Barion Pixel

Mit kell tudni az EC-ről és miért nincs nagyon elterjedve?

2017-ben Heilmann Anna készített velem egy, a Családháló.hu-ban megjelent riportot kismama és babamama jóga témakörben: Szakemberek gyermekeink szolgálatában 2. rész – Kismama jóga: Krémer Sára/YogaCsaj  Anna utolsó 2 kérdése az EC-re vonatkozott. Itt olvashatjátok a válaszaimat, amiket 2022 januárjában frissítettem, mivel azóta már pár dolgot másként mondanék.

Anna (Családháló): Magyarországon elsőként vállalkozol arra, hogy természetes csecsemőhigiénia oktató leszel. Mit kell tudni az EC-ről?

Sára (Pelenkátlanodj): Igen, ez jelenleg egy elég nagy űr amit be fogok tölteni. Ugyanakkor pont tegnap beszélgettem a 98 éves nagymamámmal, hogy ők hogyan is csinálták anno és meglepően sok a hasonlóság. Ez nem egy új dolog itthon.

Az EC, ami az angol elimination communication (ürítési kommunikáció) rövidítése, gyakorlatilag pisiltetés-kakiltatás. Egy gyengéd, természetes folyamat, amelynek során a baba a gondozó(k) segítségével megtanulja kommunikálni és kezelni saját ürítési igényeit, ideális esetben csecsemőkorától. Egy szuper dolog. Az ismerőseim közül sokan szenvednek a “normál” szobatisztaság rögös útjával, az EC-vel pedig a legtöbb baba valamikor 9 hónapos és 1,5 éves kora között nappalra elhagyja a pelenkát. Az EC-s gyerekek fele 18 hónapos korára szobatiszta lesz. Ugyanakkor az EC célja nem a szobatisztaság, ezért tud gyengéd és természetes lenni.

Mi Lucával végül 2 hetes korában kezdtünk bele, mert borzalmas pelenkakiütése volt. Meglepetésemre részben segített a hasfájósságán is, hiszen míg a pelusban órákig képes volt panaszkodva szenvedni, a bilibe egyből belenyomta, ha volt mit. Nem mellesleg ruhából még sosem mostam kakit, és mosható pelusból is csak 2-3 hónapos koráig. Igen, azóta a kaki mindig a biliben landol. És ami a legjobb 360 fokra nyitotta a Lucával való kommunikációt, mert sokkal kifinomultabb lett az eszköztárunk és az egymásra hangoltságunk.

baby-EC_termeszetescsecsemohigienia

Anna (Családháló): Hazánkban miért nincs nagyon elterjedve?

Sára (Pelenkátlanodj): Miért nincs elterjedve? Jó kérdés… Míg a világ 75 országában mai napig pelenka nélkül, ezzel a módszerrel nőnek fel a babák, addig Európa és az USA papírpelenkázó-társadalom lett. Hogy miért annak sok oka van.

Az 50-es években a gyerekek 92%-a szobatiszta volt 18 hónapos korára, most ez kezd eltolódni lassan a 2,5-3 éves kor felé, Svédországban jelenleg 6 éves kor a határ. Talán azért tolódik egyre idősebb korra a szobatisztává válás, mert hittünk egy olyan kutatásnak, amit a 60-as években a Pampers pelenka gyártója rendelt meg. Nevezetesen a “várj amíg kész lesz rá”.

Elárulok egy titkot: a babák születésüktől kezdve készen vannak rá, hogy ne a pelenkát használják vécének. A kérdés csak az, hogy mi szülők készen vagyunk-e rá?  

Kiegészítés:

Az elmúlt 6 év alatt, mióta tevékenykedek, az EC egyre szélesebb körben ismert. A mai válaszom erre az utolsó kérdésre az lenne, hogy azért mert még mindig sok félreértés övezi, téves információk terjednek róla.

Egyesek azt hiszik például, hogy EC azt jelenti, hogy a baba folyton pucéran vagy legalábbis pelus nélkül van. Pedig a legtöbben stabil járásig pelust használnak. Az EC ugyanis egy pelenkázás melletti kiegészítő lehetőség.

Mások úgy gondolák, hogy minden egyes pisit-kakit el kell kapni. Pedig az EC-ben semmit sem ‘kell’. Teljes mértékben rugalmasan magatokra alakítható. Sőt az EC-ző családok 75 %-a úgynevezett részidős EC-zik. Sokan csak kakira mennek, vagy csak otthon csinálják.

Az EC-t és az EC alapú szobatisztaságot kurzusaimban tudod megtanulni.

Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat