Kaki visszatartás szobatisztaság nevelés alatt

Gyakori kérdés a szobatisztulók körében, hogy a mit lehet tenni ha a gyermek visszartja a székletét. Itt van pár tipp ami segíthet:

Ti kérdeztétek: “Kisfiam jövő héten lesz két és fél éves. Négy napja elkezdtük a pelenka elhagyását. Nem erőltettem és nagyon tetszik neki a dolog. Pisi az megy is, néha van baleset. Viszont kakálni nem akar. Már három napja nem kakált. Mit rontottam el? Mi a teendő? Korai a szobatisztaság?”

Nyugi nem rontottál el semmit és nem is korai.

2 éves kor felett kezdett szobatisztaságra nevelés esetén a gyermek olyan nagyon megszokta már a pelenka használatát, hogy az a normális, biztonságos kakilási mód számára. Sokszor emiatt van a visszatartás is. Ez nem azt jelenti, hogy vissza kell adni a pelust, hanem azt, hogy a bilibe kakilással kapcsolatosan kell oldani az aggályait.

  • Otthon hagyj fel a sűrű kérdezgetéssel (és nem mellesleg az egyik leggyakoribb oka a bili sztrájknak amit jobb elkerülni). Ha többnyire szól teljesen felesleges. Ha nem szól akkor figyeld meg, hogy mikor szokott pisilni/kakilni és csak akkor emlékeztesd.
  • Az is teljesen ok ha előfordul hogy bepisil, ez a tanulási folyamat része. Ez a tapasztalat segít neki, hogy megtanulja mennyi ideje van eljutni a bilihez onnantól, hogy érzi az ingert.

És most vissza a kaki kérdéshez! A pisi-kaki visszatartásról egy teljes kurzust csináltam, amit gyermekpszichológusok, gyermekorvos és dietetikus hagytak jóvá. Ennek teljes kifejtésére itt nincs lehetőség. Bedobok pár ötletet, ha ez nem lenne elég akkor az alábbi kurzusban részletesen benne van minden teendő.
(Ha ugyanez bölcsiben, oviban fordul elő, vagy amikor más vigyáz rá akkor pedig ajánlom a Bölcsi, ovi, más vigyáz rá kurzust.)

Pisi, kaki visszatartás kurzus

Bölcsi, ovi, más vigyáz rá kurzus

Normalizáld a bilibe/vécébe kakilás. Lásson titeket vécén, szomszéd gyereket a bilin, kutyát a parkban ahogy kakil.

Gyurmázzatok kakit. Nyomja szét az ujjai között. Akár nyomja ki a kezéből a tiszta bilibe.- Rajzoljatok kakiló embereket, állatokat.

A mesékbe sződd bele mellékesen, hogy a szereplők elmennek kakilni sikeresen bilibe.- stb.

Legyen alacsony a bili, legyen meg rajta a guggoló póz = térdek mellkas magasságban.

Ha elbújós típus akkor csinálj bili bunkert 🙂 vagy tegye ő a bilit oda ahol neki jó és hagyd őt egyedül ücsörögni.
Ha meg társaságban kakilós típus akkor ülj mellé, mesélj egy mesét, énekelj, vagy ha arra vágyik ülj mögé simizd a hátát, hogy elengedje magát.

Ha guggolni szeret ideiglenesen lehet használni bili helyett nagyobb virágalátétet.

És legfőképpen maradj nyugodt és laza (tudom a legnehezebb…) ha te rágörcsölsz akkor az őt is befeszíti és úgy nehezebben jön ki a kaki.

Több, mint 2 hete fennálló panaszok esetén háziorvosi konzultáció javasolt.

 

Ha ez nem lenne elég, akkor ajánlom a kurzusokat. Vagy ha inkább konzultációt és személyre szabott választ szeretnél, akkor nyugodtan keress meg.

Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer
Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat

Hideg időben miben EC-zünk?

Gyakori kérdés ilyenkor télen. Igazából több opciód is van: 1) Maradtok a ‘normál’ baba ruhánál mosható pelenkával. Ez finom meleg egészen addig amíg a babának nem kell pisilnie/kakilnia. Bizony akkor lekerül róla a ruhák nagy része és ott fog ‘ücsörögni’

Tovább olvasom »

Miért jó az EC a babának?

Az egyik leggyakoribb ellenvetés az EC-vel szemben az szokott lenni, hogy ez csak a szülőnek jó, a babának nem. Akik EC-znek azok azonban ezt pont fordítva gondolják. Azért EC-zünk a babával, mert NEKI jó, sőt ez az egyik legjobb amit

Tovább olvasom »