teljesen szüneteltettünk mindent. Na ez totálisan lerontotta a helyzetet, mélyrepülés volt a béka segge alá. Feljogosítva érezte magát, hogy most akkor nyugodtan bepisilhet mint egy baba. De a szünet legalább mind a kettőnk idegrendszerét lenyugtatta.
A szünet azt jelentette, hogy én egyáltalán nem hoztam szóba, nem ajánlottam fel a bilit, csak cseréltem a pelust és kész. Ha ő szólt, hogy kell neki, akkor kapott bilit természetesen – ha ő szóbahozta a dolgot akkor beszélgettünk róla. De részemről teljes volt a passzivitás.

A legtöbb biliszünet egyszerűen megoldódik, ha levesszük a történetről a nyomást, a fókuszt, elvárásokat és hagyjuk, hogy a gyermek maga hozza meg a helyes döntést.
Petra története így folytatódott a pelus vissza adása után, és nekem is hasonló tapasztalataim voltak:

A pelus dolog érdekes, mert most mikor visszajött a jatszóról és mentek kezet mosni, látta a bilit és kérdezte hogy pisilünk-e. Gond nélkül raült és belepisilt. Ha szól akkor visszük, alvás marad pelusmentes és meglátjuk. Elengedem a dolgot kicsit és majd újrakezdjük 2 hét múlva.

Petra
EC • 18 hó felett csoport tagja

A 2 hét szünet után én vettem egy nagy levegőt és újra csináltuk az EC alapú szobatisztaság tanítás részét. Leszoktatóbugyit kapott. Javult a dolog majd újra vissza esett, de már nem annyira durván, megint javult, megint kicsit vissza és ez így ment kb. fél évig.
Mint oktató kipróbáltam mindent ami eszembe jutott, olyankor mindig kicsit javult a helyzet. Végül a kommandó vitte a prímet, otthon mindig abban volt és akkor szólt vagy ment.

A megoldás

A folyamatos javulás-visszaeésés-javulás-visszaeésés hullámzása miatt teljesen kétségbe voltam esve. Mint anya és mint oktató is… Ott ültem egy újszülöttel és egy dackorszakos, ex-szobatiszta kislánnyal, aki láthatóan mindentől szenvedett. Már nem láttam a fától az erdőt, benne voltam a gödörben és kész.
Segítséget kértem más szakemberektől, beírtam az Édesanyák szakértőknek (és nem anyukáknak) fenntartott csoportjába. Ahogy írtam a történetünket és a körülményeket kezdett kikristályosodni a dolog:
EZ NEM EGY SZOBATISZTASÁGI PROBLÉMA! Tehát nem is a tüneteket (visszaesés) kell kezelni, hanem a gyökerét kell megtalálni és rendbetenni a problémának. Ezt csak megerősítették más szakemberek, a posztomra írt válaszai.

Egy tesó érkezése mindig óriási változás az egész család számára és az EC vagy szobatisztaság az amin a belső lelki valtozasok egyből meglátszanak. Ez egy tökéletes visszajelző rendszer.

Add meg a nagyobbnak azt a figyelmet, szeretetet, információ mennyiséget amire szüksége van. Légy türelmes, támogasd, beszélj vele… és NE a szobatisztaságról ???? hanem az új szituacióról, a tesóról, és hogy te ezután is szereted és hogy ha úgy érzi nem figyelsz rá akkor jöjjön és szóljon, stb.

Ez az ami fog segíteni. Ha úgy érzi biztonságban van, szeretve van, és ha újra megtalálta a helyét ebben az új rendszerben.

Íme egy másik anyuka válasza Petra posztjára:

Amikor a kistesó megszületett csak pár nap volt a sztrájk. Nem tudom, mi a titka, vagy min múlt. Most arra gondolok, hogy sok segítséget szerveztem (apa, kereszt- és nagyszülők, barátok, tényleg mindenkit bevontam), és így a nagyokkal is tudtam törődni.

Eszter
EC • 18 hó felett csoport tagja

Nekem is hasonló a tapasztalatom: Amikor már benne voltunk a sűrűjében és közben eljött a karácsony akkor hirtelen a dackorszakos hisztik a tizedére csökkentek és egycsapásra visszatért a szobatisztaság is. Csupán azért mert 2 hétig teljes harmóniában együtt volt a család.

És még egy tapasztalat:

Szombaton itthon voltunk, a napot egyutt toltottuk szinte, mama elvitte ugralovarba es egesz nap nem volt tevesztes!! Az erzelmi toltottseg hianyzik neki a teso miatt…
Vasarnap mama elkezdte izelgetni, hogy figyeljen jobban, bla-bla, azonnal volt is becsurgas ????

Melinda
EC • 18 hó felett csoport tagja

Ajánlom ezt a könyvet 

Rajtam sokat segített:

Elaine Mazlish Adele Faber
Testvérek féltékenység nélkül – Gyakorlati tanácsok testvérek neveléséhez

Illetve ugyanettől a szerzőpárostól a
Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje
c. könyvet is.