Barion Pixel

Babajelnyelv – Mikor mutassam és mit?

Mi a babajelbeszéd?

A babajelbeszéd egy kézjeleket használó, kommunikációt könnyítő lehetőség a gyermek és az őt körülvevők között a beszéd megjelenéséig. Ugyanúgy tanítjuk mint magát a beszédet, hiszen ez is egy nyelv. És természetesen párhuzamosan, egyszerre tanítjuk a beszéddel. Óriási segítség tud lenni a természetes csecsemőhigiéniát (EC) vagy segített szobatisztaságot gyakorló korosztálynál a bilizésben. Továbbá mindazoknál a szobatisztuló gyerekeknél akik még nem beszélnek.

Érdemes elvégezni egy babajelnyelv tanfolyamot ahol minden technikát, rengeteg szót és hozzá kapcsolódó dalt, játékot meg lehet tanulni. Én Puskás Krisztinától, a Jelel a babám alapítójától tanultam és ő az akit kérdezni szoktam babajelnyelves kérdések esetén.

Én a kicsivel 4 hónaposan kezdtem és 6 hónaposan visszajelelt. Nagynál 7 hónaposan kezdtem 8 hónaposan jelelte vissza.
Mindkettőnél ezután hullámokban hol mutatták, hol nem.
A nagyobb 12 hós korától stabilan mutatta, aztán 14 hónaposan már inkább mondta. A kicsi most 14 hós néha mondja, néha mutatja és van amikor egyszerre.

A szakértők 6-8 hónapos kortól ajánlják a tanítást és azt mondják, hogy legkésőbb 9-12 hónapos korban jelelnek vissza a babák – amennyiben következetesek vagyunk.

Mit mutassak ha bilizünk?

Választáskor két dolgot kell figyelembe venned:

 1. Minél egyszerűbb, aktívabb és gyorsan felismerhetőbb a jel annál jobb.
  Egyszerű: Nem igényel finommotorikát. Gyorsan és könnyedén meg tudja csinálni egy 6-8 hós gyerek is.
  Aktív: Nagy mozgástartományban mozog. Te is messziről fel tudod akár ismerni.
  Gyorsan felismerhető: Jól elkülönül a többi jeltől vagy a gyerek által használt egyéb jelzésektől. Az ürítési igény azonnali felismerése kulcsfontosságú, hiszen másképp baleset lehet a vége a dolognak.
 2. Ha más dolgokat is jeleltek akkor érdemes egy fajta jelnyelvet használni. Így elkerülhető, hogy a különböző rendszerekből összehalászott jelek túlságosan hasonlítsanak egymásra.

Használhatod bármelyik jelkészletet az alábbiak közül. Akár leegyszerűsítve az eredeti jelet. Lényeg, hogy következetesen ugyanúgy használd mindig. Tehát az opciók:

 • Az amerikai babajelnyelv. Ez már eleve egy jelnyelv, magyarországon a legtöbb oktató ezt a jelkészletet fogja átadni neked. Én ezt úgy egyszerűsítettem le, hogy (fityisz nélkül, simán) ökölbe zárom a kezem és úgy lóbálom, integetek (lásd lentebb a videót a nagyobbik lányomról). Ez a jel egyszerű
 • Használhatod a magyar jelnyelvet is. Vagy megtanulhatod Krisztinától aki ezt már leegyszerűsítette, gyerekbaráttá tette. A Kriszta által tanított jelet 2 kézzel csináljuk (ami bonyolultabb mint az egy kezes) és a mozgás terjedelme is elég szűk az ‘öklös integetéshez’ képest.
 • Vagy kitalálhatsz magatoknak jeleket. Viszont érdemes figyelembe venni, hogy ha aktívan szeretnél jelelni gyerekeddel akkor jobb ha egy kész jelrendszert használtok (egy átlagos fejlettségű 1 éves kb. 40 jelet, egy 1,5 éves pedig kb. 120 jelet tud). Krisztina szerint “ha mindet mi magunk találjuk ki, fennáll a veszélye, hogy belekavarodunk, elfeledjük, nem olyan kézformát használunk, ami a pici kezeknek könnyen leutánozható.”
  Persze 1-1 jelet ki lehet találni 🙂 itt van például Born Ready Jen (EC-s szakember) által kitalált jel. Jen azt mondja, hogy a legjobb a mellkas veregetése, mert egyszerű, látványos és még hangot is ad. Ennél szerintem jobb az alábbi:
 • Használhatod a gyerek jelzését is. Az én tapasztalatom az, hogy a gyerekek, akár újszülött kortól, ösztönösen veregetik az alhasukat (ágyék tájékát), ha az ürítési inger jelentkezik. Ez is ugyanolyan egyszerű, látványos és hangot adó jel mint amit Jen használ. Tanulhatunk mi is a gyerekeinktől és használhatjuk az általuk alkalmazott ösztönös jelet is.

Íme a hasznos szavak listája (és olvasd tovább, hogy megtudd tényleg hasznos -e mind minden életkorban) – a linkek az amerikai babajelnyelvi szótár megfelelő oldalára mennek.

Mint EC és szobatisztaság oktató úgy gondolom, hogy különböző életkorokban más és más a cél a babajelnyelv tanításával a bilizéssel kapcsolatosan. Más a fókusz, tehát mást tanítunk.
Ráadásul a babajelnyelv tanfolyamokon is elhangzik, hogy 5 jellel kezdjünk összesen (ebből például 1 lehet a “bili” jele) és ha az megy akkor lehet hozzátenni. Ebből az ötből 4 praktikus szó amivel az igényeit tudja kommunikálni (éhség, alvás, ürítés…) és 1 ami iránt ő érdeklődik.

 • 0-9 hó, természetes csecsemőhigiéniát (EC) időszaka: Az elsődleges cél az az, hogy a baba tudja mi fog történni vele. Illetve, ha jelez akkor bőven elég ha azt jelzi, hogy “ki kell mennem”. Tök mindegy mit kell neki, lényeg, hogy bilit akar és ezt az igényét kell kielégíteni.
  Erre a célra mi a “Bili, WC” jelét használjuk. Illetve érdemes a “kész” jelét is alkalmazni még, hogy a baba tudja vége a folyamatnak.
 • 10-20 hó felett, a segített szobatisztaságot vagy szobatisztaságot gyakorló korosztálynál: A legtöbben itt kezdenek el aktívan jelelni. Ha már a “Bili, WC” jele illetve a “kész” megy, akkor hozzá lehet tenni először a “még” majd a “pisi, kaki” jeleket is.
  Mivel a legtöbb gyerek még sokáig keveri a két ingert (vagy egy kalap alá veszi a két dolgot és csak kakit mond ha pisi ha kaki), illetve bármi is akar kijönni így is úgyis a bilire/vécére kell menni (továbbá mert az én gyerekeim 14-16 hó között már beszéltek és elhagyták a babajelnyelvet), ezért én végül pisi és a kaki jeleket nem tanítottam meg.

Mikor mutassam?

Én akkor mutatom és mondom a bili jelét amikor elindítottam a folyamatot (tehát elindultunk levenni a pelust bilizéshez), aztán amikor ráraktam újra. Igazából a bili jel számunkra nem a bilit jelenti, hanem ezt az egész folyamatot.

Bilizés esetén ugyan szorosan kapcsolódnak ezek a szavak a folyamathoz, de érdemes azon kívül is alkalmazni. Puskás Krisztina, a Jelel a babám alapítója azt mondja, hogy “Később, ha már felfogta, hogy mire vonatkozik, ergo már következetesen jeleli, akkor érdemes több összefüggésben is használni. Ezután a bili/pisi/kaki jelét érdemes minden olyan esetben használni, amikor ez a téma szóba kerül. Nem csak közvetlen a baba üritese előtt, hanem ha például:

 • egy kutyust lát pisilni az úton
 • ha egy könyvben lát egy bilit
 • csak szóba kerül bármilyen összefüggésben. “

Mi ezt a szintet már kihagytuk, kizárólag akkor mutattam a bili jelét a gyereknek, ha az ő ürítéséről volt szó és menni kellett. Így egyértelműbb volt számára, hogy mire vonatkozik a jel. De nálunk 14-16 hó között már szóban jeleztek inkább, ha nálatok pl. 2 éves korig nem beszél a gyerek, akkor tovább lehet lépni.

Krisztina is és én is más témákban is ajánlja a jeleket, hiszen nagyon hasznosak tudnak lenni a hétköznapi kommunikációban.

Még mindig nem jelel

Az egyik fő szabály, hogy konzisztensen mutasd a jelet, de ne legyenek benned elvárások, főleg ne az, hogy valaha is mutatni fogja. Komolyan… lehet hogy nem fogja hanem elkezdi mondani, vagy rámutat… tudoooom mindegy csak már valamelyik legyen.

Amint berobban a (9 hónaposan a rövidtávú, 14-18 hó között pedig a hosszútávú) memória és az sokat fog segíteni a dolgon. Addig pedig te kitartóan mondjad és mutasd neki.

Interjú a babajelnyelvről és kézjeles kommunikációról

Puskás Krisztinával beszélgettem aki a téma szakértője.

Említett honlapok:

Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat