Barion Pixel

Hord -e pelenkát a ‘pelenka nélküli baba’?

Az egyik leggyakoribb tévhit az EC kapcsán az az, hogy az ‘EC baba’ pucéran vagy legalábbis pelus nélkül van születésétől fogva. Sajnos ilyen és hasonló tévhitek terjedésében az online újságok hozzá nem értő újságírói is részt vesznek. Többször olvastam, hogy “újszülött korától kezdve nem kell pelenkát adni az EC babára”, továbbá, hogy az EC egy “pelenka nélküli módszer”. Ez abban a 75 országban, ahonnan az EC ered, igaz is. Itt nyugaton azonban picit más a helyzet. Az EC adaptálódott a nyugati életformához és sokmindent (egy picit) másként csinálunk.

Nemrég az egyik anyuka a következő kérdéssel fordult hozzám:

“Kedves Sára!
Picit megkésve tettem fel magamnak a kérdést, vajon elhagyható-e a pelenka, így a 17 hetes kislányom ma próbálhatta ki először az ázsiai bilit. Ébredés után ment is minden, mint a karikacsapás, első próbálkozásra. Mondjuk ez azért nem nagy kunszt, mert az eddigiek során figyeltem meg, hogy mindig ébredés után kezd ürítésbe.
Igen ám, csak most nem tudom, hogyan tovább, mert alvásidő alatt, szokott huzamosabb ideig ébren is lenni, és az én érzékeim sajnos tompák. Nem biztos, hogy el tudom állandóan csípni az ürítési igényét és akkor megy minden a pelusba. Összezavarja a babát, ha egyelőre marad a pelus és közben azért próbálkozok a bilivel is?”

A ‘pelenka nélküli baba’ a ‘diaper free baby’ szó szerinti, ámde helytelen fordítása. A ‘free’ ebben az esetben szabadságot, függetlenséget jelent, nem pedig azt, hogy nincs a gyermeken pelenka.

Európában az EC nem pelenka nélküli módszer. Használunk pelenkát, csak a baba ürítése nem korlátozódik a pelusra. Mondhatni a pelenka egy ‘baleset felfogó eszköz’ nem pedig a babára 0-24 rásimuló hordozható bili.
Sem a gyerek, sem pedig a szülő nem függ így tőle. A nyugati EC egy pelenkázás melletti kiegészítő lehetőség. Döntési lehetőség a szülőnek és a babának is. Soha nem elvárás.

A különbség nagyjából annyi, hogy aki kizárólagosan pelenkáz az a kaki/pisi után veszi le a pelenkát, aki EC-zik az pedig igyekszik előtte levenni. Ha nem sikerül, akkor sem csinál belőle gondot. Az EC-s szülők is ugyanúgy lecserélik száraz pelusra a koszosat ahogy bárki más.

A pelenka használatáról, legpraktikusabb EC pelenkákról, a pelus mentes időről (mert azért van olyan is amikor nincs az EC babán pelus) kurzusainkban tudhatsz meg többet.

A legtöbben valamikor 9-16 hó között kezdenek el leszoktatóbugyit is használni,
Ennek oka, hogy ekkor már ‘kaki-biztos’ a gyerek és a pisi tévesztés is elenyésző (vagy a szülőket nem stresszeli). Ekkor a totyogó még nem feltétlenül szobatiszta, de nem ‘kifizetődő’ már a pelenka használata.

Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat