Barion Pixel

Igény szerinti EC, Hogyan legyen kényelmes mindenkinek?

A Facebook csoportban egy beszélgetésre lettem figyelmes. Egy anyuka panaszkodott, hogy még nem szobatiszta a gyereke (27 hós), pedig EC-znek már régóta. Ezt írta neki egy másik anyuka:
“Arra gondolj, hogy az EC-vel is kielégítetted a termeszetes ösztönét. Lehet, hogy nem lett előbb szobatiszta, de ebben is igény szerint nevelted ????”
A keserű válasz:
“Ebben is csalódtam. 2 éve csak az ő igényei szerint élek. lassan már rámegyek. Férjem nem is szeretne tesót, mert azt látja, abba belegebedek.”

Dobiné Olasz -Papp Nórát, a Válaszkész Szülők Egyesületének elnökét, személyközpontú tanácsadót és kapcsolatanalitikust kérdeztem, hogy ő mit mondana az anyukának:

“Nagyon nehéz lehet mindig más igényei szerint élni! Ahogy egy kisbaba részére teljes rendelkezésre állás van, úgy egy nagyobb gyereknél ez már természetes módon alakul át, és jönnek a kompromisszumok, arany középút. Egy 2 éves gyerek jelzéseinek értelmezésénél már van különbség vágy és szükséglet közt! És néha bizony nehéz elhinni, hogy egy 2 éves dackorszakos is meg fogja találni az új egyensúlyt, önmagát s lecsillapodnak ezek a hullámok, s akár jöhet a tesó is. Ha nem most, akkor később.”

Nekem anno a legtöbbet az segített az igény szerintiség megértésében, hogy hallottam ez “MINDKÉT fél igényeiről szól”. Ez így van az EC-vél is. Főleg mert a babák és kisgyerekek akkor vannak jól ha az anyukájuk is jól van. Ha te egyensúlyban vagy, akkor ő is.

Ez az EC esetén (még egy újszülöttnél is) könnyen kivitelezhető. Itthon, és általában nyugaton, az EC-ző szülők 75%-a részidőben ajánlja fel a bilit csak. A többi időben pedig pelenkáz.
Abban a 75 országban pedig, ahol a (teljes idős) EC az átlagos hétköznapok része, minden kisgyerekes családban, ott az anyuka nem egyedül babázik, hanem az egész falu együtt gondozza és neveli a gyerekeket.

Tehát ha úgy érzed, hogy leterhel, akkor vedd vissza az EC-t amennyire szükséges és kombináld pelenkázással … és/vagy kérj segítséget!

A gyereked egy éves kora után a módszer már egyre inkább szobatisztaság tanítására kell hasonlítson. Minden másban is érdemes elkezdeni meghúzni a határokat, lefektetni a családi szabályokat.
Emlékszem, hogy nálunk mind a két gyerek olyan földön fetrengős hisztiket produkált már 1-1,5 éves kora között, hogy csak néztünk (Pl.: csak azért mert másik cipőt akartak felvenni, pedig előtte ők választották ki ami a lábukra került ???? igazi kis csajok.) Itt már, ahogy Nóra is említette, különbséget kell tenni a vágyak és szükségletek között.

Természetesen minden gyerek karaktere más, és más ritmusban is fejlődik. Ugyanakkor onnantól, hogy totyognak és elmúltak egy évesek szinte biztos, hogy vágynak az önállóságra. Ők akarják csinálni és keresik a határokat. Ez az igényük. Az ő aktuális érdeklődésük szerint, rájuk szabva lesz az EC-ből szobatisztaság tanítása (teljes idős!). – Így nem fog elhúzódni az EC 27 hónapos korig, mint ahogy az anyuka írta a Facebook csoportban.

Az anyuka eredeti kérdésére adott válaszomat itt olvashatjátok:

Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat