Nóra válaszol 1.: Mi a különbség egy csecsemő és egy totyogó válaszkész nevelése között?

A Válaszkész Szülők Egyesülete elnökével, Dobiné Olasz-Papp Nórával beszélgettem arról, hogy hogyan is lehet a dackorszakban válaszkészen reagálni … és azon belül is a bilizéssel kapcsolatos dacot hogyan érdemes kezelni.

Mondanál pár szót magadról? Mivel foglalkozol pontosan?

Három gyermekes édesanya vagyok, akinek az a hivatása, hogy családalapítás előtt állókat, kismamákat, egy vagy több gyermekről gondoskodó párokat, szülőket támogasson, segítsen hiteles információkkal, érzelmileg is biztonságos közegben. Anya-magzat kapcsolatanalitikus vagyok, független szülésfelkészítő, szoptatásban képzett dúla, személyközpontú tanácsadó, gyászcsoport vezető, a Válaszkész Szülők Egyesülete elnöke és a Full Moon Birthing Clothes kitalálója.

Mit jelentenek ezek a fogalmak, nevelési irányzatok? Válaszkész, igény szerinti, kötődő nevelés.

Én jobban szeretem a válaszkészség kifejezést, mint a kötődő nevelés fogalmát. Kötődni több féle módon lehet, de a cél a biztonságos kötődés kialakulása. A válaszkészség, az, hogy a baba jelzéseire adekvát választ adhassak, kialakulhasson, elmélyülhessen az attitűd, melyben érzelmi szabadság jár a család minden tagjának kortól, nemtől függetlenül, nagy segítség a cél eléréshez. Ehhez támogató elem tud lenni az igény szerinti szoptatás, hordozás, együttalvás, de nem feltétel bármelyik vagy épp mindegyik megléte a biztonságos kötődéshez!

A kötődő nevelés fogalma volt nagyon elterjedőben, s viszonylag gyorsan kezdett automatikusan hozzá tartozni az igény szerinti szoptatás, hordozás, együttalvás hármasa. Ám babáról gondoskodni és biztonságos kötődést kialakítani nem csak ezek mentén lehet, sőt! Sok anya érzi veszélyben a biztonságos kötődést, ha nem sikerült a szoptatás vagy épp neki nem komfortos a hordozás, együttalvás, de ettől még lehet a kötődés rendben náluk is! Ezért használom én inkább a válaszkészség kifejezést, holott a gyökerük és céljuk egy, mindkét kifejezésnek.

Miért jó a válaszkész nevelés? Mi az előnye?

Az én szemléletem szerint ez a gondoskodási stílus nem rendelkezik előnnyel, ez inkább biológiai és pszichológiai norma. Az ösztönös gondoskodás útja. Sajnos manaság nehéz rákapcsolódni az ösztönök hangjára, eltávolodtunk a belső hangtól és világtól, de hiszem, hogy minden anyában ott van a tudás és kompetencia, amire támaszkodva el tudja látni a gyermekét, tud gondoskodni róla és ki tudja elégíteni a fizikai szükségleteken túl az érzelmi igényeket is!

Munkám nagy részét teszi ki, hogy az anyák megtalálják magukban ezt a tudást, ami egyben erőforrás is. Egy (vagy több) babáról, gyermekről gondoskodni nem rózsaszín köd! Sokszor nehéz, fárasztó, kimerítő és óhatatlanul önismereti munkára is sarkall, ami aztán végképp nem egyszerű!

Ha figyelembe tudom venni a babám szükségleteit, ki tudom azokat elégíteni a tőlem telhető legjobb módon, s ettől a kisbabám kiegyensúlyozott, elégedett lesz, az megerősíti az én kompetenciámat is.

Jó, ha van lehetőség akár már várandósan tájékozódni, információkat gyűjteni és felkészülni a szülés utáni időszakra, életre is, mert rengeteget jelent, ha tudjuk, hogy is működik valójában egy kisbaba, milyen szükségletekkel jönnek a világra, mik várhatók el valójában tőle! A legtöbb zavart az szokta okozni, ha információhiány, tájékozatlan segítő irreális elvárások miatt elbizonytalanítja az anyát. Pl. az éjszaka átalvásával vagy épp a szoptatással kapcsolatban. Itt nagyon sok félresiklás szokott kialakulni, de a válaszkészség útja átsegíthet ezeken. Pláne, ha lehet találni valódi segítőt, támaszt adó közösséget!

Úgy tudom sokan hiszik azt, hogy aki így neveli a gyerekét az mindent megenged, elenged, mindent alárendel a gyereknek. Milyen tévhitek vannak még és mi az igazság?

Ez az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a válaszkészség egyenlő a határnélküliséggel! Szó sincs erről, sőt!

A válaszkészségben benne van az is, hogy a szülő a saját szükségleteit is igyekszik figyelembe venni, s együtt haladnak az érés útján, fókuszban tartva azt, hogy a fejlődés melyik szakaszában járnak, s annak mik a jellegzetességei.

Igen, egy újszülött mellett folyamatos a rendelkezésre állás, de ahogy nő a baba, úgy kerülnek előtérbe a szülő igényei is, be fognak lépni spontán módon is határok, korlátok, azzal együtt, hogy a gyermek is egyre nagyobb teret és szabadságot kap a világban. Mindennek meg van a maga ideje! Egy pár hetes, hónapos baba szükségleteinek kielégítésével a személyiség kibontakozásának, az önbizalom és önismeret kialakulásának, a stabilitásnak alapjait teszi le a szülő.

A válaszkészség, a feltétel nélküli pozitív elfogadás végig megmarad, de az idő előre haladtával már különbséget teszünk szükséglet és kívánság közt.

Teljesen másképp állunk egy pár hónapos, mint egy 2-3 éves gyerek mellett. A kívánságokat (ami nem szükséglet – a szerk.) nem feladatunk maximális mértékben teljesíteni, s bizony a korlátokba ütközés elkerülhetetlen. Ám ez nem baj, sőt! A fejlődés része, ahogy az is, hogy lesz konfliktus két egymást szerető ember közt, s megtanuljuk azt kezelni, lehetőleg erőszakmentes módon.

Sokan félnek attól, hogy ha a gyerek ordít, mintha ördögűzés zajlana, az a rossz szülő bizonyítványa, ő bukott meg szülőként, pedig dehogy! Sokszor hajtunk irreális álomképet, sajnos a társadalmi elvárások miatt is, amiben a gyermek mindig együttműködő, jó evő, jól alvó, mindig rendesen viselkedik, egy szóval jó gyerek! Jó szülőnek van jó gyermeke, s ha nem felelünk meg ezen elvárásnak, azt érezzük, megbuktunk. Pedig milyen unalmas lenne az élet állandó jóban!

Nem KELL semmilyennek lenni, az lenne a cél, hogy lehessen mindenki olyan, amilyen!

A gyermekkel való lét valójában nagyon gazdag érzelmekben, sokféle személyiség egyesül a családokban, s nagyon izgalmas a kibontakozása ezeknek a kapcsolódásoknak! Igen, van sírás, düh, utálkozás is életkortól függetlenül, de van, szeretet, szerelem, aggódás, szépség, összetartás és összetartozás.

Van -e és mi a különbség a különböző életkorú gyerekek válaszkész szemléletű nevelésében?

A csecsemők még nem képesek a szükségleteik késleltetésére, nekik azonnal kell az éhség csillapítása, a komfortérzet növelése, a testközelség, a szopizás.

A totyogókat abban kérik a támogatást leginkább, hogy szabadon bekebelezhesse, megismerhesse a világot, egyre nagyobb falatokban veszi be fizikailag is, amikor már önmaga el tud távolodni a szülőtől.

A közösségbe járó gyermek pedig már biztonságos kötődést igyekszik kialakítani más felnőttekkel is, s jó, ha erre megadják a számára szükséges időt, pl. a bölcsi, ovis beszoktatás alatt. Hisz nem az a cél, hogy elfogadja, a szülő nincs mellette, valószínűleg, ilyen tapasztalása már amúgy is volt a gyermeknek az elmúlt 2-3 éve során, hanem az, hogy tudjon kötődni a gondozójához, óvónénikhez, s ez bizony nem 3 nap eredménye!

Minden fejlődési korban közös az a szülői attitűd, ami a rogersi alapelvekkel megegyezik:

Feltétel nélküli pozitív elfogadás, hitelesség, empátia.

Ha ezen elemek kísérik a család mindennapjait, életét, akkor az nagyon sokat jelent minden családtag számára!

Összefoglalnád, hogy mitől lesz a babagondozás vagy a gyereknevelés szemléletében válaszkész?

Azt fontos letisztázni magunkban, számunkra mi a komfortos, mivel tudunk azonosulni! Ez segítség akkor is, mikor ezerféle instrukciót, tanácsot kapunk és nem tudjuk, merre menjünk tovább! Ilyenkor a kapott javaslatokat engedjük át magunkon, akár bele is képzelhetjük magunkat, s figyeljük a zsigeri reakciónkat! A belső hang megmutatja, rendben van-e az nekünk vagy sem. Ezért szeretem azt, hogy a válaszkészség nem egy általános recept, plane nem módszer, hanem egy gondoskodási stílus, ösztönös út, mely egyénre és családra szabható!

Olvasd tovább az interjút. Tudd meg hogyan lehet válaszkésznek maradni a dackorszak idején és mitől lesz a szobatisztaságra nevelés válaszkész >>>

Nóráról 🙂

Mindkét gyerekemmel, Anya-Magzat Kapcsolatanalitikusként végigkísért minket a várandósságon 🙂 Biztos vagyok benne, hogy dúlaként, gyászcsoport vezetőként és szülésfelkészítőként is szuper. Ajánlom őt mindenkinek! Itt megtaláljátok:
www.dobinenora.hu

Nekem is van egy Full Moon Birthing Clothes ruhám, aminek Nóra a megálmodója. Igaz szüléshez pont nem használtam, de tandem szoptatáshoz és éjszakai szopihoz tökéletes. Amikor először magamravettem olyan energiák futottak át rajtam, hogy libabőrös lettem. Biztos vagyok benne, hogy erőt ad az anyának a szülés közben. Nekem a mandalás minta lett a kedvencem.

A Nóra által vezetett Válaszkész Szülők Egyesületnél én is tartottam már EC előadást. Aki Zuglóban jár nézzen be hozzájuk.