Barion Pixel

PELENKÁTLANODJ HÉT 🎁 MÁJUS 6-12. 🚀 INFÓHOZ KATT IDE

Szoba- és ágytisztulás időpontja a pelenkázási és bilizési szokások tükrében

A 2020-as Pelenkátlanodj kutatás ezen része a pelenkázási és bilizési szokásokból fakadó szoba- és ágytisztulás időpontjáról szól. A kutatásban, az adatok összegzésében, elemzésében Szőlősi Noémi volt segítségemre, aki közgazdász elemző és EC-s anyuka is egyben. A több mint 800 fő által kitöltött kérdőívet Noémi elemezte és az ő munkájának eredménye az alábbi összegzés is, amit most megosztunk veletek.

Mindenek előtt tisztázzunk egy fogalmat:

Tanítás = Bili/vécé használatának elkezdése (vagy EC esetén a peluson kívüli ürítés egy bármilyen arra alkalmas edénybe)

Sokan azt mondják, hogy ezt nem lehet/kell tanítani, mert ez egy érési folyamat. Az, hogy mit tekinthetünk érésnek, arról ITT olvashatsz részletesen.
Az viszont biztos, hogy a szobatisztaság nem csak a záróizmok kontrolljáról szól, hanem arról is, hogy ebben a kultúrában hogyan kezeljük a pisit/kakit. Ha el is kezdi tanulni magától utánzás által a gyermekünk, akkor is nagyon valószínű, hogy te mint szülő bizonyos dolgokat meg fogsz neki tanítani. Például, hogy hogyan szóljon neked és mikor, hogyan üljön a bilire/vécére, hogyan vetkőzzön, hogyan töröljön, stb.

Még egyszer összegezve:
– Tanítása alatt a EC-zés/bilizés/vécézés megkezdését értjük itt ebben a kutatásban.
Szobatisztaság alatt pedig azt, amikor a gyermek az esetek túlnyomó többségében jelez, és balesetmentes.

A szobatisztulás időpontja

A legjelentősebb különbség a különböző pelenkázással-bilihasználattal kapcsolatos módszerek között a szobatisztává válás időpontja. 

A Pelenkátlanodj csapata által végzett  kutatás erre vonatkozó részének eredményei a alapján, azok a gyerekek, akik EC-znek, az az csecsemőkortól bilit használnak (akár csak részidőben), jóval hamarabb, átlagosan 19 hónaposan érték el a szobatisztaságot. Egy ill. két éves kor után kezdett tanítás esetén ez az érték kitolódik 2 ill. 2,5 éves korra.

A válaszok alapján az EC-sek lesznek a leghamarabb szobatiszták. Az ugyanakkor kezdő mosható pelenkát illetve eldobható pelenkát használó családok gyermekei közül pedig a mosható pelusos gyerekek váltak hamarabb szobatisztává.

Ahogy a diagramon is látni, az EC-ző gyerekek közel fele már 1,5 éves kora előtt, egyharmaduk 1,5-2 éves kor között szobatisztává válik.

Az 1 és 2 éves koruk közt bilizni kezdő gyerekek szobatisztává válásának időpontját befolyásolja a használt pelenka típusa is – míg a mosható pelenkát hordó babák kétharmada 2 éves koráig eléri a szobatisztaságot, az eldobható pelenkás gyerekeknél ez az arány csak 50% az édesanyák válaszai alapján.

Látványos az eltérés ehhez képest azoknál a gyerekeknél, akiket 2 éves koruk után kezdenek szobatisztaságra tanítani: átlagosan fél évvel később lesznek önállóak ezen a téren, és sokkal magasabb arányban tolódik a szobatisztaság elérése 3 éves kor utánra (mosható pelenka esetén 12%, eldobható pelenkánál 15% ). Itt is érdemes kiemelni a kétféle típusú pelenkát használók közti különbséget. A mosható pelenkát hordó gyerekek átlagosan 2 hónappal megelőzik az papírpelenkás társaikat.

A szobatisztaság szempontjából leghatékonyabb módszer, az EC esetén sem mindegy azonban, ki milyen mértékben teszi az ürítéssel kapcsolatos kommunikációt és tanítást a napi rutin részévé. Az EC-t választó szülők kb. 75%-a csak a nap bizonyos részében ajánlja fel a bilit (pl. ébredés után, kakira utaló jelek esetén), azaz részidős EC-t folytat – ők átlagosan 21 hónaposan, 3 hónappal később lesznek szobatiszták, mint azok a gyerekek, ahol a szülők  „teljesidőben”, egész nap gyakorolják az EC-t. Utóbbi kategória közel fele már 1,5 éves korára elhagyja a pelenkát.

Még egy érdekesség, ami kiderült az anyukák válaszaiból: szinte minden szülő túl optimista a gyermeke szobatisztává válásának idejével kapcsolatban: akár EC-ről, akár 1 illetve 2 éves kor feletti tanításról van szó, később vált a gyermek szobatisztává, mint ahogy azt a szülő elképzelte. Igaz, jelentős a különbség a kategóriák közt – míg az EC-zőknél és 2 éves kor alatt kezdőknél a becsült és tényleges végzés között csak 1-2 hónap különbség van, a 2 éves kor után tanítani kezdett gyerekeknél ez már 8 hónapnyi differencia.

Az ágytisztulás időpontja

Az éjszakai szobatisztaság, azaz ágytisztaság vizsgálatánál hasonló eredményt kaptunk: leghamarabb az EC-s gyermekek hagyták el éjszakára a pelenkát, 90 százalék 1 és 2,5 éves kora között. Ahogy a nappalnál, úgy az éjszakánál is igaz, hogy a korai bilire szoktatás korábbi végzést jelent, mosható pelenkával kombinálva pedig főként .

Az 1-2 éves kor közt kezdő gyerekek döntő többsége 2,5-3 éves korára, a 2 éves kor után bilizni kezdők 3-4 éves korukra lesznek ágytiszták – ez utóbbi kategóriában a gyerekek 10%-a csak 4 és 5 éves kora között éri el az ágytisztaságot (ez a kategória EC és 2 év előtti kezdés esetén üres).

A kérdőívre adott válaszokból az is kiderül, hogy a nappal teljesidőben végzett EC hamarabbi ágytisztaságot hoz, esetükben nem volt olyan gyerek, akinél az ágytisztaság elérése 2 éves kor utánra tolódott volna. 

Cikkek a kutatás további eredményeiről:

  1. Pelenkázás és szobatisztaság, ahogy a magyar anyukák csinálják – Kutatás
  2. Eldobható pelenkák használata a magyar anyukák körében
  3. Mosható pelenka használata a magyar anyukák körében
  4. Környezettudatosság a háztartásban a magyar anyukák körében 
  5. Szoba- és ágytisztulás időpontja a pelenkázási és bilizési szokások tükrében – MOST EZT OLVASTAD
  6. … hamarosan még több ?
Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat