Barion Pixel

Nem kell túlmisztifikálni; a természetes csecsemőhigiénia „titka” is az oda-vissza kommunikációban, egymástól tanulásban rejlik

Az alábbi interjú velem az Éva magazinban jelent meg még 2021 szeptember 23-án. A kérdező Ottlik Judit.
Borítókép: Nem kell túlmisztifikálni; a természetes csecsemőhigiénia „titka” is az oda-vissza kommunikációban, egymástól tanulásban rejlik
Forrás: Getty Images

A szobatisztaság nem cél, csak eredmény; ahogyan az üzenet sem az, hogy minden babának biliznie kell, hanem az, hogy mindegyikük képes rá; akár születéstől. A babák tiszta lappal érkeznek; azt tanulják meg, amire megtanítjuk őket és fordítva. A szülő azt, hogy mikor ajánlja fel a bilit; a pici pedig, hogy nem csak a pelusba, hanem a bilibe is elengedheti a pisit-kakit, ha szeretné. A Természetes Csecsemőhigiénia módszerével – angolul elimination communication, EC – kapcsolatos tévhiteket, sok félinformációt Krémer Sára EC és Szobatisztaság szakértő, a Pelenkátlanodj.hu oldal megálmodója segít eloszlatni.

O.J.: Ha odafigyelsz a babádra, akkor látni fogod, éppen mire van szüksége, mit érez, mit szeretne. Többek közt azt is jelzi, ha pisilnie, vagy kakilnia kell. Erre reagálva az édesanya “kicsomagolja” a pelenkából és megteremti a lehetőségét annak, hogy a pici pelenkán kívül végezze el a dolgát. Jól értelmezem, ez lenne az EC (az angol elimination communication ) – magyarul természetes csecsemőhigiénia lényege?

Alapvetően így néz ki a gyakorlatban. Ha a szülő már ‘összeszokott’ a babával, akkor legtöbbször tudja, hogy itt az idő enni adni, vagy elaltatni. Ez az összhang alakul ki az EC során is, annál az egyszerű oknál fogva, hogy napi szinten gyakorolják.
Itt is egyfajta oda-vissza kommunikáció és egymásról tanulás történik. A szülő megtanulja, hogy a gyermeknek mikor kell pisilnie/kakilnia és akkor ajánlja fel a bilit. A baba pedig megtanulja, hogy nem csak a pelusba, hanem a bilibe is engedheti szülői segítséggel, ha szeretné.

Ebből kifolyólag az EC-ző szülők a módszer legnagyobb hozadékaként azt a bensőséges kapcsolódást és a babagondozás többi területére is kiható összhangot szokták emlegetni, ami a baba mélyebb megismeréséből fakad. Továbbá az EC gyakorlásával elkerülhető a hasfájás, a pelenkakiütés, húgyúti fertőzés. Nem véletlenül lett a magyar neve Természetes Csecsemőhigiénia.

Borítókép: Az új "őrület": csecsemőkori szobatisztaság - Miért neveljük az újszülöttet szobatisztaságra? És hogyan?
Forrás: Éva magazin

O.J.: Ezek szerint „csak” a csecsemő „higiénikusan tartása” a lényeg, az EC dedikáltan nem egyenlő a szobatisztasággal. Mégis, bízhat-e abban egy kisbabáját EC-ző édesanya, hogy a gyermeke hamarabb válik azzá? Vagy semmi összefüggés nincs a két dolog között?

Az EC egy pelenkázás mellett alkalmazható, higiéniát célzó babagondozási módszer. Az EC-t közelebbről ismerő szakemberek szerint ‘az EC-nek nem célja a szobatisztaság csak eredménye’. Ez így is van, ugyanakkor ez lehet a folyamat első lépése. A beszédfejlődéshez tudnám hasonlítani. Születéstől kezdve már verbálisan is kommunikálunk a babával és ezzel kezdődik az a hosszú út, aminek a végén a gyermekünk folyékonyan beszél. A szobatisztaság tanítása is születéstől kezdődik (akkor is, ha kizárólag pelenkázzuk) és szintén egy több évig tartó fejlődési utat jár be.

A babák tiszta lappal érkeznek és mindennel kapcsolatban azt tanulják meg, az lesz számukra a normális, amit mi szülők mutatunk nekik.

Ha valaki kizárólag pelenkázza a gyermekét, akkor a baba megtanulja, hogy a záróizommal, ürítéssel kapcsolatos érzetek, történések nem fontosak, a szülő nem reagál rá. Az ezzel kapcsolatos képességek nem fejlődnek, nem tudatosulnak. Ebben az esetben a szobatisztaság tanulása során a gyermeknek újra fel kell fedeznie és meg kell tanulnia kontrollálni a záróizmokat.

Egy 800 anyukát megszólaltató Pelenkátlanodj kutatásból kiderült, hogy az EC-sek 50%-a lett szobatiszta 1,5 éves korára, 85%-uk 2 éves korra és minden EC-s szobatiszta nappalra, legkésőbb 2,5 éves korára. Ilyen kicsi korban természetesen még nem törölnek egyedül, nem gombolják ki-be a nadrágjukat viszont minden egyes alkalommal képesek szólni, tisztán és szárazon tartani magukat.

Tudom az EC sokak számára furcsán hangzik, talán van, aki fel is háborodik. Megértem. A mi kultúránkban jelenleg az az általános norma, hogy pelenkázzuk a gyerekeket 2-3 éves korukig. Teljesen érthető és normális, ha valaki ezt teszi. Az én üzenetem nem az, hogy minden babának biliznie kell, hanem az, hogy minden baba képes rá, akár születésétől kezdve és ez az EC módszerével gyengéden, erőltetés nélkül történik.

Ma már több kutatás is bizonyítja, hogy az idegi összeköttetés jelen van és aktív születéstől kezdve. Az ürítés nem automatikus, mint ahogy azt a 60-as években gondolták. Az ürítési inger érzete zavarja az újszülöttet és mint mindenben, ebben is a szüleitől kér segítséget. Ha erre a jelzésre reagálunk, akkor a gyermek összekapcsolja az ürítési ingert, az ürítést és magát a bilizést.

Elmondható, hogy általában pár hónap alatt ‘kaki biztos’ lesz egy EC baba. Ez azt jelenti, hogy minden kaki a biliben landol (elvétve fordul elő tévesztés).

A kutatók a záróizmok 1,5 éves kor alatt megtanult kontrollálásával kapcsolatban kizárólag pozitív hatást találtak. Ugyanakkor tény, hogy az egyre későbbre tolódó szobatisztulással párhuzamosan ugrásszerűen megnőtt a vizeletürítési zavarok, széklet visszatartási esetek száma. Ezek a problémák 1,5 év alatti vagy körüli kezdés esetén nem tapasztalhatóak.

Egyes elméletek szerint az újszülött veleszületett ösztöne, hogy ne szennyezze be a fekhelyét, saját magát vagy a gondozóit, ezért a kizárólagosan pelenkázott újszülöttek is sokszor tartják ameddig csak tudják, ami hasfájós és ‘nehezen kakilós’ tüneteket okozhat. Rengeteg visszajelzés érkezett azzal kapcsolatban, hogy ezek a problémák megszűntek, amint bilizni kezdtek.

O.J.: Van aki úgy véli, hogy a módszert azért lehetetlen átültetni a gyakorlatba, mert annak sikeréhez az anyának folyamatosan, 0-24 órában a baba szoros közelségében kellene lenni. Szerintük ez lehetetlen. Akiknél mégis működik az EC, hogyan csinálják? Mi a titok?

szobatisztaság,bili,türelem
Forrás: Éva magazin

Megértem, ha első hallásra sokan így gondolják. A természetes csecsemőhigiénia a világ 75 országában bevett babagondozási forma, nem csak a természeti népeknél, de a nagyvárosokban élő lakosságnál is. A mi kultúránkban nem a babagondozási rutin része így sokszor mást látunk bele és bonyolultabbnak gondoljuk, mint amilyen.

Egyrészt az EC módszerében az a legszebb, hogy rugalmasan alakítható, ugyanúgy az adott család szokásaira szabható, mint bármi más a babagondozásban. Ha valaki úgy érzi, hogy kevesebb energiát, időt szeretne befektetni, akkor részidős EC-zni fog. Ez azt jelenti, hogy csak bizonyos napszakban, vagy csak bizonyos szituációkban gyakorolja az EC-t, nem pedig mindig-mindenhol.

Másrészt ez mindig tőlünk szülőktől függ, hogy mennyire érzünk terhesnek egy-egy baba gondozáshoz kapcsolódó tevékenységet.

Többféle hozzáállás létezik és mindegyiknek igaza van:

  • Egyesek azt tapasztalják ha kialakul a rutin, akkor egyáltalán nem kell figyelni, egyszerűen csak tudják, észreveszik mikor kell felkínálni a bilit.
  • Mások kifejezetten szeretnek extra figyelmet áldozni erre. Ők azt mondják, hogy épp ez benne a lényeg, mert így lehet a babával kialakítani mélyebb kapcsolódást.
  • Megint mások úgy gondolják, hogy egyszerűen csak csinálni kell, nem szabad rágörcsölni és annyit kell vállalni, amennyit bír az ember, mert nem ezen múlik!

O.J.: Kicsit jobban beleásva magam a témába, találkoztam a részleges EC-zés kifejezéssel. Őszintén bevallom, ezt még kevésbé értem. Ennek mi a lényege?

Alapvetően az EC-nek két típusáról beszélhetünk: teljes és részidős EC-ről. Az éjszakai EC egyikhez sem tartozik, az igény szerint bármelyiket kiegészítheti, teljesen külön téma.

A teljes idős EC azt jelenti, hogy a pelenkázás mellett a bilizést nappal mindig, mindenhol gyakorolják, vagyis a lehető legtöbb pisit és kakit a bilibe igyekeznek elkapni a nap folyamán. A peluscsere így is a normál napi rutin része, de jelentősen kevesebb pelenkára van szükség, mint a kizárólagos pelenkázás vagy részidős EC-zés esetén.

A részidős EC ezzel szemben sokkal rugalmasabban kezeli a bilizést. Mondhatni ez a pelenkázás és az EC keresztezése. Az egyéni igények, preferenciák mentén a család eldönti, hogy mi az a helyzet, időszak, helyszín amiben napi szinten EC-zni fog, a többi esetben pedig pelenkát használ és nem alkalmazza a módszert. Az EC-ző családok 75%-a részidőben EC-zik. Számukra így lesz igazán élvezhető, ugyanis sokkal könnyebb lazán hozzáállni és pontosan ez a babával való összhang kulcsa.

Borítókép: Hogyan lett a fiam szobatiszta egy nap alatt?
Forrás: Éva magazin

O.J.: No de ha egyszer egy szülő eldönti, hogy EC-zteti a babát, ám ezt csak az általad kifejtett, “részleges” módon teszi. Ezzel nem zavarja meg az egész folyamatot? Korábban úgy fogalmaztál, hogy a kizárólagos pelenkázással azt “üzenjük” a picinek, nem vagyunk válaszkészek az ingereire, végezze most “maga alá” a dolgát. Egyszer igen, egyszer meg nem? Ezt egy kisbaba hogyan tudja “értelmezni”?

Rövid távon: Ha a baba következetesen ugyanabban a szituációban kap lehetőséget bilizni, máskor meg nem, akkor ez egy egyértelmű helyzet a számára, megtanulja és nem fog összezavarodni. Ha mégis jelez, akkor lehet úgy dönteni, hogy kap lehetőséget, vagy lehet felé kommunikálni, hogy erre most nincs lehetőség, de azonnal cseréljük, amint tudjuk.

Hosszú távon, a szobatisztulás szempontjából:

Akármilyen is az EC intenzitása a gyermek nem csak a pelenkázást fogja ismerni. Teljesen természetesek lesznek számára a bilizéssel kapcsolatos tárgyak, helyzetek, szokások

és a nap legalább egy részében tudatosan kontrollálja a záróizmait. A szobatisztulás a többi önállósodási folyamat szerves részévé válik. Részidős EC esetben picit később 2-2,5 éves korukra lesznek szobatiszták a gyerekek, ezért érdemes lehet totyogó kortól teljes idős EC-re váltani. Teljes idős EC-vel érhető el leghamarabb a szobatisztaság, átlagosan 18 hónapos, de legkésőbb 2 éves korra.

O.J.: Oszlassuk el a baba „ültetése” körül kialakult félreértéseket is. Egy pár hetes baba még nem tudja megtartani magát, ültetésről azonban szó sincsen. Az édesanya tartja a babát, miközben ő a dolgát végzi, nyilván nem mindegy, hogyan. Mi mindenre kell figyeljen?

Pár hetes babát többféleképpen is lehet fogni, mindegyiknél alapvető fontosságú, hogy a baba gerince pontról-pontra támasztva legyen. A Pelenkátlanodj kurzusok során pontosan és biztonságosan elsajátíthatóak ezek a fogások.

Itt most egyet emelnék ki ezek közül, ami a legnépszerűbb, mégpedig a klasszikus EC pózt. Ezt általában stabil fejtartástól használunk egészen addig, amíg a gyerek már egyedül is meg tud ülni a bilin. Ennél a póznál a baba feje és háta a szülő hasának-mellkasának van döntve, a térdeit pedig felhúzzuk a mellkasához, és úgy tartjuk. Így egyfajta guggoló pózt hozunk létre. Ez anatómiailag könnyíti a széklet elengedését és a gyermek gerince is ugyanúgy támasztva és tehermentesítve van, mint odabent a pocakban vagy mintha egy hordozókendőbe lenne bekötve.

O.J.: Kiknek ajánlanád a módszert?

Ha valakinek az eddig elhangzottak felkeltették az érdeklődését, akkor mint Okleveles EC és szobatisztaság oktató ajánlom a természetes csecsemőhigiéniát

minden babának és családjának, és azoknak kifejezetten, akik hasfájással, pelenka kiütéssel, húgyúti fertőzéssel küzdenek, mosható pelenkáznak és nem akarnak kakit mosni, kisebb ökológiai lábnyomra, kevesebb költségre törekszenek és/vagy szeretnének még egy kapcsolódási lehetőséget a babával.

Nagyobbaknak már az EC alapú, általam kidolgozott Pelenkátlanodj Segített Szobatisztaság (10-20 hó között) és Pelenkátlanodj Szobatisztaság (20 hó felett) módszereket ajánlom. Ezek a fentiek mellett segítséget nyújtanak azoknak, akik el szeretnék kezdeni a bili használatát és szeretnék elhagyni a pelenkát.

O.J.: A módszerrel most ismerkedőknek, egy kezdő EC-zőnek mit tudnál tanácsolni? Hogyan fogjon neki?

Láthatod, hogy az EC rugalmas, bármilyen életkorban kezdhetsz és teljes mértékben magatokra szabhatod. Tehát nézz magadba és gondold végig, hogy:
Milyen fontos nektek, hogy függetlenek legyetek a pelenkától? Ha ezt tudod, akkor már azt is el tudod dönteni, hogy milyen életkorban szeretnétek kezdeni és milyen intenzitással (teljes- vagy részidőben).

Ezután jelölj ki egy napot, amikor elkezditek! Írd be a naptáradba, és indítsatok megfigyeléssel, azután pedig gyakoroljátok. Ha kell változtass, legyél rugalmas, következetes és laza. Tartsd észben: a lényeg a kommunikáció és a kapcsolat!Végül, de nem utolsó sorban érdemes hiteles információt találni és megtanulni az EC csínját-bínját.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes hiteles információt találni és megtanulni az EC csínját-bínját.

Sokszor látom, hogy Facebookról vagy ilyen-olyan cikkekből összeszedett félinformációk alapján kezdenek bele a szülők és csak később néznek rendesen utána a pelenkatlanodj.hu oldalon, amikor már valamilyen akadályba ütköztek.

Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat