Mosható pelenka használata a magyar anyukák körében

A 2020-as Pelenkátlanodj kutatás ezen része a mosható pelenka használatával kapcsolatos szokásokról szól. A kutatást közösen Szőlősi Noémivel, közgazdász elemző és EC-s anyukával csináltuk. A több mint 800 fő által kitöltött kérdőívet Noémi elemezte, az ő szavait olvashatjátok itt.

Hányszor cserélünk pelust?

Ahogy az eldobható, úgy a mosható pelenkáknál is csökken az életkorral a napi szükséges pelenka-/betét mennyiség (1. Ábra). Az első 1 évben napi 6-9 pelus landol a pelenkás vödörben mindhárom esetben. 1 éves kor után azonban már látványos a különbség a három szobatisztasági módszer között: míg az EC-ző gyerekeknél már 1,5-2 éves korban 1-2 darabra csökken a használt pelenkák száma, addig az 1-2 éves korban szobatisztaságra szoktatott gyerekek csak fél évvel később, a 2 éves kor után kezdő gyerekek pedig 1,5 évvel később érik el ezt a mennyiséget. 

1. Ábra

Hány pelenkánk van?

A mosható pelenka jellemzően egy külső, nedvességzáró és egy belső, nedvszívó rétegből áll – bizonyos pelenkafajtáknál (all-in-one) ez a két rész össze van varrva. Az, hogy ezekből mennyi elég egy gyerekre, sok mindentől függ: 

1. a pelenka típusától, 
2. a család anyagi lehetőségeitől, 
3. a mosási gyakoriságtól, 
4. a papírpelenka-használattól 
5. és a választott szobatisztulási módszertől is. 

A mosimamik válaszai alapján egy gyerekhez átlagosan 9-10 külsőre / egybevarrt pelenkára és 25 nedvszívó betétre van szükség (ám nem ritka a 20-30 darabos külső és 30-40 darabos belső készlet sem, sokszor a gyűjtőszenvedély felülírja az ész érveket). 

A mosható pelenkák anyagát tekintve szinte minden anyuka használ szintetikus anyagú pelenkát (pl. PUL vízzáró réteg), de emellett 70% használ természetes anyagút (pamut, gyapjú). A kínai/amerikai gyártók és a hazai készítők (jellemzően WAHM-ok) termékei érdekes módon azonos arányban, az anyukák 60-60%-ának készletében  helyet kapnak.

Mennyibe kerül a mosizás?

Egy mosható pelenkakészlet beszerzése, jelentős egyszeri kiadást jelent az eldobható pelenka fokozatosan jelentkező költségével szemben. (Fokozatosan, darabonként vásárolva, a teljes készlet beszerzéséig eldobhatóssal vegyesen használva csökkenthető ez az egyszeri kiadás – a szerk.) Egy mosimami átlagosan 80-90 ezer Ft-ot költ el az első hónapokban, mire felépül a pelenkakészlete – mindezt úgy, hogy körülbelül a pelenkák felét használtan szerzi be és többedik gyereknél is használja. Ám, ahogy a diagram mutatja, az anyukák mintegy 15%-a 150 ezer Ft-nál is többet költ a pelenkakészletre (2. Ábra) – a cuki minták és a márkák sokfélesége miatt nem ritka a vásárlási függőség.

Árnyalja a képet ugyanakkor, hogy a mosimamik környezettudatossága és költséghatékony gondolkodása a pelenkakészletre is kiterjed. Válaszaik alapján ugyanis a pelenkák kb. 80%-át eladják vagy a következő gyereknél is használják majd. 

2. Ábra

A beszerzésen felül plusz költséget jelent az eldobható verzióval szemben az öblítés-mosás-szárítás folyamata. Azt feltételezve, hogy

  1. egy mosás (víz-, áram-, mosószer-) költsége 180-200 Ft között, 
  2. egy szárítógépes szárítás költsége 90-100 Ft között van (és a családok 30%-a használja),
  3. továbbá a használt pelenkákat mosás előtt egyszer átöblítik az anyukák,

 egy adag használt pelenka tisztítása kb. 210-240 Ft kiadást jelent, havi 3-4 alkalommal. (A magyar anyukák, pelenkás korszak alatti, mosási szokásait majd egy külön cikkben részletezzük. – a szerk.)

Ha tehát minden költségelemet összeadunk, és figyelembe vesszük, hogy a mosható pelenkakészlet legalább két gyereket kiszolgál (azaz a beszerzési árnak a felével számolunk), még mindig több mint százezer Ft-tal alacsonyabb a mosható pelenkát használók pelenkázásra költött összege, ahogy azt a lenti diagram is mutatja.

A legalacsonyabb összköltséget az EC-ző anyukák viselik, ők a (korai) szobatisztulásig átlagosan 150 ezer Ft-ot költenek pelenkára és mosásra.
A mosimamik összköltsége 190-275 ezer Ft között mozog attól függően, milyen korán kezdik el a szobatisztaságra tanítást.
Ugyanez az eldobható pelenkák esetében 305-400 ezer Ft-os tétel.
(3. Ábra)

3. Ábra

A költség persze csak egy (nem elhanyagolható) szempontja a pelenkázási – szobatisztaságra tanítási folyamatnak. Emellett – egyéni preferenciáktól függően – legalább olyan fontos a gyermek napi higiéniája, bőrének egészsége, a pelenkaviselés időtartama és a pelenkázás környezetre gyakorolt sokrétű hatásai. Ezekről a következő cikkekben beszélünk.

Cikkek a kutatás további eredményeiről:

  1. Pelenkázás és szobatisztaság, ahogy a magyar anyukák csinálják – Kutatás
  2. Eldobható pelenkák használata a magyar anyukák körében
  3. Mosható pelenka használata a magyar anyukák körében – MOST EZT OLVASTAD
  4. Környezettudatosság a háztartásban a magyar anyukák körébe
  5. Szoba- és ágytisztulás időpontja a pelenkázási és bilizési szokások tükrében
  6. … hamarosan még több 😉