Barion Pixel

Kaki visszatartás szobatisztaság nevelés alatt

Gyakori kérdés a szobatisztulók körében, hogy a mit lehet tenni ha a gyermek visszartja a székletét. Itt van pár tipp ami segíthet.

Lehetséges okok:

Az oka ezeknél a gyerekeknél legtöbbször ezek közül valami:

1) Első körben fel kéne fedezni, hogy pontosan mitől van benne ez a szobatisztasággal kapcsolatosan (ha van). Van amelyik gyerek képes megfogalmazni és van aki nem, de próbáld meg kikutatni. Néhány példa:

 • A pelust érzi biztonságosnak, mert azt szokta meg. Minden más új, furcsa, kényelmetlen, szokatlan
 • Nem tartja biztonságosnak, szorong, bizalmatlan még ezzel a fajta ürítési móddal vagy az ismeretlen helyszínnel
 • Új helyen, házon kívül: nem tartja biztonságosnak, szorong, bizalmatlan az ismeretlen helyszínnel kapcsolatosan
 • Bizonytalan abban, hogy hogyan is kell csinálni, vagy mit is kéne csinálnia
 • Volt korábbi rossz élménye a pisiléssel-kakilással vagy bilivel, vécével kapcsolatosan
 • Tanítás alatt pl. nem érzi kényelmesnek a nyíltan kakilást/pisilést (nyílt szitu a pucér popsi a pelus után, plusz pelusban mindig könnyebb volt egyedül elbújni)
 • Magával a kakival/pisivel van gondja (undi, piszkos, büdös, nedves). Van aki nem érti, hogy miért büdi.
 • Hallott valami rosszat-ijesztőt ezzel kapcsolatban
 • Nem érti magát a kakilás/pisilés folyamatát és ettől félelmetes/ismeretlen/ijesztő lesz a helyzet.
 • Van aki attól fél, hogy mi lesz a kakival
 • Sokszor volt széklet-állag probléma/hasfájás korábban és ezért eleve egy betegség-tudat épül ki a gyerekben a kakilással kapcsolatban

2) A te viselkedésed… kérlek fogadd nyitottan ezt a részt és vizsgáld meg magad. Néhány példa:

 • A szülő foglalkozik a bilizéssel/ürítéssel/szobatisztasággal túl sokat és ebből lesz elege a gyereknek, ezért tartja vissza
 • A gyereket az frusztrálja, hogy a szülő bele akar szólni, elveszti a kontrollt valami felett, ami eddig csak rajta múlott (dackorszak környékén lehet fokozottan ez)
 • A szülő arcára ült ki az undor kétségbeesés egy balesetnél (vagy korábban a pelenkázás alatt)
 • Az egész visszatartásban legnehezebb, hogy ilyenkor sokszor belekerül a szülő és a gyerek egy “ördöginek látszó körbe” és egymás szorongását, félelmét oda-vissza fokozzátok. Szóval TE bízz benne, hogy meg fog oldódni, még ha nem is máról holnapra. Nyugodj meg, ez segít a gyerekednek is megnyugodni.

3) Sokszor egy ilyen visszatartás mögött egyéb (nem szobatisztasághoz kapcsolódó) szorongások vannak. Ezeket is fel kéne deríteni és azokat oldani. Néhány példa:

 • Változások, új helyzet a családban, a gyerek életében (kistesó, ovi vagy bölcsi kezdés, költözés, gyász, stb.) ami szorongást, stresszt okoz
 • Változások vagy stressz a ti (szülők) életetekben amit ő nem tud értelmezni, de érzi. Köztetek lévő feszültségek, stb.

4) Ha korábban is előfordult már visszatartás, akkor úgy tűnik, hogy ő ezzel “kommunikál” bizonyos érzelmeket. Segíteni kéne neki hogy más utat találjon bizonyos érzelmek és állapotok kifejezésére. Illetve végig kéne gondolnod, hogy előzőleg hogyan oldódott meg a dolog, mert lehet most is az lesz az irány.

Egy ilyen visszatartásos eset megoldására sokszor nem elég egy pár mondatos, tippeket felsoroló válasz. 
Ha van egy mélyebb állapotfelmérés akkor átlátjuk, hogy mik a valódi okok, milyen a családi dinamika, merre van a megoldás. Azután pedig egyéni tanácsadás során, csak rátok fókuszálva végig tudunk vinni titeket a megoldásig. Ha szeretnéd akkor kérlek írj nekem.

Egy történet és megoldások

Ti kérdeztétek: “Kisfiam jövő héten lesz két és fél éves. Négy napja elkezdtük a pelenka elhagyását. Nem erőltettem és nagyon tetszik neki a dolog. Pisi az megy is, néha van baleset. Viszont kakálni nem akar. Már három napja nem kakált. Mit rontottam el? Mi a teendő? Korai a szobatisztaság?”

Nyugi nem rontottál el semmit és nem is korai.

2 éves kor felett kezdett szobatisztaságra nevelés esetén a gyermek olyan nagyon megszokta már a pelenka használatát, hogy az a normális, biztonságos kakilási mód számára. Sokszor emiatt van a visszatartás is. Ez nem azt jelenti, hogy vissza kell adni a pelust, hanem azt, hogy a bilibe kakilással kapcsolatosan kell oldani az aggályait.

 • Otthon hagyj fel a sűrű kérdezgetéssel (és nem mellesleg az egyik leggyakoribb oka a bili sztrájknak amit jobb elkerülni). Ha többnyire szól teljesen felesleges. Ha nem szól akkor figyeld meg, hogy mikor szokott pisilni/kakilni és csak akkor emlékeztesd.
 • Az is teljesen ok ha előfordul hogy bepisil, ez a tanulási folyamat része. Ez a tapasztalat segít neki, hogy megtanulja mennyi ideje van eljutni a bilihez onnantól, hogy érzi az ingert.

És most vissza a kaki kérdéshez! A pisi-kaki visszatartásról egy teljes kurzust csináltam, amit gyermekpszichológusok, gyermekorvos és dietetikus hagytak jóvá. Ennek teljes kifejtésére itt nincs lehetőség. Bedobok pár ötletet, ha ez nem lenne elég akkor az alábbi kurzusban részletesen benne van minden teendő.
(Ha ugyanez bölcsiben, oviban fordul elő, vagy amikor más vigyáz rá akkor pedig ajánlom a Bölcsi, ovi, más vigyáz rá kurzust.)

Pisi, kaki visszatartás kurzus

Bölcsi, ovi, más vigyáz rá kurzus

Normalizáld a bilibe/vécébe kakilás. Lásson titeket vécén, szomszéd gyereket a bilin, kutyát a parkban ahogy kakil.

Gyurmázzatok kakit. Nyomja szét az ujjai között. Akár nyomja ki a kezéből a tiszta bilibe.- Rajzoljatok kakiló embereket, állatokat.

A mesékbe sződd bele mellékesen, hogy a szereplők elmennek kakilni sikeresen bilibe.- stb.

Legyen alacsony a bili, legyen meg rajta a guggoló póz = térdek mellkas magasságban.

Ha elbújós típus akkor csinálj bili bunkert 🙂 vagy tegye ő a bilit oda ahol neki jó és hagyd őt egyedül ücsörögni.
Ha meg társaságban kakilós típus akkor ülj mellé, mesélj egy mesét, énekelj, vagy ha arra vágyik ülj mögé simizd a hátát, hogy elengedje magát.

Ha guggolni szeret ideiglenesen lehet használni bili helyett nagyobb virágalátétet.

És legfőképpen maradj nyugodt és laza (tudom a legnehezebb…) ha te rágörcsölsz akkor az őt is befeszíti és úgy nehezebben jön ki a kaki.

Több, mint 2 hete fennálló panaszok esetén háziorvosi konzultáció javasolt.

 

Ha ez nem lenne elég, akkor ajánlom a kurzusokat. Vagy ha inkább konzultációt és személyre szabott választ szeretnél, akkor nyugodtan keress meg.

Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat