Barion Pixel

Szobatiszta baba -e az EC-s csecsemő?

A következő tévhiteket oszlatom el most:

“Szobatiszta kisbaba.”
“módszer ezt ígéri: akár már egyéves korára szobatiszta lehet tőle a baba”
“a szobatisztaság erőltetéséről inkább lebeszélne mindenkit.”
nlc.hu Mi lenne, ha soha többé nem kellene pelenkázni?

Az EC-nek nem célja csupán eredménye a szobatisztaság. Az EC, magyarul Természetes Csecsemőhigiénia, az ürítéssel kapcsolatos válaszkészség. Célja elsősorban a baba igényeinek kielégítése, ürítésének segítése, higiénikusan tartása.

Tehát nem lesz tőle szobatiszta a csecsemő, ez nem is célja a módszernek ezért nem is ígérhet ilyesmit. Sokakat megzavar, hogy nagyon hamar el lehet agyni a pelenkát (fentebb említettem, hogy 9-16 hó között), de ez csak egy lépcső az EC és a teljes szobatisztaság között. A klasszikus értelemben vett szobatisztaság a legtöbb EC-s gyereknél valamikor 16-24 hó között következik be.

Persze kérdés mit nevezünk szobatisztának 🙂 Az biztos, hogy egy 3 hónapostól nem várható el ugyanaz mint egy 3 évestől. És az is biztos, hogy az EC-ben nincs semilyen elvárás, csupán a baba igényeire adott válaszreakció.

“Én speciel 4 hetes korában kezdtem, most 3 honapos. Konkrétan vadul villogó tekintettel integet ha kell neki. A nagyobb adagok mind bilibe mennek. Nem mondom, hogy nem kell pelenka mert nyilvan kell, hiszen pisil rengeteget még, és van hogy megszineződik a pelus mással is, de én el nem tudnam képzelni, hogy látom, hogy kell neki, jelez, vagy akár fáj a hasa es erőlkodik és ne segitsek rajta.
Ja es en az elso mosolyat egy bilizes utan kaptam…..”
Andi
EC-s anyuka

“Nyilvan nem ez (a szobatisztaság – a szerk.) a cel, en inkabb azert csinalom mert a fiam lathatoan megkonnyebbul ilyenkor es a popsija is szep, nem azik egy percig sem. …bar nagyon vonzo eredmenye az ecnek a pelenka hamarabbi elhagyasa, az is teny :))))) “
Írja egy másik EC-s anyuka

“A 15 hónapos fiam pl még messze van a szobatisztaságtól,nem is cél, hogy korábban szobatisztuljon!! De ha kakilnia kell, sokszor odatotyog a wc-hez, bekéredzkedik, ráteszi a wc szukitot a wc-re, kakilas után ő tépi le a wc papírt, ő húzza fel a nadrágját, nyomja meg a wc gombját (lecsukott wc deszkánál), kézmosásnál is egyre ügyesebb. Neki ez egy játék, egy szertartás, nagyon boldogan és büszkén csinálja. 🙂 Ettől függetlenül a pisi ugyanúgy pelusba megy, nincsenek felé plusz elvárások, pont ugyanúgy játszik és rohangál egész nap mint bármelyik más 15 hónapos. Én is ugyanúgy vezetem a háztartást, dolgozgatok, járok el ide-oda vele/nélküle, mint bárki más. Rendszeresen van nagymamákkal, akik ugyanúgy felajánlják neki a bilit ha kell nek”
Zsuzsa
EC-s anyuka, Orvos

Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat