Barion Pixel

Miért jó az EC a babának?

Az egyik leggyakoribb ellenvetés az EC-vel szemben az szokott lenni, hogy ez csak a szülőnek jó, a babának nem. Akik EC-znek azok azonban ezt pont fordítva gondolják. Azért EC-zünk a babával, mert NEKI jó, sőt ez az egyik legjobb amit szülőként tehetünk érte. Bedobtam a kérdést a Facebook oldalamra ahol 26 anyuka írta le a tapasztalatát. Itt ezeket rendszereztem, kiegészítette nektek.

Amiért jó a babának:

A baba az ürítési igényeivel kapcsolatosan is releváns segítséget kap a szülőtől.
Ma már több kutatás is bizonyítja, hogy már az újszülöttek is tudatában vannak az ürítési ingernek (nem úgy ahogy azt a 60-as években hitték). Ez az érzés ugyanúgy ‘zavarja’ őket ahogy az éhség vagy az álmosság. Ezt jelzik a szülő felé és várják a segítséget. (Ha erre rendszeresen nem reagálunk akkor a 3-4. hó végére általában elmaradnak ezek a jelzések)

Mivel tudatos az ürítés ezért sok baba tartja és a pelus kibontásakor pisil.
Megint mások azonnal aktívan és kétségbeesetten jeleznek ha pisilniük/kakilniuk kell, vagy nedves lett a pelenkájuk.

A baba és a szülők jobb megértésre, újabb közös kommunikációs csatornára, közös minőségi időre találnak.
Csökken az értelmezhetetlen jelzések, nyűglődések száma. Ha az ember nem EC-zik akkor általában mindent végigpróbál kb. ami csak létezik és semmi nem működik. A gyermek vergődik, jelez, tartja… végül nagy nehezen elengedi. Ez elkerülhető egy peluson kívüli ürítési lehetőség felajánlásával, gyors és sikeres megkönnyebbülést hozva.

Kiegyensúlyozott baba
A rendszeres gyakorlás még jobban finom hangolja, összehangolja a a babát és a szülőt. Ez kihat a babagondozás többi területére is. Boldogabb lesz tőle az egész család.

Szebb, egészségesebb baba bőr – higiénia
Mivel kevesebbet és rövidebb ideig érintkezik a gyermek bőre a saját székletével, vizeletével, ezért elkerülhető a pirosodás, pelenkakiütés és a húgyúti fertőzés veszélye is csökkenthető.

Megszűnhet a hasfájósság
Az újszülöttek veleszületett ösztöne, hogy tisztán szeretnék tartani a fekhelyüket és a szüleiket, gondozóikat. Ezért sok baba nem akar ‘maga alá’ csinálni. Tartja amíg tudja. Ez sokszor has fájós tünetként jelentkezik. – Természetesen vannak más okból hasfájós babák is, nekik más segítségre is szükségük lehet.

Visszatartás megelőzése
Mivel az EC-s gyermek számára a bilizés is egy teljesen normális, bevett szokás, ezért nem fordulhat elő vele, hogy a szobatisztaságra szoktatáskor széklet visszatartással fog reagálni.
Továbbá nagyobb, még pelusos gyerekeknél is fennállhat az a lehetőség, hogy a higiéniai ösztön kizárólagos pelenkázás mellett is megmarad és annyira erős, hogy emiatt visszatartja vagy nehezen kakil.

Könnyed kakilás és a szelek elengedése
Több kutatás is bizonyította már, hogy legnehezebben vízszintesen fekve és legkönnyebben pedig guggoló pózban lehet kakilni. Az ázsiai EC pózzal pontosan ezt a guggoló pózt hozzuk létre (nem, nem fog a csecsemő guggolni, sem ülni, de a lábak és a pocak hasonló szöget zárnak be mint guggoláskor), így segíti elő a széklet távozását.

Éjszaka nyugodtabban alszik és könnyebben alszik el (és vissza).
Az éjszakai ébredések egyik oka lehet az ürítési inger. Vannak (olyan babák vagy) olyan időszakok amikor a gyermekek nem nagyon zavartatják magukat emiatt, más (típusú babák vagy más) időszakokban pedig kifejezetten akadályozza számukra az alvást. Ilyenkor hiába altatja vissza az ember újra és újra megébred, vagy nehezen alszik vissza, dobálja magát. Ilyenkor érdemes éjszaka is EC-zni, hogy a babának is és az egész család is a jobb alvása biztosítva legyen.

Szoptatás/etetés közbeni ‘téves elutasítás’ értelmezése
A legtöbb baba nem tud egyszerre üríteni és szopizni. Ha érzik a szükséget akkor ficeregnek, ki-be veszik a cicit/cumit, abbahagyják az evést. Ilyenkor érdemes nekik felajánlani a lehetőséget, és ha végeztek akkor folytathatják is. – A szoptatás és a hozzátáplálás közbeni EC-ről a Tudástár Piciknek kurzusban találsz információkat.

Szabadabb mozgás és mozgásfejlődés
Ha mosható pelenkáztok akkor nincs szükség arra, hogy ‘megtömd’ a pelust annak érdekében, hogy bírja (olyan időszakban amikor EC-ztek). Csupán egy pisi felfogására elég nedvszívóval is tud működni a dolog.

Továbbá nagy melegben nem sül meg a pelenkában, szellőzhet bátra ‘balesetek’ nélkül.

És ha (ne legyen rá szükség, de ha van) ha vizeletmintát kell adni a dokinak akkor az könnyedén kivitelezhető, hiszen csak a biliből kell beleönteni egy edénybe.

További pozitívumok:

  • Mivel kevesebbet találkozik a baba bőre a vizelettel, ürülékkel, ezért elkerülhető a pelenkakiütés, pirosodás, húgyúti fertőzések.
  • Ugyan nem célja a szobatisztaság, de fokozatosan, apránként és gyengéden hozza el a szobatisztaságot automatikusan átlagosan 1,5 éves kor körül. Ez sokkal gyengédebb, mint amikor a dackorszak közepén egyik pillanatról a másikra kell megtanulnia valami teljesen újat.
  • Kompetensebb szülőnek érzi magát az ember
  • Nem kell kakit mosni a pelusból, babáról
  • Nem kell atom biztos legyen a pelus és mégsem ázik. Nem kell nagy puttonyt csinálni, megtömni a mosható pelust, hogy bírja.
  • Idő szabadul fel amit a gyermekkel lehet tölteni
  • Apákkal (és más családtagokkal) a kapcsolódás lehetősége
  • Nem lesz többet szerencsekerék a pelusozás, hogy közben pisil/kakil -e a gyerek.
  • Mélyebb kapcsolódási lehetőség, a rezdüléséből is tudni fogod, hogy mit szeretne…

 

Biztos vagyok benne, hogy sokan sokféle pozitívumot mondanak. A fenti listán felül is tuti van még mit sorolni. De tudod mit?! A puding próbája az evés 😉 legjobb ha kipróbálod és megtapasztalod az EC pozitívumait.

Beszámolók

Elmúlt a hasfájás

“T-vel 4 hónaposan kezdtük. Nagyon hamar kaki tiszta lett, a pelenka kiütést hírből sem ismertük, éjszakára nagyon hamar száraz lett a pelus, és így nem ázott a bőre folyton. Összességében sokkal egészségesebb volt így, és 16 hónaposan el is hagytuk a pelust teljesen (akkor még teljes idős EC mellett). M 3 hetesen kezdte, mert nagyon hasfájós baba. Mióta felajánlom a bilit, oda kakil, könnyebben kijönnek a szelek, és sokkal kevesebb a nyűgös, hasfájós epizód.
Beáta

“Jelenleg 4 hónapos a kislányom, első babám. Pár hetes korában kezdtük az EC-t. Illetve első körben csak az EC pózt, pelenkában, “hasfájás” miatt. Azóta tudom, hogy ez nem hasfájás volt hanem diszkomfort a kakilás miatt. Annyira gyorsan kakilt mindig az EC pózban, hogy nagyon megkönnyítette az életünket, óriási segítség volt, hogy nem szenvedett többet a kakilással. Hamar lekerült róla a pelus és bili felé tartva kakil azóta is legtöbbször. A kakira próbálunk EC módszert használni. A kaki 90% bilibe megy.”
Dorottya

“Mirával 10 hónapos korában mertem végre nekiállni a részleges EC-nek. Kevesebb pelenka fogyott, és megismerte a bilit. 19 hónaposan a Pelenkátlanodj féle gyengéd szobatisztasággal szobatisztult. 🙂 Larával a jó tapasztalatok után már gyorsan, kb 1 hetesen elkezdtem. Nagyon fájt a hasa, ami az EC-nek köszönhetően kb 1 hét alatt szinte teljesen megszűnt. Kakira megyünk, de a reggeli pisi is a biliben köt ki általában. Összesen 2 napig kentem a popóját egész életében, nagyon szép a bőre. Most 3 hónapos. Nagyon örülök, hogy tudok rajta segíteni, amikor fáj a pocakja, és nem fetreng a kakiban soha. 🙂”
Réka

“Sógornőmék beszéltek nekem először erről az egészről és míg nem volt gyermekem totál badsarságnak tűnt. Aztán megszületett Linda és picit hasfájós baba volt. Mosható pelenkát használtunk, így adta magát, hogy akár az EC-t is megpróbálhatnánk, mivel Linda születése óta egyértelműen jelezte igényeit (éves, alvás, pisi, kaki, minden abszolút érthető volt). A hasfájásán nagyon segített az EC póz. Vettem ázsiai bilit, de végül csak részidős EC-ztünk, úgy tervezem a következő babánál jobban ráfekszem a témára 😊 Úgy gondolom ez végülis jó dolog, nagyon kell figyelni és gyorsan reagálni, de megéri.  A baba is kiegyensúlyozottabb illetve megkíméljük magunkat a vécére szoktatással járó stressztől 😊” Krisztina

“Szeretném megosztani veletek a legfrissebb élményemet. Nagylányom a Pelenkátlanodj Szobatisztaság kurzus segítségével lett szobatiszta tavaly év végére. Most elsején megszületett a pici lányunk is, aki pár napja belépett az egész nap brutál hörögve zokogós hasfájós korszakba, úgyhogy úgy éreztem, hogy a populáris infacol/biogaia/laktáz/espumisan cirkuszok helyett épp itt az ideje kipróbálni az EC-t újra (eddig eléggé nyamvadtul voltam a szülés után, azért nem került sorra). Hát, gyakorlatilag minden felkínált alkalommal sikerünk van, és sokkal kevesebb a sírás is 🥰🥰🥰 sőt, már elkapott száraz pelus is volt cserekor ☺️☺️☺️” Ildikó

Kiegyensúlyozottabb baba, mélyebb kapcsolat

“Boti születése után eldobható pelenkával indítottunk a következő problémákkal:
1) nagyon érzékeny volt a bőre, extrém módon kipirosodott a popsija
2) rengeteget bosszankodtunk amiatt, hogy rendszeresen pelus-kibontásnál pisilt
3) egy pisinél többet nem viselt el a Pampers pelusban sem, illetve pukikkal mindig kijött egy kis kaki, így kb. napi 15 pelus fogyott.
3 hetes korában jött szembe velünk az EC módszere, amit első naptól kezdve sikeresen alkalmaztunk. Teljes idős EC-ztünk ázsiai bilivel és fokozatosan átváltottunk mosipelusra. Az első 6-8 hónap álomszerű volt, a kakik kb.90, a pisik 50-80%-a biliben landolt.
Úgy éreztük, ő a világ legkiegyensúlyozottabb babája, mindig tudtuk mi a baja, soha egy hosszabb sírás-nyüglődés nem volt, a hasfájást nem ismertük, a popsija nem pirosodott többé, krémet is alig használtunk, a kakifoltok is megszűntek.
Rendszerint szopizás közben kakilt, elfordult a cicitől, fontosabb volt számára, hogy előbb ürítsen, és utána folytatta nyugodtan az evést. Az éjszakákat szinte átaludta, sokszor kelt száraz pelussal és rendszerint ébredés után pisilt csak.
Az apukája is lelkesen alkalmazta a módszert, szerintem ez is sokat jelentett a köztük lévő szuper kapcsolat kialakításában.
8-18 hónapos koráig Boti nem jelzett igazán, a szokásos időpontokra, peluscserére mentünk, kakira továbbra is nagy sikerrel. Majd elkezdtünk bugyival próbálkozni, és 22,5 hónapos korára jutottunk el oda, hogy nagyrészt szobatiszta és ágytiszta lett (az öltözés még nem megy). Minden esetben szól, pisi-baleset csak elvétve van, amikor szól, de későn, és az eleje már bemegy. Kíváncsian várjuk, hogy a nemsokára születendő kislányunkkal hogy fog alakulni a történet.☺️ Mindenesetre köszönjük a módszert, mi a rajongói vagyunk.😊
Krisztina

ELMÚLT A SÉRV

“Danival 2 hónapos korában kezdtük az EC-t, most 5 hónapos. Mi csak kakira megyünk, a pisit vagy nem jelzi vagy én nem látom rajta. Szinte azonnal megszűnt a hasfájás, ami megelőzte a kakilást. A kisfiam a kakit szinte mindig jelzi és megvárja, míg kibontom a ruhákból és a csap fölé tartom. Olyankor a tükörben nézi kettőnk arcát és szélesen mosolyog. Nagyon könnyen távozik így a kaki és a gázok is.
A fő indító ok nálunk az volt, hogy két hónaposan lágyéksérvet vett nála észre a gyerekorvos, amit a sebész is megerősített és azt mondták, biztos, hogy műteni kell. Ettől persze kiborultam, hát ki akarna ilyet?
A sérv (a pelusba kakilás közbeni) erőlködés hatására mindig előjött, viszont ahogy elkezdtem kakiláskor a csap fölé tartani Danit, kb. nem is jött elő többet, mert nem kellett erősen nyomnia. 
Mire sebészeti kontrollra mentünk elmúlt a sérv, nem kell megműteni. Csodálatos volt. Én úgy gondolom, hogy ez az EC-nek köszönhető.
Eszter

Nincs piros popsi

“Első kisfiam, Jenci mosipelusos volt, és már másfél éves körül lehetett mikor szembe jött velem az EC valamelyik csoportban, így vele a Pelenkátlanodj EC alapú szobatisztaságot csináltuk csak, nagyon sikeresen. 21 hósan szoba-, 22 hósan ágytiszta is volt.
7 hete született meg a kisöccse, Vili, utána olvastam jobban ennek az egésznek, be is szereztem az ázsiai bilit, és úgy gondoltam, hogy biztos nem 1-2 héttel a születése után, de ki fogjuk próbálni. Hát rengeteget kakilt, tiszta piros volt a popsija, akkor még eldobható pelusa volt, azt nem győztük vásárolni, picit hasfájós is volt, nagyon tekergette a kis testét minden kakilásnál/pukizásnál úgyhogy végül mégiscsak két héttel a születése után belevágtunk 😊 nem bántuk meg.
Nincs piros popsi, nincs hasfájás, nincs kakivakarás. És igazából így látva ezt a gyakorlatban, és megtapasztalva, nem is értem miért nem ez a természetes csecsemőápolási norma.”
Enikő

Nyugodtabb lett, erre volt igénye

“Kb. 2 hónapos korában vettünk egy ázsiai bilit. Nagyon ügyesen belekakil és pisil. Bár nem csípünk el minden ouputot, megis nagyon jó, hogy összhangban vagyunk és figyeljük az igényeit. Kezdetektől szereti ha tiszta a pelus rajta, így ez volt a legkézenfekvőbb megoldás. (hozzátáplálás picit bekavar, de igyekszünk) 9 hónapos kis popó. 🥰❤️”
Alexandra

“Hannával 2 hetes kora óta teljes idős EC-zünk, most múlt 7 hónapos. Ha nem akartam volna Vele EC-zni, akkor sem tudtam volna másképp csinálni, mert Neki határozott igénye volt az állandó száraz érzésre. Pedig abban az első 2 hétben még eldobható pelust használtunk, hogy ne kelljen olyan hamar még a mosással is foglalkozni.
Hanna amint bepisilt elkezdett sírni, egészen addig, míg ki nem cseréltem. Úgyhogy bele is vágtunk, meglepően jól ment már az elején. Én figyeltem, Ő jelzett, felajánlottam a bilit, ürített, megnyugodott.
Az első időkben pisi ingernél nyüszített egyet, kakinál pedig tekergett, lábaival rugdosott és halkan rövideket “nyüsszögött”, amikor meg gázok gyötörték, akkor egy hosszabb elnyújtott hangot adott ki. Ez utóbbin is sokat segített az EC póz, rengeteg gáz kijött belőle. Lehet, hogy ezért nem volt “hasfájós”.
Aztán ezek változtak, ahogy fejlődött, és egyre több eszköze lett a kifejezésre. Az én Kislányomnak azért jó az EC, mert másképp nem hiszem, hogy Ő tudna működni, mint azt fentebb írtam. Látom rajta a megnyugvást, mikor pisilni, vagy kakilni kell Neki, és bontom ki, és tartom a kis bilije fölé. Nincs pelenkakiütése, nincs kaki a szeméremtájékon, kisebb az esélye bármilyen fertőzésnek. Most, hogy már ennyi idős, látom rajta, hogy kifejezetten boldog attól, hogy erre is ugyanúgy reagálok, mintha éhes lenne, vagy álmos. Szóval ugyanaz a vidám baba lesz bilizés után, mint szoptatás, vagy alvás után.”
Nikolett

“Bálint, a második volt kisbaba. Apa rendszeresen arra ért haza, hogy ordít a gyerek. Bármit csinálok vele. Cicin, kendőben… gondolhatjátok! Rögtön kézbe vette, “apapózban” tartotta, és teljes volt a boldogság. Később ezt a testhelyzetet elneveztük “kakilópóznak”. Gondolom kitaláljatok, miért 😃 Igen, ez volt az EC póz. Egy idő után már nem vártuk meg apát, tartottam én. Pelenka nélkül, csap fölé.” Eszter

“Lillával 4 hónapos korában kezdtük a részleges EC-t. Egyrészt azért, mert érezhetően sokkal könnyebben ürített az EC pózban, másrészt azért, mert ha sikerült, akkor nem kellett annyi pelenkát vakarni 😃 Semmi erőltetés nem volt, csak figyeltem a jeleket. Amikor már stabilan tudott ülni, akkor elővettük a bilit is. Elég gyorsan ráérzett a dolgokra, kb 14 hósan, amikor több szót tudott is mondani, akkor már tudatosan is jelezte, hogy szeretne bilizni. Mondta, hogy “gaga” és ment a bilihez a fürdőszobába. A pelust teljesen pedig 18 hósan hagytuk el. 🙂” Adrienn

“Máté otthon született, első napjaitól mosipelusos volt. Olvastam az EC-ről, de azt mondtam, hogy ilyen élettel (tanya, állatok, egyetem) lehetetlen figyelni ennyire a gyerekre. Aztán kicsit felszabadultabb lettem – nem sokkal 😃 Felfigyeltem rá, hogy a gyereknek pisilni kell. Mindig is jó intuícióim voltak, és most is csak egy felvillanó körte a fejem felett hozta az ötletet, hogy bilire! És lőn nagyobb világosság, tényleg volt ott pisi. Tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy egyik napról a másikra történt a dolog, csak egy szemléletváltással (azaz magyarul: elegem volt a mosásból, vakarásból, illetve nyilván a gyereknek is jobb^^). Azóta csak éjszakára volt pelus Mátén, de ez is inkább a hideg beköszöntével. Talán 1 hétig.
Könnyedebb mozgás, frissebb bőr (bár nem volt gond sose a bőrével, de nyilván számít), az ő tudatosságának nagy változása ilyen kis korban. Mindenki a csodájára jár a gyereknek. Hiába, a környezetemben még nincs elterjedve még csak információ szintjén sem (se mosi se EC)… 🙁”
Panni

Nem pisil le

“Tira lányommal 3 hetesen kezdük az EC-t. Most 6 hónapos. Teljesidős EC-zünk. Most a mozgásfejlődés miatt több pisi landol a pelusba mint a bilibe, de a kaki 100%-a bilibe megy. Már kaki pukik sincsenek a pelusban. Nagyon élvezi a bilizéseket. Előtte kész szerencsekerék volt a pelusozás. Lepisil vajon? Mikor ugorjak el a kaki elöl? Na ez utána teljesen megszűnt. Nem félek attól, hogy mikor fog bekakilni, nincs kakis pelus mosás. 6 db pelenkával és 40 db ikeás kistörcsivel elvagyunk kényelmesen. Éjszaka jelenleg 50%-ban reggel száraz a pelus.”
Andrea

Nem kell megtömni a pelust, szabad a mozgás

“A kislányom 4 hetes volt, amikor először olvastam az EC-ről; azonnal elkezdtem tudatosan utána olvasni és használni a módszert. Addig legtöbbször odapisilt a pelenkázóra, ahogy kibontottam a pelust. Ettől kezdve a kakik 99%-a és a pisik többsége a biliben landolt. Mosipelust használtunk; a babám fél éves koráig, a hozzátáplálás megkezdéséig napi 7-8x kakilt, rendszerint közvetlenül szoptatás után (illetve az elején közben is). Számára szuper volt, hogy a popóját ettől kezdve nem érintkezett ennyi pisivel-kakival; ez abból volt nyilvánvaló, hogy már nem volt szükség popsikrémre, pedig egyébként elég érzékeny bőrű, de azóta se pelenkakiütés, se pirosság. Nekem pedig óriási könnyebbség volt, hogy nem kellett ennyi kakit vakarni a pelusból – a felszabaduló időt is vele tölthettem, arról nem is beszélve, hogy a bilizés is a kapcsolódás egy formája. ❤️ 
A 100% anyatejes korszakában láthatóan élvezte, hogy együtt mosolygunk a tükörbe a csap fölött. 😊 Az esti nyűglődések jelentősen lerövidültek, amikor kiderült, hogy a kaki bántotta a pocakját – EC-pózban sokkal könnyebb volt kinyomnia, bár még így is sokszor több részletben sikerült.
Nem kellett “megtömni” a pelenkát, hogy bírja a nagy pisimennyiséget, hiszen max. egy tévesztésnyi pisi felfogására volt szükség; így nem volt nagy a “puttony”, ami akadályozhatta volna a mozgásfejlődésben. Csípőrendellenesség miatt csak 20 hós korára járt stabilan; ekkor vettem le végleg róla a pelust; könnyen és gyorsan szoba- és ágytisztult, hiszen már abszolút ismerte és értette a bilizés koncepcióját. Azóta láthatóan élvezi az önállóságot ezen a téren. 🙂
Még csak 3-4 hónapos volt a kislányom, amikor a konduktor elismerően jegyezte meg, mennyire egymásra vagyunk hangolódva, látszik, hogy a babám végig tartja velem a szemkontaktust. Biztos vagyok benne, hogy ez annak is volt köszönhető, hogy tudta: bármilyen szükségletét kommunikálja felém, számíthat rám, legyen szó éhségről, fáradtságról vagy pisi/kaki ingerről.”
Virág

Egyéb pozitívumok 🙂

Higiénikusabb, testtudatosságra tanít, nem hagyja leépülni az agy-izom kapcsolatot a záróizmokkal, válaszkész módszer hiszen az igényeire reagálunk, megkíméli a babát és a szülőt a küzdelmes pelenkázásoktól, sikerélményt ad a babának, segít a csecsemőkori hasfájáson, pszichésen felkészíti a későbbi szobatisztulásra a gyermeket hiszen nem lesz neki idegen a bili, nem egy éles váltás lesz a pelenkátlanodás hanem egy folyamat része, mint minden más amit tanulnak, hamar megismeri a teste működését, tudja mi az a pisi kaki, így nem lesz később visszatartási probléma illetve ijedtség, hogy úristen mi ez, jobban szellőzik a bőre, hamarabb szobatisztul ezért szabadabb, felhőtlenebb totyogókort kap azáltal hogy nem lesz pelenkába csomagolva és küzdelmesen átpelenkázva pár óránként, stb.”
Bettina

“Első gyermekeknél mosipelusoztunk születésétől fogva. Akkor nem volt megterhelő a mosása. Második gyerekkel nem bírtam visszatérni, csak részlegesen. Akkor viszont már hallottam az EC-ről. Nekünk bevált és a második gyerkőcöm már két hónapos korától bilibe, majd vécébe végezte a dolgát. Most a harmadikkal ugyanaz, pelusba csak pisi, a nagy dolog a vécébe. Ha figyelünk a gyermekekre nagyon hamar észre lehet venni jelzesüket. Hamar rá lehet szokni. Persze nem fehér és fekete éppen. Vannak időszakok, mikor nem a megszokott módon ürítenek, és felborul a rend, de ezek átmeneti időszakok csupán. Mi nagyon szeretjük az EC-t. Mostanra már szinte ösztönösen jön minden mozdulat. Pedig volt időszak, mikor megkérdőjeleztem a sikerét.” 
Erika 

“Nándival 2 hetesen kezdtük az EC-t. De előtte is ki nyitottam a pelust és felnyomtam a pocakjához a térdeit és így kakilt többnyire. Az első két hétben nem találtuk meg a számára kényelmes pózt a bili fölött, ezért csináltunk így. Ő már a második EC-s babám. Láthatóan megkönnyebbült kakilás után. Nem sírt, tekerget, nyüglődött tovább. Egyértelmű volt, hogy jó neki.
A nővérével, Zsuzsival 2 hónaposan kezdtük. Legnagyobb meglepetésemre azonnal tudta miért tartom a bili fölé. Rajta is egyértelműen látszott hogy élvezi. Nagyon bírtam az elégedett arcát kakilás után 😃. Kevesebbet sírt miután elkezdtünk ec-zni.”
Boglárka

“Marci 1 hetes korában kezdtük az EC-t, mert hasfájós volt. A bili fölé tartva megkönnyebbült, tudott kakilni, nem pisilte le a pelenkázót, amikor kibontottam a pelusból, hanem megvárta, hogy a bili fölé tartsuk, oda pisilt. A mosipelusból így nem kellett kakit vakarni és soha nem volt pelenka kiütése sem.”
Anikó

“Balival születéstől fogva EC-zünk, lusta fajta. Nagy melegben, nyáron túrázni mentünk. Gyerek a hátamon tiszta pucéran. Lehetett vagy fél éves. Azt mondják a pici baba pisije rózsavíz, a többiről meg tudtam, hogy már rég vissza tudja tartani. Így is lett. Előny: gyerek nem sült annyira meg a hátamon. Amikor felébredt, nyugodtan pisilhetett ahova csak akart. Szerintem jó volt neki, hogy nem kellett a nagy melegben pelust hordania.
Ugyancsak ővele másik történet, ahol már majdnem másfél éves volt, de még nem járt, de már bugyikat hordott. Jobb ez, mint nehéz pelust cipelni nem?
Még két gyereket írhatnék ide, hasonló sztorikkal, de a leglényegesebb, hogy másabb szintű velük a kapcsolat még nagyobb korban is. Hogy másabb? Mélyebb, rétegesebb, ha kell most kamasz korban is tudunk együtt rezzenni, megérezni, ha szükség van segítségre.
A másik gondolat, hogy vagy csak nekünk volt szerencsénk, de semmelyiknek se volt semmiféle felfázás, székrekedés és társai. Ha valamelyiknek vizeletmintát kellett adni (csak egynek kellett) azt a világ csodájára produkálni tudtuk minden hacacáré nélkül. Szerintem ez is jó a gyereknek, mert a szomszéd pl. nem tudott mintát venni pelusos gyerekétől és inkább úgy vették, mintha rossz lett volna a minta, és antibiózták emiatt. Biztos ez megítélés kérdése, biztos az anya is lehetett volna ügyesebb, nem tudom.
A babának jó? Ha valami az anyának jó és ettől könnyebb az élet (pl. már nem pelenkáz, nem kell röptében ráadni a futó gyerekre) és másra lehet koncentrálni, akkor az jobb a babának, mert több időt tudnak értelmes dolgokkal eltölteni.”
Emese

“Julcsi 5 hónapos volt amikor belevágtunk. Pár nap alatt minden kakit sikerült bilibe tenni. A pisivel voltak sikeres és kevésbé sikeres időszakok, majd 20 hónapos korában a pelust végleg kisbugyira cseréltük.
Rozival pár hetes koráig csináltam csak, de addig nagyon ügyes volt, gyorsan ráérzett ő is. Én lustultam el, amit meg is bántam. Ettől függetlenül hamar megismerte ő is a bilit és a Pelenkátlanodj gyengéd szobatisztaság elveit követve 19 hónapos korában ő is bugyira váltott.
A gyerekek imádnak önállóak, sikeresek lenni valamiben. Az EC ezt is adja, élvezik, főleg hogy együtt csináljuk, ezek közös sikerélmények. Még jobban összehangolódunk közben. Számomra emellett nagy segítség is, hiszen egy másfél éves és egy 3 éves gyerekkel így is van mit csinálni, a pelus mentes lét szuper. Főleg hogy ők mosis babák voltak.”
Lilla

“Kislányommal 2 hetes kora óta ec-zünk, tehát már egy hónapja. Nem akartam ilyen korán kezdeni a biliztetést, mivel a kezdeti nehézségek is komoly kihívást jelentettek és úgy éreztem, hogy nincs energiám még pluszba ilyen szemmel is megfigyelni őt. De annyira egyértelmű jelzéseket adott (préselő hang, nyíló pelenkába pisilés-kakilás), illetve annyira gyötörte a hasfájás, hogy nem halogattam a dolgot tovább, belevágtunk. Szinte azonnal ráérzett a dologra és azóta is töretlen a bilink sikere. 🙂 Hogy az ec milyen előnyeit tapasztaltuk?
– Egészségügyi: Kezelhetőbb a hasfájás, mivel a bilizéskor gond nélkül tud a levegő távozni a szuper póz miatt (felhúzott lábak -> enyhe hasfali nyomás, gravitáció) illetve tiszta, nem piros a bőre mivel nem érintkezik hosszan a pisivel, kakival.
Környezetvédelem: kevesebbszer megy a mosógép, nem fogy annyi mosható pelenka sem, mivel gyakran szárazon kerül le róla. A bili elöblítése pedig minimális vizet vesz igénybe.
Szülő-gyermek kapcsolat/kommunikáció erősödése, egy másik közös nyelv kialakitása. Jelez -> reagálnak rá.
Nagyon ajánlom mindenkinek az ec-t! Tényleg szuper! 🙂” Fanni

“A baba szempontjából mindenképpen hatalmas előny, hogy nem kell kemikáliákkal kenni a fenekét. A mosi + ec kombóval csak akkor használtunk popsikrémet, ha épp fogzott, és piros volt a popója, egyébként soha. Továbbá szerintem nagyon erősen növeli a testtudatosságát. Valamint nagyon fontos, hogy elkerültük, hogy a bili a wc bármikor is újdonság legyen, természetes volt neki, hogy oda (is) ürít. A nagyobb gyermekeimnél megküzdöttünk az “átszoktatással”, az ec-vel semmi ilyesmire nem volt szükség.”
Éva

Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat