Barion Pixel

Eldobható pelenkák használata a magyar anyukák körében

A 2020-as Pelenkátlanodj kutatás következő része az eldobható pelenka használatával kapcsolatos szokásokról szól. A kutatást közösen Szőlősi Noémivel, közgazdász elemző és EC-s anyukával csináltuk. A több mint 800 fő által kitöltött kérdőívet Noémi elemezte, az ő szavait olvashatjátok itt.

A tengely két végén a csak eldobható pelenkát és a csak mosható pelenkát használók állnak – ám e két véglet között széles a skála. A kutatásunkból az derült ki, hogy a mosható pelenkát használó anyukáknak csak 10-15%-a olyan elszánt, hogy sosem nyúl papírpelenkához, miközben a mosianyuk közel fele használ ugyan eldobható pelenkát (pl. utazáshoz, éjszakára), de egy csomag több hónapig is kitart . A maradék, kb. egyharmad mosimami pedig napi szinten használ egyszer használatos pelenkát is.

Mennyi pelust használunk?

Az 1. Ábrán látható, hogy az életkor előrehaladtával csökken a napi (f)elhasznált pelenka mennyisége. Míg az első hónapokban akár napi 8 db-ra is szüksége lehet egy csecsemőnek, addig 2 éves korra ez 5 db alá csökken. Ez a csökkenés csak a kizárólag eldobható pelenkát használóknál lineáris, a mosható pelenka melletti papírpelenka-használat inkább exponenciális: az első hónapokban a mosimamik is gyakrabban nyúlnak az eldobható pelenka után, a baba egy éves kora után azonban napi 1-2 eldobható pelenkára szűkül az igényük.

A diagramon szembetűnő az is, hogy az EC-ző anyukák még a mosimamiknál is jóval kevesebb eldobható pelenkát használnak, így ebben a tekintetben ez a módszer a legkevésbé káros a környezetre és ez a legköltségkímélőbb.

(A kérdőívet kitöltött EC-ző anyukák 10%-a kizárólag eldobható pelenkát használ és mellette EC-zik. Ők azonban olyan nagyon kevesen töltötték ki, hogy nem lehetett belőle összefüggéseket kiolvasni, ezért itt csak a “EC + mosi” anyukák eldobható pelenkával kapcsolatos szokásait vizsgáljuk. – a szerk.)

1. Ábra

A fenti, napi pelenkahasználati adatokból könnyen kiszámolható, mennyi eldobható pelenkát fogyaszt el egy gyermek, mire szobatisztává válik (2. Ábra): 

1. egy EC-s, mosható pelenkás baba átlagosan 1300 db-ot
2. egy  mosható pelenkát is használó baba 1800-2700 db-ot (attól függően, mikor kezd bilit / WC-t használni)
3. egy csak eldobható pelenkát használó baba 4500-5500 db-ot (szintén a szobatisztaságra nevelés időpontjától függően)

2. Ábra

Milyen pelust használunk?

Vegyes a kép az eldobható pelenkák típusát illetően is (3. Ábra).
A kizárólag eldobható pelenkát használó anyukák több mint fele használ drágább, márkás pelenkát, de közel ugyanennyien tartanak otthon olcsó fajtát is – ugyanakkor a mosimamiknak csak a negyede-harmada választja az olcsóbb papírpelust. Az öko-pelenkahasználat a mosimamiknál elterjedtebb, de még közülük is csak az anyukák negyede nyúl ezért a pelenkatípusért a boltban.
Eldobható kiegészítőt (pl. popsitörlőt) mondhatni mindenki (92-94%)  használ. (Mosisok közül sokan a mosható popsitörlővel együtt. – a szerk.)

3. Ábra

Ki mennyit költ eldobható pelenkára?

Ha a havonta eldobható pelenkára költött összeget vizsgáljuk, azt látjuk (4. Ábra), hogy az EC-s és mosimamik döntő többségénél havonta 0-5 ezer Ft között  mozog ez az érték (átlagosan 3 ezer Ft), míg a kizárólag eldobható pelenkát használó anyukák havi pelenkabüdzséje havonta 2-15 ezer Ft közé esik, 8-9 ezer Ft-os átlaggal. 

4. Ábra

Ha ezt a havi összeget a teljes, szobatisztaság eléréséig eltelt időre vetítjük, több százezer Ft-os különbséget kapunk az egyes típusok között (5. Ábra).  Egy eldobható pelenkás gyermek 2-2,5 éves pelenkacsomagja ugyanis 300-400 ezer Ft-ot is elér, míg a moshatósok ennek csupán felét-harmadát, …

… EC esetén pedig töredékét fizetik ki eldobható pelenkára.

Ahhoz azonban, hogy korrekt legyen az összehasonlítás, a mosható pelenkák beszerzési és mosási költségével is számolnunk kell. Erről a következő cikkünkben írunk.

5. Ábra

Cikkek a kutatás további eredményeiről:

  1. Pelenkázás és szobatisztaság, ahogy a magyar anyukák csinálják – Kutatás
  2. Eldobható pelenkák használata a magyar anyukák körében – MOST EZT OLVASTAD
  3. Mosható pelenka használata a magyar anyukák körében
  4. Környezettudatosság a háztartásban a magyar anyukák körében
  5. Szoba- és ágytisztulás időpontja a pelenkázási és bilizési szokások tükrében
  6. … hamarosan még több 😉
Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat