Tévhitek eloszlatása – Válasz a nlc.hu cikkre

Ismét sok téves információt találtam és ennek köszönhetően sok nem EC-s anyuka teljesen félreértette a módszert. Nézzük ki mit írt és mi az igazság.

Kezdetnek itt van pár EC-s anyuka reakciója a cikkre:

“Szerintem azért váltott ki ez az írás ekkora felháborodást, mert pont arról a végéről fogta meg ezt a dolgot, ahonnan nem kéne. Nem a szobatisztaság a cél, hanem az, hogy fenntartsuk a csecsemők veleszületett igényét arra, hogy tisztaságban legyen. Ha jelez, választ kap rá, ha nem jelez, nem kell falnak menni. Ez is egy módszer, amit ha valaki hozzá nem értő fogalmaz meg, ilyen badarság születik mint ez a cikk …”

Flóra
Egy 2 hónapos, EC-s baba anyukája

“A különböző negatív kommentek ugyanazt a jelenséget mutatják, mint amit bármi a megszokottól eltérő téma kap: “mi ezt nem ismerjük, elképzelhetetlennek tartjuk, tehát biztos őrültség és lehetetlen” … én nagyon örülök, hogy már gyerekvállalás előtt hallottam erről és a férjem is partner abban, hogy alkalmazzuk. Sok örömet okoz nekünk minden sikeres bilizés!” Csilla, EC-s anyuka

“Mindenki úgy csinalja ahogy jó neki 🙂 Nekem is érdekesen hangzott először, de végul a hasfájósság miatt próbaltam ki, és erre tényleg hatalmas segitség… és azóta már elképzelni sem tudom enélkül a napunkat. … A szélcső helyett szerintem ez a módszer főnyeremeny.

Éva
EC-s anyuka

És végül egy orvos anyuka véleménye:

“Sokan alkalmazzuk Magyarországon is ezt a módszert. Egyáltalán nem időigényes, a baba nem ül a kakiban, nem lesz pelenkakiütéses, sok esetben az újszülöttkori hasfájást is segít megszüntetni ez a módszer. Nem mellesleg környezetkímélő is hisz a legtöbben mosható pelenkával kombinálják a módszert, de így abból sem kell annyit mosni, csuszatolni.”

Zsuzsa
EC-s anyuka, Orvos

Tévhitek és feloldásuk

Végül olyan kimerítő választ írtam minden tévhitre, hogy több blogposzt is lett belőle. Itt olvashatjátok.

Lentebb megtalálható az is amit jól írtak a cikkben 😉 csak, hogy az se maradjon ki.

Pelenka nélkül?

“újszülött korától kezdve nem kell pelenkát adni a babára.”
“pelenka nélküli módszer”
nlc.hu

Szobatiszta baba?

“Szobatiszta kisbaba.”
“módszer ezt ígéri: akár már egyéves korára szobatiszta lehet tőle a baba”
“a szobatisztaság erőltetéséről inkább lebeszélne mindenkit.”
nlc.hu

0-24 figyelni kell?

“megkívánja, hogy nagyjából egyfolytában a babára figyeljünk”
“Mivel a módszer az időzítésről és a figyelemről szól, muszáj, hogy a baba folyamatosan a szülő közelében legyen.”
“az osztatlan figyelem elkerülhetetlen hozzá”
nlc.hu

Mindig bilizni kell ha jön

“Ha pedig már ismerjük a jeleket, akkor mindig bilire kell vinni a babát, amint meglátjuk rajta valamelyiket. “
nlc.hu

Kultúridegen?

“ez a módszer kultúridegen a nyugati országokban, ezért nehéz sikeresen alkalmazni”
nlc.hu

Csak a szülő melózik?

“inkább arról szól, hogy a szülő képes összekapcsolódni a gyerekével.”
nlc.hu

Mi van az éréssel?

“Az igazi szobatisztaság akkor jön el, amikor az idegrendszer megérik rá, és a gyerek éjszaka is képes álmából felébredni az ingerre, és jelzi a szülőnek, hogy ürítenie kell.”
nlc.hu

A baba legyen baba

“ne siessünk már ennyire,a bébi hagy legyen bébi!!!!Úgyse sokáig tart.”
“Esetleg ne egyen már rántot hust is… meg beszélve jöjjön a világra.”
Pelenkázó szülők reakciói a cikkre

A helyzet az, hogy az EC igény szerinti bilizés. A baba veleszületett higiéniai ösztönére és ürítési igényt jelző, a szülő felé irányuló jelzéseire épít. Segítséggel, baba módra bilizik, az ő képességeinek megfelelően. Baba marad a baba a Természetes Csecsemőhigiénia használatával is.

Ami igaz és amit jól írtak a cikkben

“Kinek van kedve a szüléstől kezdve három évig a pelenkákkal, aztán meg a bilire szoktatással foglalkozni?” Na kinek? 😀 Szerintem ha van jobb megoldás akkor igazából senkinek…

Abban az időszakban amikor EC-zünk akkor ha tudjuk, hogy itt az idő, vagy “ha úgy látjuk, hogy pisilni vagy kakilni készül, akkor rögtön bilire visszük”.

“A szakember nem ellenzi a pelenka nélküli módszert, sőt üdvözli benne azt, hogy a gyerekeket már egészen kicsi koruktól kezdve testtudatosságra neveli, és hogy komoly kapocs alakul ki a révén a gyerek és a szülő között.”

“Az ázsiai országokban gyakran már születésüktől kezdve nem kapnak pelenkát a gyerekek, ez a szokás, tehát az ürítéses kommunikáció módszer az alapértelmezett nevelési eszköz, amit a szülők generációk óta használnak.”

A fent említett változtatásokkal “megvalósítható a nyugati kultúrákban is, de általában az a tapasztalat, hogy kicsit tovább tart.” Azokban az országokban, ahol ez a bevett babagondozási szokás, valóban 1 év körül szobatiszta a gyerek, míg nyugaton a nagy átlag 1,5 évesen éri el a szobatisztaságot.

Ha megfigyelést csinálunk akkor “tegyük le az okostelefonokat, kapcsoljuk ki a kütyüket, és fókuszáljunk a babára. Figyeljük meg, mit csinál, mielőtt üríteni kezdene: az egyik baba megfeszíti magát, a másik morog, a harmadik pedig vicces arcot vág… a jelzések dekódolása nélkülözhetetlen a sikerhez.”

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy “ha sikerül is így … nevelni a gyermeket, az még nem jelenti azt, hogy szobatiszta lett”. Ez függ az EC intenzitásán, a szülői hozzáálláson, a gyerek habitusán, stb. Sokaknál végül az EC alapú szobatisztaság módszere az ami meghozza az eredményt.

“Erdemes kiprobalni, sokkal konnyebb mint azt az ember gondolna 🙂 nekunk nagyon bejott”

Noémi
EC-s anyuka

“Béla 10hónapos és wcbe kakil hónapok óta, szorulásos volt, így tudtam segíteni neki…”

Éva
EC-s anyuka

“az elso mosolyat bilizes utsn kaptam, nagyon hangosan keservesen sirt a hasfajastol, es igy meg tudott konnyebbulni. El se tudom kepzelni h ne segitsek rajta.. es ez ezerszer jobb mint a szelcso….”

Andi
EC-s anyuka
Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer
Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat

Hideg időben miben EC-zünk?

Gyakori kérdés ilyenkor télen. Igazából több opciód is van: 1) Maradtok a ‘normál’ baba ruhánál mosható pelenkával. Ez finom meleg egészen addig amíg a babának nem kell pisilnie/kakilnia. Bizony akkor lekerül róla a ruhák nagy része és ott fog ‘ücsörögni’

Tovább olvasom »

Miért jó az EC a babának?

Az egyik leggyakoribb ellenvetés az EC-vel szemben az szokott lenni, hogy ez csak a szülőnek jó, a babának nem. Akik EC-znek azok azonban ezt pont fordítva gondolják. Azért EC-zünk a babával, mert NEKI jó, sőt ez az egyik legjobb amit

Tovább olvasom »