Barion Pixel

Mi számít sikeresnek az EC-ben? Mi az eredménye és mikor?

Egy Facebookon kirobbant, EC körüli vitában a következőket írta két anyuka:

“Kislányom 2 hónapos kora óta alkalmazzuk a módszert. Tényleg működik!”

Írja egy EC-s anyuka. Erre válaszul jön a jogos kérdés:

“Mi az h működik?! Szól ha bilizni kell, nem pisil maga alá?! Vagy mi lett az eredménye és mikor?”

Mi az, hogy működik?

Sokat gondolkoztam, hogy mit is jelent amikor az EC módszere sikeres és működik. Meg is kérdeztem pár EC-s anyukát, hogy ők sikeresnek tartják -e magukat és az hogy is néz ki. Kiderült, hogy ugyanazt az eredményt van aki sikeresnek és van aki sikertelennek könyveli el. Az hogy az EC működik -e nem mérhető számokban.

Nem lehet ezt így megmondani, hogy ha napi 10% tévesztés van, 90% kapás akkor az sikeres. Az EC nem szobatisztasági módszer, hanem egy babagondozási forma aminek legnagyobb hozadéka a mély összehangolódás.

Mitől sikeres egy babagondozási módszer? Mondhatunk -e egyáltalán ilyet, hogy pl. egy anyuka az sikeresen pelenkáz, fürdet, szoptat, hordoz … vagy sikeres anya? Miben mérjük, hogy működik -e? Lehet -e ilyen általános alapelveket lefektetni, vagy csak azt mondhatom, hogy számomra így, éppen most működik?

Mit jelent az ha sikeres az EC?

Az EC jelentése “ürítési kommunikáció” , célja a baba gondozása, higiénikusan tartása. Tehát a sikeres EC valahogy így néz ki:

  • Össze tudsz hangolódni a babáddal. Ha rá tudsz állni az ő mindenkori, valós igényeire. Tudod mikor együttműködő és mikor jobb ha most hagyod és követed ezt a hullámzást.
  • Nem görcsölsz rá, nem számolgatod a tévesztések és a kapások arányát. Amit tudsz (és akarsz) elkapsz, amit nem azt meg nem.
  • Megszűnik a hasfájósság, szorulás, piros popó, visszafertőződés, “megmagyarázhatatlan” nyűgösség, vagy bármi más probléma ami miatt belekezdtél.

Mi az eredménye és mikor?

Ha az EC-re mint a pelenkázás alternatívájára gondolunk (és nem mint a szobatisztaságéra ahogy sokan félreértik), akkor ennek a kérdésnek nincs túl sok értelme 😀 de úgyis tudom, hogy mindenki erre kíváncsi.

Figyelem! A fejlődés nem lineáris, normális hogy a baba nem ugyanazt az “eredményt hozza” folyamatosan. A másik, hogy az EC-vel a gyerek kvázi szobatiszta marad (tehát nem az eredménye). Az egyik EC-s anyuka szavaival élve:

“nem azért pisil, mert odarakjuk az edényt, hanem azért rakjuk oda az edényt, mert jelzi, hogy pisilnie kell!

Szóval nézzük, hogy szobatisztasági szempontból mire számíthatunk. Hogyan alakul egy EC-s baba nappali szobatisztasága:

  1. Csecsemőknél az EC elég látványosan működik. Pont ahogy a kérdező írta: Szól ha bilizni kell, nem pisil maga alá. De ez nem az EC eredménye. A csecsemők veleszületett higiéniai ösztöne az ami az ürítési igény kommunikálására készteti őket. És ugyanebből az okból kifolyólag nem pisilnek-kakilnak maguk alá hanem tartják amíg ki nem csomagolod őket ( vagy amíg bírják). Ez így van egy nem EC-s csecsemő esetén is. Ha nem reagálsz rá az a legtöbb babánál, 0-3 hó között, látványos tüneteket okoz (pl.: hasfájósság, “megmagyarázhatatlan” nyűgösség) amin az EC gyakorlása segít. A legtöbb EC baba 0-6 hó között kakibiztos lesz. Akik nem gyakorolják az EC-t azok, válaszreakció hiányában, 3-6 hó között, elhagyják a jelzést.
  2. Kúszó-mászó korban a baba nem ér rá. Rengeteg változás van az életében ami elvonja a figyelmét és a világ felfedezése is mindennél fontosabb. Aki korábban kezdett az ezt az időszakot, a korábbihoz képest, sokszor sikertelennek éli meg, pedig ez a folyamat természetes része. Aki most kezd az persze a pelenkázáshoz képest sikeresnek érzi magát. Kapások itt is vannak, a baba kommunikációja és interakciós képességei egyre jobbak, ami meglátszik a bilizésben is. A 6-12 hós időszak még túlnyomó részt EC, de már kanyarban vagyunk a szobatisztaság felé.
  3. Totyogóként, egy év felett már szinte biztos, hogy babajelnyelvvel, vagy szavakkal jelzi az ürítési ingert vagy odamegy a bilihez és rámutat. Nem mindig, de egyre gyakrabban és egyre egyértelműbben. A legtöbb EC-s szülő ebben az időszakban leszoktatóbugyira vált, mert a kaki már rég a biliben landol és a pisi tévesztés is elenyésző – főleg ha emlékezteted is a gyereket amikor magától nem megy pisilni.
  4. Valahol 16-20 hó körül* látványos változás áll be. Ez már a szobatisztaság definíciójába is belefér. A gyerek majd minden alkalommal kommunikálja ürítési igényét. Időnként még emlékeztetni kell (főleg ha belemerült a játékba) és érdemes megtartani a napirendbe épített bilifelajánlásokat is. De ez bármilyen korosztályra igaz. ( *: Teljes idős EC, szülői céltudatosság, és normál képességű gyerek esetén)
  5. Akik valamilyen okból (körülmények, részidős EC, full time pelenkázás) mégsem szobatisztultak azok az EC alapú szobatisztasággal könnyedén megtehetik.

Az EC meglévő képességeket fejleszti, veleszületett higiéniai ösztönt támogatja, a gyerek igényeire reagál. Látható, hogy a szobatisztaság fokozatosan, a gyerek fejlődésével párhuzamosan alakul ki.

Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat