Barion Pixel

Környezettudatosság a háztartásban a magyar anyukák körében

A 2020-as Pelenkátlanodj kutatás ezen része a mosható pelenka használatával kapcsolatos szokásokról szól. A kutatást közösen Szőlősi Noémivel, közgazdász elemző és EC-s anyukával csináltuk. A több mint 800 fő által kitöltött kérdőívet Noémi elemezte, az ő szavait olvashatjátok itt.

Hány naponta mosunk?

A (részben vagy teljesen) mosható pelenkát használó anyukák 25 %-a mondta azt, hogy naponta, fele azt, hogy 2 naponta, a maradék 25% pedig azt, hogy 3-4 naponta indítja el a mosógépet. A várakozásoknak megfelelően ettől némileg eltér a csak eldobható pelenkát használó anyukák mosási szokása, csupán 16%-uk mos naponta, a többség 2-3 naponta. 

Annak köszönhetően, hogy a mosható pelenkát használó anyukák közel kétharmada együtt mossa a pelenkákat a ruhákkal az egy hónapra vetített különbség kb. 3-4 adag mosást jelent.

Mennyire vagyunk környezettudatosak?

Érdekesség, hogy a mosható pelenkát (is) használó családok a háztartás szinte minden területén környezettudatosabbak, ahogy az a fenti ábrán is látható. Nagyobb arányban gyűjtik szelektíven a hulladékot, körülbelül kétszer annyian komposztálnak, tudatosabbak a  mosószer- és tisztítószer választásban, valamint abban, hogy mikor és hogyan indítják el a mosógépet: mindössze ötödük használ bolti öblítőt (az eldobható pelusos anyukáknál ez az érték 67%), és több mint 80%-uk környezetbarát mosószert és öblítőt választ (a papírpelenkás családoknál ez 30%). 

Az eldobható pelenkás családok energiafogyasztása egy területen mutatkozott kisebbnek: ők nagyobb arányban indítanak alacsony hőfokú mosást (miközben a mosható pelenkákat többször fertőtlenítik magas hőfokon).

Amit mindenki ugyanúgy csinál

Van ugyanakkor néhány érték, amelynél nem számottevő a különbség a két csoport között. A családok közel ugyanakkora része (30-32%-a) használ szárítógépet, és mindkét tábor többsége (81-85%-a) ügyel arra, hogy tele mosógéppel vagy félprogrammal indítsa el a mosást. 

Cikkek a kutatás további eredményeiről:

  1. Pelenkázás és szobatisztaság, ahogy a magyar anyukák csinálják – Kutatás
  2. Eldobható pelenkák használata a magyar anyukák körében
  3. Mosható pelenka használata a magyar anyukák körében
  4. Környezettudatosság a háztartásban a magyar anyukák körében – MOST EZT OLVASTAD
  5. Szoba- és ágytisztulás időpontja a pelenkázási és bilizési szokások tükrében
  6. … hamarosan még több 😉

Születéstől a teljes szobatisztulásig.
A módszer

Ingyenes, élő, visszanézhető WEBINÁRIUM
EC és szobatisztaság témában

Lyukas popós nadrág és Leszoktató bugyi.
Ruházat