Barion Pixel

Érdemes -e belevágni a nagyobbal, ha mindjárt itt a kistesó?

Érdemes -e váltani teljes idős EC-re? Vagy érdemes -e neki ugrani a szobatisztaság tanításának?

“16 hónapos részidős EC-s fiú, elég basic EC-t tolunk, csak kaki + néhány általános időpont. Mostanában kakira sem sikerül 100%-osan, jelek minimálisak, pisit sose jelezte. 2-3 hónap múlva érkezik a kistesó.
-érdemes-e még ebben a 2-3 hónapban teljes EC-re váltani, vagy úgyis össze fog omlani a sok változástól?”
kérdezi Zsuzsa

Ebben a szituációban (teljes idős EC helyett) érdemes rástartolni a végzésre és EC alapú szobatisztaságot tanítani neki.

Érdemes -e belekezdeni a szobatisztaság tanításának? Vagy érdemes várni a baba születése utánig?

“Első kisfiunk most 23 hónapos, aki még pelenkát visel, és ha éppen van kedve bilire ülni, akkor szívesen pisil bele. A kakit a bilibe nem szeretné engedni. Második fiunk 2-3 hónap múlva fog születni. Érdemes-e még belevágnom a szobatisztulás tanításába a naggyal a pici születése előtt ha már csak 2-3 hónapunk van?” kérdezi Eszter

Mivel már belekezdtetek a szobatisztaság tanításába és csak a megfelelő irányok kijelölése és a folyamat lezárása a cél ezért: Igen érdemes rástartolni a befejezésre. Ezzel a dologgal amúgy is foglalkoznotok kell.

Ha most kezdtek nulláról: Ha még 3 hónapod van és bírod akkor mindenképpen érdemes belekezdeni, igen!

Miért érdemes rástartolni a végzésre?

A visszaesés lehetőségétől való félelem miatt elvesztegetni a tanítási és fejlődési időt, ami a végzéshez és az újszülött melletti élet leegyszerűsödéséhez vezet, olyan mintha azt mondanánk: “Letegyem a súlymellényt szülés előtt, vagy cipeljem a baba születése után még hónapokig?”

Azért érdemes tudni, hogy egy 2007-es kutatás szerint minél több változás, életesemény történik egy gyerek életében a szobatisztaság beállta előtt, annál később éri azt el. Azt írják, hogy a legszignifikánsabb ilyen esemény az a tesó születése. Pár naptól fél év visszaesésig bármi lehet. Megnyugtatásként mondom ez már nem olyan mint egy 9 hónapos biliszünete, sokkal lazább és gyorsan javul, ha teszel érte. Tőled függ, hogy a kis lelki világát mennyire tudod támogatni és számára (is) normalizálni a helyzetet.

Egy biztos: Ha lesz is visszaesés akkor az már egy másik történet és azt ott kell majd megoldani. Most itt a lehetőség, hogy maximális figyelemet kapjon a nagyobb, és intenzíven, csak vele foglalkozz. Ilyen sokáig nem lesz ha megérkezik a kicsi. Ezért úgy gondolom, hogy ez egy tökéletes időszak a célegyenesbe kanyarodáshoz. Érjétek el a maximumot amit tudtok és aztán már csak a szálakat kell elvarrni.

Lehetséges -e a szobatisztulás?

A gyerekeknél pont valamikor 15 hó után kattan át valami, ami lehetővé teszi, hogy teljesen kilépjünk az EC-ből és belépjünk a szobatisztaság tanításába. Akik eddig teljes idős EC-ztek (vagy máshogy biliztek) azok általában 14-20 hó között szoktak végezni. Ha most kezdtek akkor 20 hós korig még Segített Szobatisztaság az amivel haladunk, 20 hó felett szobatisztaság.

Általában a gyerekek pár hét vagy max. 2-3 hónap alatt végezni szoktak (elvétve 6-8 hónap). Ami azt jelenti, hogy a gyereked tudja hova kell üríteni, és az esetek többségében szól is vagy maga intézi – ha nagyon belemélyed valamibe akkor meg emlékezteted.

Ehhez viszont szülői részről egyértelműen megfogalmazott elvárások, céltudatosság, következetesség, határok tiszta meghúzása szükséges. Ha ez nincs (mert pl. jön a tesó) akkor a végzés eltolódhat. Hallottam olyanról aki 3 éves korig pisire még EC-zett, mert várta, hogy a gyerek “magától” rájön, és olyanról is aki belekezdett a szobatisztaságba, de még hónapokig-évekig visszaadta a pelenkát kakilásra. Van amelyik gyerek rájön, hogy mi a teendő, de sokaknak egész egyszerűen meg kell tanítani, hogy mától minden pisit/kakit a bilibe teszünk, ott a helye és kész, mert igazából ez a szobatisztaság.

Rajtad múlik elsősorban, hogy végeztek -e és lesz -e visszaesés. És ha lesz is visszaesés, biztosíthatlák róla, hogy egyszerűbb lesz egy becsurrantást kezelni mint 2 gyereket pelenkázni, kettővel EC-zni, vagy ennek bármilyen kombinációja.

Kapcsolódó cikk:

Kistesó érkezett, Visszaesés

Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat