Barion Pixel

Mi a helyzet az éréssel?

Az EC-hez igazából nem szükséges az érés. A jó hír az, hogy már egy újszülött is megfelel az érési kritériumok többségének.

A következő tévhiteket oszlatom el most:

“Az igazi szobatisztaság akkor jön el, amikor az idegrendszer megérik rá, és a gyerek éjszaka is képes álmából felébredni az ingerre, és jelzi a szülőnek, hogy ürítenie kell.”
nlc.hu Mi lenne, ha soha többé nem kellene pelenkázni?

Ma már több kutatás is bizonyította, hogy az újszülöttek is tudatában vannak az ürítési ingernek (az inger megjelenése agykéregi aktivitással jár) és képesek a záróizmok tudatos elengedésére. Továbbá nyugodt alvás közben senki sem pisil.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7663918/

Az “idegrendszer megérik rá” mítoszt az eldobhatós pelenka gyártó cégek találták ki a 60-as évek elején (lásd a Pampers Parenting Institute szakemberének kutatását itt), mindenfajta mélyremenő, további kutatás nélkül. Egy biztos újszülötteket nem vizsgáltak és EC babákat sem, csak azokat akik később kezdték. Ezért a kutatási eredmények ennek megfelelően később kialakuló képességekről számolnak be – pedig tudjuk, hogy az EC babáknál hónapokkal sőtt évekkel előbb jelenben meg bizonyos képességek. Sajnos a szakemberek oktatási anyagaiba az új kutatási eredmények még azóta nem kerültek be.

A korhatár egyre feljebb és feljebb csúszik. A pelenkázásból fakadó higiéniai problémák egyre tovább veszélyeztetik a gyerekeinket. Ráadásul a késői (főleg a 32 hónapos kor feletti) kezdéssel párhuzamosan egyre több a szorulásos, vizelet visszatartási és egyéb bilizési probléma.
Úgy tűnik a késői kezdés visszaüt.

Egy EC-s anyuka válasza (arra a kérdésre, hogy akkor rohanni kell -e a gyerekkel, ha látod rajta, hogy kell neki) egy mindenki által tapasztalható szituációt ír le.:
“Nem kell szaladni vele. A 3 hónapos fiam siman tartja egy-masfel percig amig nyugiban levetkőztetem es behelyezkedem vele. Fölétartom (a bilinek – a szerk.), és 5 másodpercen belül engedi is.”
Andi
EC-s anyuka

De a lényeg azthiszem az, hogy az EC-nek nem célja a szobatisztaság, a baba felé nincsen semmiféle elvárás. Ez csupán válaszkész reakció az ürítéssel kapcsolatosan, egyfajta higiénikus babagondozási módszer. Ennyi.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7663918
https://pediatrics.aappublications.org/content/29/1/121

Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat